Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

FN:s globala hållbarhetsmål nr 14: Hav och marina resurser

Öppen för allmänheten

Hösten 2015 antog FN 17 globala mål för hållbar utveckling. I en serie föreläsningar berättar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers om ett av hållbarhetsmålen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet. I september är det dags för hållbarhetsmål nummer 14 om hav och marina resurser.

Det fjortonde hållbarhetsmålet handlar om att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt. Många av havens fiskbestånd är överutnyttjade och därför krävs en global ansträngning för att främja återuppbyggnaden av hotade bestånd. Skydd och restaurering av kust och havsområden är nyckelåtgärder för att bevara biologisk mångfald och fiskeresurser. Ett hållbart vattenbruk har en nyckelroll för att trygga livsmedelsförsörjningen. Andra hot mot haven och produktionen av livsmedel är föroreningar, marint skräp och havsförsurningen som visar på vikten av att koppla ihop havsfrågorna med arbetet med klimatförändringar.

Föreläsare om mål 14:

Per Knutsson är universitetslektor i humanekologi på Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet. Han är verksam inom tvärvetenskaplig miljö- och utvecklingsforskning och forskar bland annat om hållbar kustutveckling och anpassning till klimatförändringar i kuststäder, ofta i nära samarbete med forskare i marin ekologi.

Kent Salo är universitetslektor vid Institutionen för sjöfart och marin teknik, Chalmers. Han är verksam i forskargruppen maritim miljö och energisystem.

Kommande tillfällen i föreläsningserien under hösten är 12 oktober och 9 november.

Föreläsare: Per Knutsson, Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet
Kent Salo, Institutionen för sjöfart och marin teknik

Datum: 2016-09-14

Tid: 18:00 - 19:30

Kategorier: Universitetsgemensam

Arrangör: GMV i samarbete med Ekocentrum och Göteborgs FN-förening

Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44

Evenemangslänk: Läs mer om FN:s globala hållbarhetsmål nr 14: Hav och marina resurser

Avgift: fri entré, begränsat antal platser

Kontaktperson: Maria Svane

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2011-09-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?