Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Kontaktformulär








 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!




Ett Global Sustainable Futures Event: "Research collaboration in Low- and Middle-Income Countries - findings, lessons and ways forward for implementing Agenda 2030"

Nyhet: 2020-11-17

Den 25 november, anordnar Global Sustainable Futures (GSF) ett webbinarium med rubriken “Research collaboration in low- and middle- income countries - findings, lessons and ways forward for implementing Agenda 2030”. Halvdagseventet har två huvudtalare Ernest Aryeetey, Secretary General of African Research Universities Alliance (ARUA), och Madelene Ostwald, docent och affilierad forskare vid Chalmers (Energy System Analysis/ESA) och Göteborgs Centrum för hållbar utveckling/GSF.
 

Madelene Ostwald och Ernest AryeteeyMålet med halvdagen är att vi ska träffas, finna beröringspunkter, finna de kollegor vi inte redan funnit, att få till stånd samarbeta med, och att efter halvdagen söka finna ytterligare synergier kring liknande intressen i låg- och medelinkomstländer (Afrika, Asien, Latinamerika mfl).

Magdalena Eriksson, verksamhetsledare för Global Sustainable Futures, vid GMV (Göteborgs Centrum för hållbar utveckling) kommer att öppna upp dagen och hälsa välkommen.
Professor Ernest Aryeetey, ARUA, meddelar att hans tal kommer att handla om ”jakten på forskar-rättvisa, de verktyg vi hittills har och kan tillgå och forskningens resultat” med illustrativa, beskrivande exempel från pågående samarbeten.

Erfarenheter och lärdomar
Madelene Ostwald, docent och affilierad forskare vid ESA (Energy System Analysis) Chalmers University of Technology and University of Gothenburg, (GMV) är även hon en av huvudtalarna den 25 nov: ”Translate science into policy and practice through capacity building experiences from the AgriFoSe2030”.
– Jag kommer att tala om lärdomar vi gjort i olika delar av världen, vad forskare kan göra och hur de/vi kan nå ut med sin forskning till både politik och praktiker. Jag kommer även att lyfta det som verkligen fungerat inom AgriFoSE-programmet, vilket handlar om en tryggad livsmedelsförsörjning och resiliens, säger Madelene Ostwald.
AgriFoSE-programmets huvudmål är att ge lokala forskare större kapacitet att använda sin forskning tillsammans med olika intressenter i samhället och att det i sin tur kan bidra till en hållbar förändring och utveckling inom jordbruk och livsmedelsförsörjning.


Session två tracks - exempel från låg- och medelinkomstländer

María José Zapata Campos, är en av de föredragande vid ett av de två spåren i nästa vecka. Tillsammans med kollegor kommer hon att tala om: ”Environmental grassroots innovations: A circular economy from below” som fokuserar på forskning och samarbete i låg- och medelinkomstländer. Hon och hennes kollegor kommer att ta upp hur miljövetenskapliga innovationer kan se ut ur ett gräsrotsperspektiv.
”Grassrots for Sustainability” är ett forskar-team vid Göteborgs universitet som studerar hur gräsrots-initiativ kan bidra till att minska den negativa påverkan på städers miljö- och klimat.

- Som forskare har vi lärt oss en hel del, som att inkludera och erkänna uppfinningar och lösningar som lokalbefolkningen själva utvecklar, för att addressera lokala och globala utmaningar. Men också hur man kan inkludera dem i arbetet och skapa utrymme för kunskapsutbyte, förklarar María José Zapata Campos, som leder projektet.

Under förmiddagen kommer även studenter
att ge ett axplock av vad de arbetar med just nu som: Markus Zorn, “The Seedling project”, Kim von der Heide; “Media framing and environmental (in) justice” och
Jose Andres Hernandez “Maya Biosphere reserve”. Förmiddagen avrundas med korta fem-minuters tal där publiken får inblick i studenternas arbete.

Global Sustainable Futures (GSF) är en samarbetsplattform mellan Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet som bland annat har uppgiften att arbeta för förverkligande av forsknings- och forskningsbaserad kunskap och att genom utökat samarbetet i låg- och medelinkomstländer nå Agenda 2030. Global Sustainable Futures stödjer forskning och uppmuntrar samarbete kring aktuella teman såsom “Vatten” och “Hållbar ekonomisk utveckling” (SDG8). Vi bygger nätverk och lär av och med varandra (bland annat genom dialog, workshops och webbinarier).
Läs mer och registrera er, det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig.

Anmäl dig här till den 25 november.

Omkring tjugo personer kommer att vara involverad den 25 november, två huvud-talare är engagerade, ni kommer att välja mellan två spår av sessioner, med sex-sju sessioner i varje. Varmt välkomna!

Intervjuer av Jan Riise och Annika Källvik

 

 

 

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?