Nyheter

• Forskare och tjänstemän söker tillsammans recepten för en grönare ekonomi i Afrika

[2021-12-03] Hur kan man skapa ekonomiska incitament för ett hållbart samhälle? Vilka styrmedel fungerar och hur skyddar man utsatta grupper? Forskare från Göteborgs universitet samt tjänstemän, beslutsfattare och forskare från fem östafrikanska länder diskuterade detta under en 3-dagars workshop i Uganda i slutet av november.

• Forskning om föroreningar av kemikalier är på efterkälken

[2021-12-02] Bara en bråkdel av alla de kemikalier som används i samhället har undersökts noggrant av forskare. En genomgång av de senaste 20 årens vetenskapliga publikationer om förorenande kemikalier, visar att fokus har legat på så få som sextiofem stycken. Detta trots att nya kemikalier utvecklas kontinuerligt. - Vi fann att väldigt få kemikalier dominerar den vetenskapliga litteraturen och för de resterande finns det en mycket liten kunskap. Forskningen behöver uppenbarligen komma ikapp, säger Erik Kristiansson, huvudförfattaren till den nya studien.

• Forskningens roll i samhällsförändringen

[2021-12-02] Factivism, komplexitet, media, forskningen och forskarnas roll i samhällsförändringen var några av de ämnen som berördes på eventet Sustainability Conflicts in Housing, som var en del av ACT Sustainable, Göteborgs universitet och Chalmers hållbarhetsvecka. Älvstaden i Göteborg och flerbostadsbeståndet i Sverige var utgångpunkten för diskussionen.

• Studentmedarbetare till Student Sustainability Hub sökes!

[2021-12-01] Göteborgs centrum för hållbar utveckling söker nu en studenmedarbetare till Student Sustainability Hub! Student Sustainability Hub samlar, koordinerar och stöttar studentinitiativ inom hållbar utveckling vid både Chalmers och Göteborgs universitet. Vi har som mål att skapa intresseväckande tvärvetenskapliga plattformar och aktiviteter där studenter kan utbyta kunskap och lära sig mer om hållbar utveckling. Våra aktiviteter genomförs av, för och med studenter vid båda lärosäten. Här hittar du information om hur du som student vid Göteborgs universitet och Chalmers kan engagera dig inom hållbarhetsfrågor under din studietid.

• Ledig tjänst: Student Sustainability Coordinator

[2021-12-01] GMV söker nu en medarbetare som vill vara med och utveckla studenters bidrag inom ramen för Göteborgs universitets miljöledningsarbete. Exempelvis genom att bidra i arbetet med att öka och kvalitetssäkra integreringen av hållbar utveckling i universitetets utbildningar, utveckla kommunikationen kring hållbarhetsfrågor till studenter, bidra med hållbarhetskompetens i upphandlingar eller medverka till att minska universitets klimatpåverkan.