Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen

Främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, se till att alla har tillgång till rättvisa samt bygga upp effektiva och ansvarsskyldiga och inkluderande institutioner på alla nivåer

Det sextonde globala målet för hållbar utveckling slår fast att fredliga samhällen och frihet från våld utgör både ett mål och ett medel för hållbar utveckling. Inga varaktiga framsteg kan nås i en kontext präglad av våld, konflikt och hot om våld. En väl fungerande statsförvaltning med ansvarsfulla institutioner, transparens och rättsstatens principer har alla ett fundamentalt egenvärde. Våld i alla dess former är ett av de största hoten mot utveckling både på individuell nivå och på samhällsnivå. Avsaknad av våld är en förutsättning för att människor ska kunna fatta fria beslut för egen del och för samhällets utveckling och styrning.

Läs mer om mål 16 och hur Sverige arbetar med de globala målen

Se filmen där Staffan I Lindberg, Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet och föreståndare vid V-Dem institutet, ger perspektiv på mål 16 utifrån sin forskning

 

 

Mer om Staffan I Lindberg
 

Läs mer
Varianter på demokrati (V-Dem) är ett internationellt forskningsprojekt vars syfte är att ta fram nya indikatorer på demokrati, i alla världens länder från år 1900 fram till idag. Göteborgs universitet är en parterna.

Inom institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet finns ämnet freds- och utvecklingsforskning. Forskningen fokuserar sambandet mellan fred, säkerhet och utveckling och verksamhetens syfte är att bidra till en ökad förståelse av orsakerna till konflikt och fattigdom, samt av förutsättningarna för utveckling och fred.
 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2017-08-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?