Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Miljövänlig plast med hjälp av jäst

  [2019-08-19] Vi har svårt att klara oss utan plast. Samtidigt är plastavfallet idag ett av våra största miljöproblem, och hållbara alternativ efterfrågas. Nu vill forskare på Chalmers hitta helt nya sätt att framställa nedbrytbar plast.

 • Anmäl dig för nominering till COP25 i Santiago de Chile

  [2019-08-15] Du som är forskare eller student vid Göteborgs universitet eller Chalmers har möjlighet att anmäla dig för att bli nominerad för ackreditering för COP25 i Santiago de Chile den 2-23 december 2019.

 • Utveckling av mer hållbara produkter gynnas av industrigemensamt samarbete

  [2019-08-14] Sandra Samuelsson är ny forskare på Gothenburg Research Institute. I somras disputerade hon vid Företagsekonomiska institutionen. I sin avhandling följde hon mjölkförpackningens väg genom en designprocess. En produkt som när den slängs blir stora volymer avfall.

 • Fönsterfilm kan jämna ut temperaturen med solenergi

  [2019-08-14] En fönsterfilm med en specialdesignad molekyl skulle kunna ta udden av den värsta värmen mitt på dagen och istället fördela den jämnt från morgon till kväll. Molekylen har den unika förmågan att fånga upp energi ur solens strålar för att senare avge den som värme. Det visar forskare på Chalmers i den vetenskapliga tidskriften Advanced Science.

 • GMV söker praktikant till kommunikatörsgruppen och GAME/Agenda 2030 i Väst

  [2019-07-08] Som praktikant får du följa det dagliga arbetet vid Göteborgs centrum för hållbar utveckling, dels genom att följa centrats kommunikationsgrupp, dels genom att arbeta vid ett av GMV:s samverkansprojekt, GAME/Agenda 2030 i Väst.

 • Dagens åtaganden att avveckla kolkraft otillräckliga

  [2019-07-05] Powering Past Coal Alliance, eller PPCA, är en sammanslutning av 30 länder och 22 städer och stater, som syftar till att avveckla kolkraft. Men en ny analys från Chalmers tekniska högskola visar att PPCA:s medlemmar främst lovar att stänga äldre kraftverk som ändå är nära slutet av sin livslängd, vilket bara ger små utsläppsminskningar. Att utöka alliansen med de länder som använder mest kol skulle dessutom möta ekonomiska och politiska svårigheter.

 • Ny modell för datatrafik sparar energi på internet

  [2019-07-01] Internet har seglat upp i samhällsdebatten som en klimatbov som orsakar koldioxidutsläpp i klass med flyget. På Chalmers pågår sedan fem år forskning för att bygga modeller för energisnålare datatrafik. Hittills har forskarna inom vissa områden lyckats minska energiförbrukningen till en tiondel.

 • Hallå där Emelie César och Anders Ekbom...

  [2019-06-27] ...koordinatorer för Capacity Building Programme for Inclusive Green Economy, ett utbildningsprogram om inkluderande grön ekonomi för regeringstjänstemän i Etiopien, Kenya och Rwanda, som Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) genomför under året.

 • FN-chef besökte GMV

  [2019-06-27] Ulrika Modéer är chef för externa relationer och påverkansarbete på UNDP - FN:s utvecklingsprogram. I maj besökte hon Göteborg och deltog i ett rundabordssamtal om universitetens roll i Agenda 2030 och vi kan skapa en bra samverkan mellan forskning och beslutsfattande i arbetet.

 • Chalmersforskare i expertgrupp för cirkulär ekonomi

  [2019-06-27] Anneli Selvefors, forskare vid avdelningen Design & Human Factors, har utsetts av Delegationen för cirkulär ekonomi till expert i referensgruppen design för cirkularitet. Expertgruppen ska stödja delegationen i omställningen till cirkulär ekonomi.

Fler nyheter

Läs nyheter som RSS

Prenumerera på nyheter

Följ oss på Twitter

Mer information

FÅ VÅRT NYHETSBREV

Få nyheter i din inkorg varannan vecka om forskning, seminarier, konferenser och annat aktuellt inom hållbar utveckling vid Chalmers och Göteborgs universitet.

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2017-09-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?