Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kalender

Till kalendern

« NOVEMBER 2018 »
TIONTOFR
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Nyheter

 • Flera perspektiv nödvändiga för ett hållbart jordbruk

  [2019-03-21] ¿I slutet av förra året tog debatten om ekologisk mat och biobränslen ordentlig fart. Jordbrukets klimatpåverkan var ett centralt tema och det har varit tydligt att debatten rör svåra avvägningar mellan olika slags miljöpåverkan. Den 11 april, under ett lunchseminarium, breddar forskarna diskussionen. Ett intensivt jordbruk kan ge högre skördar och frigör därmed mark för andra syften, men kan exempelvis hota bin och andra insekter.

 • EU:s stora ansvar för tropisk avskogning visas i nya studier

  [2019-03-21] En sjättedel av utsläppen från en genomsnittlig diet i EU kan direkt kopplas till avskogning av regnskog. Två nya studier tydliggör konsumtionens klimatpåverkan genom att kombinera satellitdata från regnskog, global jordbruksstatistik och data över handelsflöden mellan länder. ¿ Man kan säga att EU importerar avskogning av stora arealer varje år. Vill EU nå klimatmålen måste vi ställa hårdare miljökrav på dem som exporterar livsmedel till EU, säger Martin Persson på Chalmers, som är en av forskarna bakom studierna.

 • Ny global standard sätter pris på miljöförstöringen

  [2019-03-19] Miljöförstöring kostar samhället enorma summor pengar ¿ och ofta får framtida generationer stå för notan. Nu finns en ny ISO-standard som hjälper företag att värdera och hantera sina miljöskadekostnader, genom att sätta ett tydligt pris på vad deras varor och tjänster kostar för miljön.


 • Forskare studerar klimatdemonstranter

  [2019-03-19] Vid fredagens klimatdemonstrationer runt om i Europa delade ett internationellt nätverk av forskare ut enkäter till demonstranterna. Initiativtagare är docent Mattias Wahlström vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, tillsammans med Katrin Uba, statsvetare vid Uppsala universitet.

Göteborgs centrum för hållbar utveckling är en del av Chalmers och Göteborgs universitet. Vårt uppdrag är att skapa samverkan mellan och inom lärosätena och med viktiga samhällsaktörer för att generera och nyttiggöra kunskap om hållbar utveckling.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2018-07-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?