Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mål 5: Jämställdhet

Uppnå jämställdhet, och alla kvinnors och flickors egenmakt

Det femte globala målet för hållbar utveckling slår fast att jämställdhet är ett mål i sig liksom en förutsättning för hållbar och fredlig utveckling. Jämställdhet uppnås när kvinnor och män, flickor och pojkar har lika rättigheter, villkor, möjligheter samt makt att själva forma sina liv och bidra till samhällets utveckling. Alla former av våld mot kvinnor och flickor drabbar såväl individen som samhället i stort och utgör ett hinder för jämställdhet och utveckling. Ett samhälles välstånd ökar då kvinnor och flickor kan bidra på lika villkor som män och pojkar genom sina resurser och kunskaper.

Läs mer om mål 5 och hur Sverige arbetar med de globala målen
 

Se film med Maria Edström, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet, som forskar om genus, medier och mänskliga rättigheter.
Se film med Katarina Leppänen, institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet, och Helene Ahlborg, institutionen för teknikens ekonomi och organisation, Chalmers. Intervjun är inspelad i samband med en öppen föreläsning våren 2017.
 


Se filmad intervju med Helene Ahlborg, Chalmers, och Maria Edström, Göteborgs universitet i samband med forskarlunch på GMV våren 2017.

 

Läs mer
Centrum för genusforskning (GIG) är en resurs för forskare på Göteborgs universitet som öppnar för möjligheter till samverkansformer, mötesplatser och dialog kring forskning om kön och genus.
Läs mer om Centrum för genusforskning

Nationella sekretariatet för genusforsknings övergripande uppdrag är att öka genomslaget för forskning och kunskap om genus och jämställdhet inom akademin och i samhället som helhet.
Läs mer om Nationella sekretariatet för genusforskning

 

 

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2017-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?