Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • 3D-bioprintade mänskliga broskceller går att inplantera

  [2017-03-24] Forskare från Sahlgrenska akademin och Chalmers har lyckats få broskceller från en människa att leva och växa i en djurmodell, med hjälp av 3D-bioprinting. Resultaten hjälper till att föra utvecklingen närmare en möjlig framtid där det går att hjälpa patienter att få nya kroppsdelar med 3D-bioprinting.

 • Studierna ledde till apputveckling av språkstöd för nyanlända

  [2017-03-24] Lorna Bartram började läsa Språk och interkulturell kommunikation hösten 2015. Hon skapade en app för att överbrygga språkbarriären mellan nyanlända och sjukvårds- samt förskolepersonal och blev sedan anställd i två projekt där hon fortsätter att utveckla språkstöd för flyktingar.

 • Tävlingsvinst gav studenter praktik på SCA

  [2017-03-19] Med ett tävlingsbidrag i form av en video lyckades masterstudenterna Charlotte Eriksson och Victor Salén på Handelshögskolan att ro hem den åtråvärda storvinsten - ett internship på SCA. Utifrån ett hållbarhetsperspektiv bidrar de till att lösa marknadsfrågor för det globala hygien- och skogsindustribolaget.

 • Ung forskare prisas för projekt som gör betong av brända sopor

  [2017-03-19] Med ett tävlingsbidrag i form av en video lyckades masterstudenterna Charlotte Eriksson och Victor Salén på Handelshögskolan att ro hem den åtråvärda storvinsten ¿ ett internship på SCA. Utifrån ett hållbarhetsperspektiv bidrar de till att lösa marknadsfrågor för det globala hygien- och skogsindustribolaget.

 • Höns flyttar in i HSB Living Lab

  [2017-03-19] Det världsunika experimenthuset HSB Living Lab har blivit med hönor. Förutom ett socialt experiment är syftet med hönsen att de boende ska lära sig mer om matsvinn, och hur vi kan konsumera och kompostera mer hållbart. Hönshuset är precis som HSB Living Lab byggt av moduler. Fästena som håller ihop hönshuset är 3D-printade och är gjorda av majs- och sockerstärkelse.

 • Miljöhumanist med forskningsambitioner

  [2017-03-19] Tre frågor till GU-studenten Jonatan Palmblad som i vår ska göra praktik på Rachel Carson Center i München.

 • Bättre förståelse för havsförsurningens effekter med ny metod

  [2017-03-19] En ny metod kan förklara de uppenbart motstridiga resultat som finns om effekterna av havsförsurning på marina organismer. Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature Ecology and Evolution.

 • Christopher Gillberg om konsten att vara relevant i sin forskning

  [2017-03-19] - Är det något jag vill rekommendera yngre forskare så är det att också vara kliniskt engagerade, säger Christopher Gillberg, professor i barn- och ungdomspsykiatri med fokus på autism, ADHD och liknande diagnoser. Nu går han in i rollen som senior professor - utan att sänka tempot.

 • Optiskt fingeravtryck kan avslöja föroreningar i luften

  [2017-03-19] Det krävs mer effektiva sensorer för att kunna hitta utsläpp och föroreningar i vår miljö. Nu har Chalmersforskare visat att man med hjälp av avancerade och ultratunna nanosensorer kan påvisa olika typer av gaser i luften. Den nya metoden banar väg för framtidens miljösensorer och resultaten publicerades nyligen i den ansedda tidskriften Nature Communications.

 • Luft som hälsorisk

  [2017-03-13] - I Ouagadougou är luften så förorenad att den går att smaka på, förklarar Johan Boman, professor i atmosfärsvetenskap.

Fler nyheter

Läs nyheter som RSS

Prenumerera på nyheter från GMV

GMV på Twitter

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2016-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?