Göteborgs universitet i Almedalen: Så möter vi globala samhällsutmaningar

Nyhet: 2017-06-28

Almedalen. Foto: Johan Wingborg.UGOT Challenges är en unik forskningssatsning där Göteborgs universitet investerar 300 miljoner kronor i sex tvärvetenskapliga forskningscentrum. Utgångspunkten är att det krävs stark tvärvetenskaplig forskning för att möta vår tids största samhällsutmaningar. Och för dig som inte är i Almedalen – följ seminarierna på webben.

− För oss är Almedalen en möjlighet att visa samhällsansvar och lyfta forskning som kan bidra till lösningar på olika samhällsproblem. Det känns därför väldigt rätt att vi i år har fokus på UGOT Challenges, säger Mattias Goksör, tillträdande prorektor vid Göteborgs universitet.

På Västsvenska Arenan samlas Göteborgs universitet tillsammans med Chalmers, Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Västsvenska Handelskammaren, Högskolan i Borås, Högskolan i Skövde och Högskolan Väst på en och samma plats.

Förutom sex seminarier inom ramen för forskningssatsningen UGOT Challenges, är universitetet även huvudarrangör för ett seminarium med SOM-institutet. Detta handlar om hur alarmism och ökad polarisering påverkar migrationspolitik och medieförtroende.

Program för Göteborgs universitets seminarier på Västsvenska Arenan

Söndag 2 juli
16.30–17.30 Vår antibiotika i deras vatten – om utsläpp från läkemedelsproduktion och möjliga lösningar

Måndag 3 juli
08.30–10.00 Snart är vi fler över 65 än under 16 – kris eller möjlighet?
12:00–13:00 Tvång eller frivillighet? Om bästa vägen till ett framgångsrikt klimatarbete
16:30–17:50 Medborgarskap i det digitala samhället – hur då då? (samarrangemang med Chalmers, Högskolan i Borås, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst och Västra Götalandsregionen)
20:00 Akademikväll med faktaresistens-quiz (även det ett samarrangemang med de västsvenska lärosätena)

Tisdag 4 juli
09.00–10.00 Hur populistisk vill vi att den kommande valrörelsen ska bli? (samtliga aktörer på Västsvenska Arenan)
12:00–13:00 Ny kemikalieskatt på elektronik – till vilken nytta?

Onsdag 5 juli
16:30−17:30 Vattenbruk – miljöstörande verksamhet eller en värdefull och hållbar ny näring?

Torsdag 6 juli
10:30–11:30 Möbler, inredning och hållbart återbruk – ett långt och lyckligt liv i den cirkulära ekonomin

Fredag 7 juli
13:30–14:30 Politisering och polarisering i ett yrvaket informationssamhälle

Bland deltagarna och på plats från Göteborgs universitet syns: Eva Wiberg – ny rektor, Mattias Goksör − ny prorektor, Marie Demker – professor i statsvetenskap, Ingmar Skoog – professor i psykiatri, Kristina ”Snuttan” Sundell − professor i zoofysiologi, Joakim Larsson − professor i miljöfarmakologi, Sverker C. Jagers − professor i statsvetenskap och Maria Solevid − undersökningsledare vid SOM-institutet.

Dessutom medverkar bland andra: Hanna Stjärne – vd för SVT, Casten Almqvist − vd för TV4-Gruppen, Eva Svedling − statssekreterare hos Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, Göran Rosenberg − journalist, författare och hedersdoktor vid Göteborgs universitet, Bengt Mattson − Head of CSR & Environmental Affairs vid Pfizer Sweden, Christina Tallberg – ordförande för PRO, Christina Rogestam − förbundsordförande i SPF Seniorerna, Åsa Romson (MP) − riksdagsledamot och ordförande i EU-nämnden och Anette Novak − regeringens utredare för Medieutredningen.

För mer information, kontakta:
Ann-Charlotte Hansson Schützer, kommunikationsansvarig, telefon: 076−618 63 90, e-post: ann-charlotte.schutzer@gu.se

Foto: Johan Wingborg

Artikeln publicerades först på: www.gu.se

Prenumerera på nyheter från GMV

GMV på twitter

Ta del av vårt nyhetsbrev

Här kan du ta del av de senaste nyhetsbreven från GMV med aktuellt inom hållbar utveckling vid GMV, Chalmers och Göteborgs universitet.

GMV:s nyhetsbrev vecka 46
GMV:s nyhetsbrev vecka 44