Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mål 14: Hav och marina resurser

Bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt i syfte att uppnå en hållbar utveckling

Det fjortonde globala målet för hållbar utveckling konstaterar att många av havens fiskbestånd är överutnyttjade och att det därför krävs en global ansträngning för att främja återuppbyggnaden av hotade bestånd. Skydd och restaurering av kust och havsområden är nyckelåtgärder för att bevara biologisk mångfald och fiskeresurser. Ett hållbart vattenbruk har en nyckelroll för att trygga livsmedelsförsörjningen. Andra hot mot haven och produktionen av livsmedel är föroreningar, marint skräp och havsförsurningen som visar på vikten av att koppla ihop havsfrågorna med arbetet med klimatförändringar.

Läs mer om mål 14 och hur Sverige arbetar med de globala målen

Se filmen där Lena Gipperth, Juridiska institutionen - Göteborgs universitet, föreståndare vid Centrum för hav och samhälle, ger perspektiv på mål 14 utifrån sin forskning och Centrum för hav och samhälle

 

Mer om Lena Gipperth
 

Läs mer

Centrum för hav och samhälle fungerar som ingång till havsrelaterad verksamhet vid Göteborgs universitet.

SWEMARC - Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning vid Göteborgs universitet, har som målsättning att genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning öka odlingen av mat från havet på ett miljösmart sätt.

Institutionen för sjöfart och marin teknik vid Chalmers är en ledande aktör inom maritim forskning och sjöfartsutbildning.

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2017-06-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?