Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Nya perspektiv på kunskapsutvecklingen i arbetslivet

Seminarium

Vad kan arbetslivet lära av elitidrotten?
Vad kan arbetslivet lära av äldre?
Och av brukare och medarbetare inom socialtjänsten?

Detta seminarium fokuserar hur arbetslivet kan ha nytta av färdigheter och kompetens som finns inom sektorer och bland grupper som sällan utgjort inspiratörer för kunskapsutveckling i arbetslivet - elitidrotten, äldres unika kompetens och brukare & medarbetare inom socialtjänsten.

Seminariet arrangeras av Centrum för forskning om arbete och sysselsättning - Work and Employment Research Centre (WE) vid Göteborgs universitet i samarbete med Centrum för välfärdstudier och FoU Sjuhärad Välfärd.

Tid: Torsdagen den 12 december, kl. 13:00-16:00
Plats: Sparbankssalen, hus M, Högskolan i Borås, Järnvägsgatan 5 i Borås.

PROGRAM

13:00-13:05 Välkomna!

13:05-14:00 Vad kan arbetslivet lära av elitidrotten?
Idrottens fält och hur elitidrott leds och organiseras tolkas många gånger som en verksamhet helt skild från hur arbetslivet styrs och organiseras. Här finns dock unika idéer om att tillvarata kollektiv förmåga, lyckas med lagbygge och teamledarskap som med fördel kan användas i ledning och styrning i övriga arbetslivet.
Margareta Oudhuis, professor, Högskolan Borås och Stefan Tengblad, professor, Göteborgs universitet

14:00-14:35 Yrkes-livs-kompetens. Vad arbetslivet kan lära av äldre
I debatter får vi höra att äldres kompetenser bör tas till vara för att de är lika bra som de yngres. Vid seminariet problematiseras detta och frågan ställs om det kanske snarare är så att äldre har en unik kompetens som är särskilt viktig i ett samtida arbetsliv. Förmågan, som brett kan sägas handla om att hantera osäkerhet, är inte bara hämtad från lång yrkeserfarenhet utan också erfarenhet från livet i stort. För att arbetslivet ska förmå ta vara på denna livskunskap krävs organisationer som sätter medarbetarnas erfarenheter, perspektiv och autonomi i centrum.
Marita Flisbäck, docent, Högkolan Borås

14:35-15:05 Kaffe

15:05-16:00 Ny styrning i välfärdssektorn efter New Public Management. Vad kan arbetslivet"återigen" lära av medarbetarna?
Det sista anförandet vid seminariet handlar om styrningsmodeller inom välfärdssektorn som uppstått i efterdyningarna av New Public management. Med utgångspunkt i ett projekt som följt hur socialtjänsten omprövar tidigare näringslivsinspirerade ledningsmodeller och istället fokuserar brukarnas tillit och medarbetarnas professionella autonomi ställs avslutningsvis frågan om vad arbetslivet kan lära av dessa nya tankesätt om hur välfärden ska styras.
Margareta Carlén och Goran Puaca, båda universitetslektorer, Högskolan Borås


Seminariet är kostnadsfritt och riktar sig till alla intresserade. Vidarebefordra gärna denna inbjudan till andra som du tror kan vara intresserade.

ANMÄLAN
Vänligen anmäl dig senast den 5 december på följande länk: till anmälan

Avanmälan: Om du skulle behöva avanmälan dig görs det via mail till moa.persson@chalmers.se

Har du några frågor om seminariet, vänligen kontakta Bengt Furåker. Email: bengt.furaker@socav.gu.se

Varmt välkommen!

Datum: 2019-12-12

Tid: 13:00 - 16:00

Kategorier: Forskning

Arrangör: Centrum för forskning om arbete och sysselsättning i samarbete med Centrum för välfärdstudier och FoU Sjuhärad

Plats: Sparbankssalen, Högskolan Borås

Kontaktperson: Bengt Furåker

Läs nyheter som RSS

Prenumerera på nyheter

FÅ VÅRT NYHETSBREV

Få nyheter i din inkorg en gång i månaden om forskning, seminarier, konferenser och annat aktuellt inom hållbar utveckling vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Bli prenumerant

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2023-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://gmv.gu.se/Aktuellt/Kalendarium/?tipFriend=true&tipUrl=http%3A%2F%2Fgmv.gu.se%2FAktuellt%2FKalendarium%2F%3FeventId%3D70136981560&eventId=70136981560
Utskriftsdatum: 2024-03-28