Sustainable development as a Pedagogical Challenge

Tid: 2017-10-25 kl 13:00,

Evenemangstyp: Workshop

Sustainable development remains a critically urgent concept but it is also inevitably (is it?) vague and even contested. Some argue that sustainable development cannot be taught but that as educators we have a duty to meaningfully engage learners in the search for a world that is more sustainable than the one currently in prospect. To do so new forms of teaching and learning are necessary that can help students deal better with complexity, ambiguity, uncertainty and with values and moral dilemmas but also with the risk of apathy and powerlessness. Just like ´business-as-usual´ is no longer an option, neither is ´education-as-usual´.

International Conference on Immigration and Labour Market Integration

Tid: 2017-11-13 kl 11:00,
Plats: Handelshögskolan, Vasagatan 1

Evenemangstyp: Konferens

In recent years there has been a large inflow of refugees and other immigrants to Europe. Several questions have become increasingly pressing for European countries: How can we maintain socially sustainable societies and welfare states in an era of refugee crisis? What are the best practices to integrate immigrants in the labour market? How can ethnic discrimination in the labor market be confronted in a climate of faltering willingness to receive immigrants? Research is required to answer such questions and should play an important role in policy-making, both national and transnational. A key aim of this international conference is for researchers, policy-makers and practitioners in the field to come together in the search for good solutions.

Etik- och värdeutmaningar i antibiotikaresistensarbete, forskning och politik

Tid: 2017-11-15
Plats: Universitetsbyggnaden Vasaparken, Universitetsplatsen 1 - Aulan

Evenemangstyp: Konferens

Detta symposium är öppet för alla med intresse för dessa frågor och presenterar internationellt ledande forskare på området från Australien, Kanada, Nederländerna, Storbritannien, Sverige, Tyskland, och USA.

Lärarfortbildning om jämställdhet

Tid: 2017-11-22 kl 13:00,
Plats: Världskulturmuseet, Södra vägen 54

Evenemangstyp: Workshop

Lärarfortbildningar om de globala målen för hållbar utveckling. Denna gång om mål 5: Jämställdhet. Forskare från Chalmers och Göteborgs universitet berättar om mål 5 utifrån sin forskning och visar på vilket sätt vetenskapen kan bidra till att uppnå målet.

Föreläsare: Maria Edström, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs universitet. Maria forskar och undervisar om yttrandefrihet, vilka som kommer till tals i medierna och på vilka villkor. Maria kommer att fokusera  på hur jämställdhet och yttrandefrihet är  en förutsättning för hållbar utveckling.
Helene Ahlborg , Miljösystemanalys, Teknikens ekonomi och organisation, Chalmers. Helene är doktor i miljövetenskap och forskar om elektrifiering, förnybara energikällor och landsbygdsutveckling i Östafrika. Genus- och klassrelationer har en avgörande betydelse i många processer där medlet är hållbar teknikutveckling och målet är ökad välfärd och mänskligt välbefinnande.

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2017-06-28