Att arbeta i klädbranschen

Seminarium

Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE) bjuder tillsammans med Centre for Retailing vid Handelshögskolan in till ett webbinarium den 24 mars på temat "Att arbeta i klädhandeln". Välkomna!

Foto: Artem Beliaikin, Unsplash

Arbetsförhållandena i produktionsledet av klädindustrin har länge varit på tapeten, och både arbetsvillkor, löner och miljöpåverkan har uppmärksammats. I spåren av pandemin har nu också arbetet i försäljningsledet av klädbranschen börjat hamna i fokus, då e-handel ökar och fysiska butiker får en förändrad roll. Vad innebär denna förändring för de som arbetar i klädbranschen? På det här seminariet får tre personer som forskat och arbetat med dessa frågor ge sin syn på situationen i klädbranschen, hur framtiden kan se ut, och vad det innebär för de som arbetar i denna bransch.

Medverkande: Gabriella Wulff är doktor i företagsekonomi och forskar om hållbarhetsarbete inom klädbranschen. Hon är verksam vid GRI vid Göteborgs universitet samt vid textilhögskolan i Borås. Magdalena Petersson McIntyre är etnolog vid Göteborgs universitet och har studerat hur anställda i klädhandeln upplever sitt arbete. Henrik Ekelund är näringspolitisk expert vid Svensk Handel, arbetsgivarorganisationen för de svenska handelsföretagen och arbetar med bland annat arbetsmarknadsfrågor.

13.00 - 13.10 Välkomna!
Moderator: Maria Norbäck, föreståndare, WE

13.10 - 13.35 Transparens som ett sätt att öka insyn om arbetsförhållanden i produktionen?
Gabriella Wulff, doktor i företagsekonomi, verksam vid GRI vid Göteborgs universitet och Textilhögskolan i Borås

13.35 - 14.00 Passion för mode: Estetiskt arbete i klädhandeln
Magdalena Petersson McIntyre, docent i etnologi vid Göteborgs universitet

14.00 - 14.10 Paus

14.10 - 14.35 Butikerna och medarbetarnas förändrade roll
Henrik Ekelund, näringspolitisk expert vid Svensk Handel

14.35 - 14.50 Avslutande diskussion

Tid: 24 mars kl 13:00 -14:50
Plats: Online via zoom

Webbinariet är kostnadsfritt och riktar sig till alla intresserade.

Registering: Anmäl dig här så får du en länk så att du kan ansluta till webbinariet. Till anmälan

Varmt välkommen!

Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE)
Centre for Retailing vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet