• Salthalt i havet påverkar jätteostronets skal

[2019-12-05] Salthalten i våra hav förväntas ändras i takt med de globala klimatförändringar som pågår. I en ny avhandling undersöks hur salthalten påverkar det Japanska jätteostronets möjlighet att bygga upp sitt skal.

• Mindre översvämningar i städer med gröna tak

[2019-12-05] Mängden regn och extrem nederbörd väntas öka på våra nordliga breddgrader som en följd av klimatförändringar. Det kan få stora konsekvenser i städer som riskerar att översvämmas och få problem med förorenat stormvatten. Men avancerade gröna tak med mikrostrukturdesign kan vara lösningen tror forskare på Chalmers.

• Forskare efterlyser mer noggrannhet när det gäller indirekta effekter av miljöbeslut

[2019-12-05] "Läckage", eller leakage på engelska, är ett vanligt sätt att beskriva de indirekta effekter som ett miljöbeslut kan få utanför det egna landet eller området. Men eftersom effekterna kan vara både negativa och positiva, avsiktliga eller oavsiktliga, föreslår nu chalmersforskarna Mairon G Bastos Lima och Martin Persson en tydligare definition av dessa effekter. En ökad förståelse av de här effekterna skulle också gynna framtida miljöbeslut.

• Kan elvägar bidra till klimatmålen?

[2019-12-05] I Sverige finns flera projekt där man testar elvägar i skarpt läge. Tekniken, när man läser om den, låter busenkel. Men den ekonomiska insatsen är stor. Maria Taljegårds forskning handlar om elektrifiering av transportsektorn. Jämförelser mellan direkt elektrifiering, elfordon och elvägar, och indirekt elektrifiering som vätgas och elektrobränslen.

• Årlig konferens för Agenda 2030 i Väst lockade stor och bred publik

[2019-11-28] Den 20 november bjöd samverkansforumet Agenda 2030 i Väst, in till sin årliga konferens i Skövde, i samarbete med utbildningsturnén Glokala Sverige och CSR Västsverige. Det övergripande temat var hur en fördjupad kunskap om relationerna mellan de Globala målen kan bidra till maximal samhälls- och affärsnytta samtidigt som negativa bieffekter minimeras.