Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ingen fattigdom - Lärarfortbildning om globala målen för hållbar utveckling

Workshop

Välkommen till en lärarfortbildning om att avskaffa all form av fattigdom överallt! Lyssna på inspirerande forskare från Chalmers och Göteborgs universitet och deltag i konkreta workshopar med pedagoger från Universeum och Världskulturmuseet.Nu är det dags för det första målet - Ingen fattigdom - i lärarfortbildningarna om de globala målen för hållbar utveckling. Eftermiddagen inleds med två föreläsningar där forskare från Chalmers och Göteborgs universitet inspirerar och berättar om ett av målen utifrån sin forskning och visar på vilket sätt vetenskapen kan bidra till att uppnå målet. Efter frågestund och fika med forskarna och lärarkollegor leder pedagoger från Universeum och Världskulturmuseet workshopar om hur man kan arbeta vidare med målet i skolan. Dagen avslutas med pedagogiska tips då alla medverkande får en kortlek om de globala målen att använda i sin undervisning.

Lärarfortbildningarna om de globala målen vänder sig till yrkesverksamma lärare från förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning samt lärarstudenter. Serien har pågått sedan 2016 och ges vid två tillfällen per termin. Lärarfortbildningarna gick till final i UNDP:s vårgala 2018 om globala målen i kategorin "Bästa partnerskap".

Vid höstterminens första tillfälle handlar det om mål 1 Ingen fattigdom: Avskaffa all form av fattigdom överallt.

Föreläsare:
Bent Jörgensen, Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet
Bent är freds- och utvecklingsforskare med fokus på fattigdoms- och marginaliseringsfrågor. Han har forskat om lokal socioekonomisk och sociopolitisk utveckling genom studier av byar i bland annat Vietnam och Indien och satt det i ett globalt sammanhang. Bent kommer berätta om sin forskning om fattigdomsbekämpning, vad det finns för lösningar och hur fattigdom hänger ihop med de andra globala målen.

Sandra Valencia, Mistra Urban Futures, Chalmers
Sandra forskar om Agenda 2030 och hållbar stadsutveckling och leder ett projekt om hur sju städer i fyra världsdelar anpassar Agenda 2030 till den lokala nivån: Göteborg, Malmö, Sheffield, Buenos Aires, Kapstaden, Kisumu (Kenya) och Shimla (Indien). Vilka analyser och strategier använder dessa städer för att anpassa de globala målen till den lokala nivån? Vem är med i processen och vilket politiskt stöd finns det för Agenda 2030 i olika städer? Sandra kommer i sin föreläsning utgå från mål 1 och belysa hur de andra globala målen hänger ihop med fattigdomsbekämpning.

Anmälan via Universitets- och högskolerådets verksamhet Den globala skolan.
Anmäl dig här.

Föreläsare: Bent Jörgensen, Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet
Sandra Valencia, Mistra Urban Futures, Chalmers

Datum: 2019-09-19

Tid: 13:00 - 16:30

Kategorier: Hållbar utveckling

Arrangör: Göteborgs centrum för hållbar utveckling, Universeum, Världskulturmuseet, Den Globala Skolan (Universitets- och högskolerådet)

Plats: Universeum

Evenemangslänk: Läs mer om Ingen fattigdom - Lärarfortbildning om globala målen för hållbar utveckling

Kontaktperson: Mikael Östblom

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-06-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?