Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mål 11: Hållbara städer och samhällen

Städer och bosättningar ska vara inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara

Det elfte globala målet för hållbar utveckling innebär att städer och bosättningar ska vara inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara. Idag bor över hälften av världens befolkning i urbana områden och år 2050 väntas andelen ha stigit till 70 procent. Den snabba och stora inflyttningen till städer ställer nya krav som behöver bemötas på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt. Växande städer kan skapa nya möjligheter för ekonomisk tillväxt men kan också bidra till ökade sociala klyftor och påfrestningar på ekosystem. Hållbar stadsutveckling kräver nya samarbeten och utvecklade former för dialog med medborgare och näringsliv.

Läs mer om mål 11 och hur Sverige arbetar med de globala målen

Se filmen där Ylva Norén Bretzer, Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet, presenterar forskning relaterad till mål 11

Mer om Ylva Norén Bretzer

Se också föreläsning med Ylva Norén Bretzer på Ekocentrum från april 2016.

Läs mer
Mistra Urban Futures främjar en hållbar stadsutveckling genom transdisciplinär forskning och gemensam kunskapsproduktion. Chalmers och Göteborgs universitet är medverkande partner.

Chalmers åtta styrkeområden samlar spetskompetens tvärs över institutioner för att, tillsammans med övriga aktörer i samhället, ta sig an globala och komplexa samhällsutmaningar. Läs om Chalmers styrkeområde Samhällsbyggnad.

HSB Living Lab är ett levande labb för forskning om en hållbar boendemiljö. På Chalmers bor och lever studenter och forskare för att testa innovationer och tekniska lösningar för nästa generation bostäder.
 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2017-08-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?