Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Kontaktformulär








 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!




Två nya projekt med Chalmersforskare drar igång

Nyhet: 2022-03-14

Mellankommunal planering respektive design för ökad trygghet är fokus för två nya projekt. I höstas fanns det en möjlighet för Chalmersforskare att söka så kallad såddfinansiering tillsammans med representanter från övriga parter inom Urban Futures. De två projekt som nu beviljats medel heter Mind the gap – Målbilder och strategier för en mellankommunal planering på riktigt och CHALMUTUAL - Uppväxling av projektet Mutual benefits - klok design för ökad trygghet och en stad för alla.

Båda projekten kommer att pågå under 2022 med förhoppning om att de ska växa och utvecklas genom annan finansiering eller andra typer av initiativ.

”Det är nu för tredje året vi sätter igång ett antal såddprojekt och även i år ser framemot hur projektidéerna som har tagits fram tillsammans med Urban Futures partnerorganisationer kommer att tas vidare till nästa nivå. Projekten bygger både på etablerade samarbeten men också spännande, nya konstellationer och blir ett bra komplement till Urban Futures projektportfölj”, säger Liane Thuvander, biträdande professor, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik vid Chalmers och samordnare för Chalmers medverkan i Urban Futures.

Om projekten

Mind the gap – Målbilder och strategier för en mellankommunal planering på riktigt
För många människor pågår vardagslivet alltmer mellan flera centra, knutpunkter och mötesplatser. Många arbetar och bor exempelvis i olika orter. För att möta ett allt större behov av planering som omfattar hela regioner behöver fysisk planering i Sverige i större utsträckning ske på en mellankommunal och delregional nivå. Men den här typen av planering är komplex. Det saknas etablerade administrativa organisationer och lagstiftning.

Arbetet ska resultera i en skiss på en arbetsmetod för att överbrygga glapp mellan kommunerna och mellan kommunal och delregional nivå.

Samarbetsparter: Chalmers och Göteborgsregionen
Finansiär: Urban Futures (via Chalmers in-kindmedel)
Pågår: 2022
Kontaktpersoner: Nils Björling, Universitetslektor i stadsbyggnad, nils.bjorling@chalmers.se och Julia Fredriksson, forskare, Chalmers Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, julia.fredriksson@chalmers.se.

Läs mer om Mind the gap – Målbilder och strategier för en mellankommunal planering på riktigt.

 

CHALMUTUAL - Uppväxling av projektet Mutual benefits - klok design för ökad trygghet och en stad för alla
Hemlöshet är ett akut och ökande problem som får allt större konsekvenser. Mer kunskap om hur en trygg stad för alla kan utvecklas och hur det påverkar stadsbyggandet behövs. Projektet Mutual Benefits - klok design för ökad trygghet och en stad för alla är ett samarbete mellan Göteborgs stad, Stadsmissionen, Wallenstam och Chalmers och finansieras av Vinnova. Men mer forskning kopplat till projektet om hemlöshet och stadsbyggnad behövs. Detta projekt stärker Chalmers och forskningens bidrag till projektet Mutual benefits och har därför fått namnet CHALMUTUAL.

Samarbetsparter: Chalmers, Göteborgs Stad Socialförvaltning, Stadsmissionen och Wallenstam.
Finansiär: Urban Futures (via Chalmers in-kindmedel)
Pågår: 2022
Kontaktperson: Kristina Grange, Chalmers ACE, kristina.grange@chalmers.se

Läs mer om CHALMUTUAL.

Frågor?

Har du frågor om såddfinansieringen kontakta Liane Thuvander, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik vid Chalmers, liane.thuvander@chalmers.se eller Kerstin Hemström, Urban Futures, kerstin.hemstrom@chalmers.se.

 

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?