• DN Debatt 12/7

[2018-07-13] "Flera länder har tagit initiativ för att främja kommande generationers intresse inom politiken, men de försök som gjorts i Sverige har blivit kortlivade eller inte fått genomslag i praktisk politik."

• Tåligare legeringar kan bli resultat av forskningsgenombrott

[2018-07-02] Framtidens energisystem kräver legeringar som tål hög värme utan att korrodera. Forskare på Chalmers har nått ett genombrott för förståelsen av hur korrosion går till i legeringar vid hög temperatur, vilket kan leda till omfattande förbättringar av många samhällsbärande teknologier. Upptäckterna publiceras i den mycket högrankade tidskriften Nature Materials.

• Hon granskar hur hårda material påverkar människor och miljö

[2018-07-02] Hårda material är viktiga för tillverkningsindustrin och den ekonomiska tillväxten, men de orsakar också problem för samhället. Anna Furberg har granskat hur hårda material påverkar miljö, resurser och människors hälsa ¿ och ser ett behov att undersöka om vissa av materialen kan ersättas.

• Kraftfull satsning ska göra Chalmers jämställt

[2018-07-02] Genom en satsning på flera hundra miljoner kronor växlar Chalmers nu upp sitt jämställdhetsarbete rejält. Med konkreta och banbrytande förändringar i systemet och direktrekryteringar av kvinnliga toppforskare ska Chalmers på tio år uppnå en betydligt jämnare könsbalans inom fakulteten.

• Viktigaste valfrågan i Almedalen

[2018-06-29] Inför 2018 års valrörelse har Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet, och Stefan Bengtsson, rektor vid Chalmers, tillsammans med ett 80-tal andra organisationer ställt sig bakom kampanjen #Hurvetdudet? Målet med kampanjen är att vetenskap ska få mer plats när politiska förslag diskuteras och att uppmana alla att våga ställa frågan: Hur vet du det? Under Almedalsveckan deltar Chalmers och Göteborgs universitet i seminarier på Västsvenska arenan varav flera kopplar till Hurvetdudet-kampanjen.

• Hallå där Louise Jansson

[2018-06-28] ...student sustainability coordinator, Göteborgs centrum för hållbar utveckling, som ska åka till Almedalen och medverka i seminariet Tvärvetenskap är framtiden, men hänger universiteten med? som anordnas av Mistra Urban Futures genom Västsvenska Arenan och Göteborgs universitet.

• Samverkan i fokus när världens miljöekonomer möter praktiker och beslutsfattare i Göteborg

[2018-06-21] Farliga kemikalier är ett växande problem för både ekosystem och människor och att utforma ett effektivt regelverk en stor utmaning för beslutsfattare. Under den internationella miljöekonomikonferensen WCERE 2018 på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet diskuterar miljöminister Karolina Skog framtida styrmedel för kemikalier med internationella forskare och experter. Seminariet är en av 40 programpunkter där olika samhällsaktörer möts.

• Kalundborg Symbiosis i Danmark är årets pristagare av WIN WIN Gothenburg Sustainability Award

[2018-06-19] Kalundborg Symbiosis vinner WIN WIN Gothenburg Sustainability Award vars prissumma är på en miljon svenska kronor.

• Han blev plötsligt flygdebattens epicentrum

[2018-06-18] ¿Kan vi fortsätta flyga som idag och ändå rädda klimatet? Ja, med en kombination av gigantiska satsningar på helt ny teknik och starka styrmedel finns det en viss chans. Problemet är att inte mycket av detta ser ut att hända.¿

• Vågad kolv sänker bränsleförbrukningen

[2018-06-07] Volvos nya lastbilsmotorer är mer bränsleeffektiva tack vare en ny, smart utformning av kolven. Bränsleförbrukningen har minskats med två procent och partikelutsläppen har halverats. Idén till kolven kom från Volvo. I samverkan med Chalmers kunde idén finslipas och förverkligas.