• Flera perspektiv nödvändiga för ett hållbart jordbruk

[2019-03-21] ¿I slutet av förra året tog debatten om ekologisk mat och biobränslen ordentlig fart. Jordbrukets klimatpåverkan var ett centralt tema och det har varit tydligt att debatten rör svåra avvägningar mellan olika slags miljöpåverkan. Den 11 april, under ett lunchseminarium, breddar forskarna diskussionen. Ett intensivt jordbruk kan ge högre skördar och frigör därmed mark för andra syften, men kan exempelvis hota bin och andra insekter.

• EU:s stora ansvar för tropisk avskogning visas i nya studier

[2019-03-21] En sjättedel av utsläppen från en genomsnittlig diet i EU kan direkt kopplas till avskogning av regnskog. Två nya studier tydliggör konsumtionens klimatpåverkan genom att kombinera satellitdata från regnskog, global jordbruksstatistik och data över handelsflöden mellan länder. ¿ Man kan säga att EU importerar avskogning av stora arealer varje år. Vill EU nå klimatmålen måste vi ställa hårdare miljökrav på dem som exporterar livsmedel till EU, säger Martin Persson på Chalmers, som är en av forskarna bakom studierna.

• Ny global standard sätter pris på miljöförstöringen

[2019-03-19] Miljöförstöring kostar samhället enorma summor pengar ¿ och ofta får framtida generationer stå för notan. Nu finns en ny ISO-standard som hjälper företag att värdera och hantera sina miljöskadekostnader, genom att sätta ett tydligt pris på vad deras varor och tjänster kostar för miljön.

• Forskare studerar klimatdemonstranter

[2019-03-19] Vid fredagens klimatdemonstrationer runt om i Europa delade ett internationellt nätverk av forskare ut enkäter till demonstranterna. Initiativtagare är docent Mattias Wahlström vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, tillsammans med Katrin Uba, statsvetare vid Uppsala universitet.

• Vill förnya dagsljusreglerna för tätare städer

[2019-03-18] Att tillgång till dagsljus är viktig för människors välbefinnande är ett odiskutabelt faktum. Men hur det ska regleras och vad samhällsbyggnadssektorns ansvar består i är betydligt svårare frågor. Boverket ser just nu över det som många anser vara ett föråldrat regelverk, och förhoppningarna på en förändring är stora - inte minst i ljuset av en rapport om modernisering av dagsljusregler som utkom i slutet av 2018.

• Fredrik Hörstedt ny styrelseordförande för Mistra Urban Futures

[2019-03-15] Fredrik Hörstedt, vicerektor Chalmers har utsetts till ny styrelseordförande för Mistra Urban Futures. Tidigare styrelseordförande Anna Johansson, riksdagsledamot Sveriges riksdag, har valt att lämna uppdraget på grund av andra åtagande.

• Klimatforskare på DN Debatt: "Vi stödjer Greta och skolungdomarna"

[2019-03-15] Sedan industrialiseringens början har vi använt omkring fyra femtedelar av den mängd fossilt kol som får förbrännas för att vi ska klara Parisavtalet. Vi har bara en femtedel kvar och det är bråttom att kraftigt reducera utsläppen. Det har Greta Thunberg och de strejkande ungdomarna förstått. Därför stödjer vi deras krav, skriver 270 klimatforskare, däriband en rad forskare från Chalmers och Göteborgs universitet på DN Debatt 190314.

• Klimatkraven på flyget skärps

[2019-03-10] Klimatpåverkan från flygresor ökar kraftigt och enligt prognoserna fortsätter ökningen. Samtidigt har svenska flygbranschen antagit ett mål att all trafik från landets flygplatser ska vara fossilfri år 2045. Den 4 mars 2019 presenterades utredningen Biojet för flyget, vars huvudförslag är en reduktionsplikt för flyget, med syfte att öka inblandningen av biodrivmedel i flygbränslet.

• EU hyllar forskning om ultraeffektiva flygmotorer

[2019-03-10] För tre år sedan satsade EU närmare 30 miljoner kronor på forskning kring radikala flygmotor-innovationer. Projektet, förkortat "Ultimate", har koordinerats av Chalmers och hyllas nu av EU.

• Pionjär tar sig under "Domedagsglaciären"

[2019-03-07] Som den första i världen har nu den svenska förarlösa undervattensfarkosten Ran tagit sig in under Thwaites glaciär, som också kallas Domedagsglaciären. Polarforskare Anna Wåhlin gläds åt nya och spännande data.