Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

FN:s globala hållbarhetsmål nr 11: Hållbara städer och samhällen

Hållbar utveckling, Föreläsning

I höstas antog FN 17 globala mål för hållbar utveckling. I en serie föreläsningar berättar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers om ett av hållbarhetsmålen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet.

Det elfte hållbarhetsmålet innebär att: "städer och bosättningar ska vara inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara". Idag bor över hälften av världens befolkning i urbana områden och år 2050 väntas andelen ha stigit till 70 procent. Den snabba och stora inflyttningen till städer ställer nya krav som behöver bemötas på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt. Växande städer kan skapa nya möjligheter för ekonomisk tillväxt men kan också bidra till ökade sociala klyftor och påfrestningar på ekosystem. Hållbar stadsutveckling kräver nya samarbeten och utvecklade former för dialog med medborgare och näringsliv.

Ylva Norén Bretzer forskar om offentlig förvaltning och statsvetenskap i ämnen som demokratipolitik, miljö- och energipolitik samt bostadspolitik. Hon har bland annat medverkat i ett flerdisciplinärt forskningsprojekt om energieffektivisering i miljonprogramsområden. Ylva är också Göteborgs universitets samordnare inom Mistra Urban Futures, ett internationellt centrum för hållbar stadsutveckling bestående av Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborgs stad, Göteborgsregionens kommunalförbund (GR), IVL Svenska miljöinstitutet, Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Västra Götalandsregionen.
Läs mer


Henriette Söderberg är styrkeområdesledare för Chalmers styrkeområde Samhällsbyggnad som samlar forskning om bland annat framtida städer, hållbara infrastrukturer, system för resurssnåla materialflöden och utformningen av den byggda miljön. Henriette är docent inom hållbar stadsutveckling och har en bakgrund som samhällsvetare inom området miljöpolitik och hållbar utveckling på lokal och regional nivå. Hon var tidigare programkoordinator för Mistra Urban Futures. Henriette kommer ge en kort översikt av hur styrkeområdet samhällsbyggnad tar sig an utmaningarna inom målet hållbara städer och samhällen.
Läs mer

Föreläsningsserien om de 17 globala målen för hållbar utveckling arrangeras av Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV i samarbete med Ekocentrum och Göteborgs FN-förening. Vid varje föreläsning berättar en forskare från Göteborgs universitet och en forskare från Chalmers om ett av hållbarhetsmålen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet.

Datum: 2016-04-13

Tid: 18:00 - 19:30

Kategorier: Hållbar utveckling

Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44, Göteborg (närmaste hållplats är Kapellplatsen)

Kontaktperson: Mikael Östblom

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2011-09-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?