Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Vetenskapskafé med Linné

Nyhet: 2016-12-01

På "International Science Center and Science Museum Day", uppmärksammade vetenskapscenter över hela världen de globala målen för hållbar utveckling. Universeum och GMV arrangerade på dagen ett vetenskapskafé om mål nr 15: Ekosystem och biologisk mångfald, där Martin Persson från Chalmers samtalade med studenter, forskare och andra intresserade om hoten mot regnskogens biodiversitet. Dessutom medverkade Carl von Linné och gav en historisk syn på forskningen om biologisk mångfald!

Martin Persson är forskare på Fysisk resursteori, Chalmers och forskar om tropisk avskogning och hoten mot biodiversitet i regnskogen. I kafé Tukan på Universeum berättade han om avskogningen i tropikerna och orsaker som timmerproduktion, oljepalmsplantager, betesmark och sojaodling. De specifika delmål i Mål 15 som betonar vikten av att avskogningen upphör berördes också. Efter en kort introduktion var ett livfullt samtal igång med de intresserade deltagarna.

- Jag älskade formatet, att det är på Universeum snarare än i någon av universitetets byggnader. Det blir väldigt mycket mer familjärt när man sitter på stubbar istället för stolar, menade en av deltagarna.

De globala målen uppmärksammades också under dagen genom en historisk vetenskapsteater på temat mål 15 där en Chalmersspexare spelade Carl von Linné och berättade för Universeums besökare hur han ordnade och systematiserade naturens mångfald och hur upprörd han var över dagens omfattande artutrotning. Linné mötte besökarna i utställningarna, bland annat bredvid den sengångarart som just heter ”Linnés tvåtåiga sengångare” och som han gav det vetenskapliga namnet.

Syftet med teatern ”Historieforskarna” är att väcka nyfikenhet för vetenskap genom att förmedla vetenskapshistoria i teaterform och vissa på att upptäckter som gjordes förr i tiden har betydelse i vår vardag idag. Samt att dagens forskning kommer att ha betydelse för våra framtida liv.

Linné spelades av spexaren Erik Hardselius, som till vardags studerar Biomedical engineering på Chalmers och just nu håller på med sitt exjobb om Alzheimers.

Vad säger besökarna när de helt plötsligt träffar på en 1700-talsforskare på Universeum?

- Det är väldigt olika och beror på om det är när vi kör föreställning eller när vi går runt i huset och interagerar med besökarna. En del köper direkt idén och spelar med som om en vore den faktiska personen vilket ofta slutar i väldigt lustiga replikskiften och det är väldigt kul. Andra ser det mer som en isbrytare för att kunna diskutera forskargärningen och dåtida teorier.

Hur fungerar teatern som form för att förmedla vetenskaplig kunskap till Universeums besökare?
- Jag tror att teatern gör att historien blir mer verklig och det är lättare att förstå att de forskare som vi lätt höjer till skyarna var människor som också levde en gång, och att de drogs med problem och egenheter de med. Ta Galileo som exempel. Det är en väldig skillnad att läsa om hur han fick sitta större delen av livet i husarrest för sina upptäckter, jämfört när "samma" person står framför dig på riktigt och beklagar sig. Tanken är att det ska så ett frö av nyfikenhet så att besökarna själva sen tar en extra funderare och kollar upp forskaren när de kommer hem efteråt. Vips! Så har någon haft både roligt och blivit lite klokare på kuppen.

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?