• Res långt, hemifrån

[2020-06-29] Sommarsemestern gör nu sitt traditionella intåg, trots dessa otraditionella omständigheter. Även om mycket inte är som det brukar så finns mycket av det vi håller kärt med sommaren finns faktiskt nära till hands.

• Chalmers har ett nytt vindkraftverk för forskning

[2020-06-29] ¿På Björkö i den göteborgska skärgården finns nu ett helt nytt vindkraftverk ¿ en prototyp som ska användas för forskning och testning av effektiv och hållbar vindkraftsteknik. Tornet är byggt i trä, vilket är unikt, och ett stort antal sensorer ska ge forskarna information om vilka påfrestningar kraftverket utsätts för under olika drift- och vindförhållanden.

• IT Improves Well-Being in Uganda

[2020-06-23] Every day, more than 800 women die of causes related to pregnancy and childbirth. The vast majority of them, 94% in 2017, are in low- and lower middle-income countries. Most of these deaths are preventable. (1) Improving maternal health care is a global priority¿ explains Hawa Hyende at University of Gothenburg, who presented her work at the third GSF webinar, on 16 June 2020. The webinar focused on IT for innovation and job creation in low- and middle-income countries. Reducing the maternal mortality rate is the first goal within SDG 3 ¿ good health and well-being for all ¿ from almost 500 to 70 per 100,000 live births until 2030. (2)

• Gretaeffekterna mindre än förväntat

[2020-06-22] Trots att klimataktivisten Greta Thunberg uppmärksammats mycket i media de senaste två åren är hennes direkta effekter på svensk miljö- och klimatopinion hittills mer blygsamma än forskarna förväntat. Den senaste nationella SOM-undersökningen visar att miljö- och klimat frågorna fortsatt blivit allt viktigare för svenskarna under 2019, men kopplingen till Gretas kamp är tveksam. Vad gäller befolkningens miljöattityder och gröna beteenden syns på kort sikt inga förändrade mönster.

• Tropiska cykloner vid Mekongfloden blir kraftigare

[2020-06-22] Kring Mekongfloden, som är världens tionde längsta flod, bor 70 miljoner människor. Området kommer i framtiden att drabbas av allt kraftigare tropiska cykloner med extrema vindar, stora regnmängder och översvämningar som följd, vilket riskerar ställa till stor skada. Det visar en ny doktorsavhandling från Göteborgs universitet.