Miljöhumanist med forskningsambitioner

Nyhet: 2017-03-13

Tre frågor till GU-studenten Jonatan Palmblad som i vår ska göra praktik på Rachel Carson Center i München.

Vad innebär praktiken?
Jag kommer att ingå i ett så kallat "General Operations Team", vilket likt namnet antyder ägnar sig åt väldigt varierade arbetsuppgifter. För min del innebär detta att jag kommer assistera personalen inom områden som Environment and Society-portalen, publikationer, konferensrapporter, evenemang och sociala medier. Det är dock inte bara jag som kommer att vara flexibel, då jag själv efter mina egna intressen kommer att få vara med och bestämma vilka arbetsuppgifter jag ska ägna mig åt.

Varför började du intressera dig för de här frågorna?
Det hela började när jag läste humanekologi under min fria termin på Liberal Arts-programmet. Jag började då ställa mig själv frågor om vilken plats humaniora och den kontemplativa människan hade i miljöforskningen. När jag ett år senare förstod att det redan fanns ett fält som hette miljöhumaniora insåg jag att jag redan var en del av det. Till min glädje innebar detta fält inte enbart instrumentell hållbarhetsforskning, utan även kritiska perspektiv på människans relation till hennes ekologiska omvärld.

Vad vill du göra i framtiden?
Min primära plan är att doktorera, antingen inom idéhistoria eller genom någon av de nya forskningsutbildningarna som leder till en doktorsgrad i miljöhumaniora. Vilken väg jag än väljer så kommer jag att hålla mig inom det miljöhumanistiska facket, vilket genom sin tvärvetenskaplighet och inre mångfald är bra mycket bredare än det först kan verka! I övrigt kommer jag även att fortsätta med att spela punkmusik, vilket jag ägnar mig åt när jag inte studerar.

Fakta Jonatan Palmblad

Jonatan Palmblad är 28 år, har en kandidatexamen i Liberal Arts och går nu masterprogrammet Kritiska studier med inriktning idéhistoria. Han är även en av de drivande i Humanisten Students for Sustainability (HuSS) och är Studentarbetsmiljöombud (SAMO) på Humanisten.

Artikeln publicerades först på: environment.hum.gu.se

Prenumerera på nyheter från GMV

GMV på twitter

Ta del av vårt nyhetsbrev

Här kan du ta del av de senaste nyhetsbreven från GMV med aktuellt inom hållbar utveckling vid GMV, Chalmers och Göteborgs universitet.

GMV:s nyhetsbrev vecka 46
GMV:s nyhetsbrev vecka 44