• Kommentera på nästa IPCC rapport

[2021-03-03] FN:s internationella klimatpanel, IPCC, publicerar sin nästa rapport AR6 under 2022. Just nu granskas den av stor grupp av experter över hela världen för att rapporterna verkligen får med så mycket som möjligt av den senaste forskningen inom olika områden.

• Bli sommarskoleambassadör på Göteborgs universitet

[2021-02-11] Brinner du för hållbarhetsfrågor? Att prata och skriva på svenska och engelska är inga problem för dig? Du gillar kontakten med människor från alla världens hörn? Du är grym på det digitala samt vet hur man får studenter att engagera sig? Du är fantasifull, kan tänka utanför boxen och är initiativrik? Då är du precis den vi söker!

• Fortsätt investera även i kris - för barnens skull

[2021-02-10] Kristider tvingar många länder att arbeta med stora budgetunderskott. Internationella Valutafonden, IMF, kan bidra med finansiering men sådana tillskott är oftast förknippade med hårda villkor. I regel handlar det om krav på åtstramningar och besparingar, hellre än stimulansåtgärder för låntagarens nationella ekonomi.

• Hållbara nyårskarameller

[2020-12-22] 2020 drar sig mot sitt slut, men innan vi med hopp och raska kliv vänder blicken framåt är det viktigt att reflektera över det som varit. Här är året så som det sett ut från vår horisont genom ett urval av alla våra nyheter publicerade under 2020.

• Program för grön ekonomi lanseras i Östafrika

[2020-12-17] Environment for Development (EfD) och Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) samarbetar i ett omfattande program för kapacitetsutveckling i fem afrikanska länder. Detta innovativa program, som sjösätts i januari 2021, syftar till att stärka beslutsfattare i Östafrika i omställningen till en inkluderande grön ekonomi (IGE).

• "Varje ny utmaning ger ett ypperligt tillfälle att genom samarbete göra högkvalitativ forskning"

[2020-12-09] Samarbete mellan kontinenter öppnar upp nya möjligheter för forskare inom olika temåområden i Afrika (och Europa), "train-the-trainer"- utbildning är en bra strategi för att komma vidare i utbyte av erfarenheter och stärka kommunikation och lärdomar i låg- och medelinkomstländer. Omkring 60 deltagare från olika universitet och länder deltog i online-evebtet "Research collaboration in low- and middle- income countries - findings, lessons and ways forward for implementing Agenda 2030".

• Forskare och studenter presenterade sina resultat och undersökningar vid GSF Online-konferens

[2020-12-08] Det var en blandad mix av forskare och studenters sessioner och forskningsresultat på varierade teman när Global Sustainable Futures höll en online konferens den 25:e november. Ett 20-tal forskare och studenter och grupper från flera internationella universitet presenterade sina arbeten. Allt från att tillsatser av järn i bröd, till förbättrade matlagningsmetoder och ämnen som demokrati och gräsrots-initiativ för gröna innovationer och lösningar.

• Göteborgs universitet bidrar till att bygga upp utbildning för hållbar miljöplanering i Asien

[2020-12-02] Genom att förbättra utbildning på mastersnivå vid sex universitet i Bangladesh, Laos och Vietnam inom ämnet strategisk miljöanalys, bidrar Göteborgs universitet i ett flerårigt EU-finansierat projekt till att stärka framtidens lärare, forskare och tjänstemän i arbetet för hållbar utveckling. Syftet med projektet är att långsiktigt bygga upp en hållbar miljöplanering på nationell, regional och lokal nivå. Utöver de asiatiska universiteten så ingår Aalborgs och Lissabons universitet i samarbetet. Projektet är en del av EUs Erasmus+ program för kapacitetsuppbyggnadsprojekt, där Göteborgs universitet för första gången fungerar som projektledare. Här berättar programkoordinatorerna Anders Ekbom och Emelie César om arbetet.

• Innovation och mod rodde hållbarhetsveckan i land

[2020-11-27] Årets upplaga av Chalmers och Göteborgs universitets hållbarhetsvecka Act Sustainable 2020 har strömmat sin sista föreläsning och Zoomat sin sista workshop. Som för allt och alla har pandemin tvingat även Act Sustainable till omställning och anpassning. Det som vanligtvis är en vecka för studenter, forskare och personal att träffas på många olika platser i Göteborg blev, på vinst och förlust, istället en helt digital tillställning. Med nytänkande och mod nog att satsa kunde vi tillsammans genomföra en lyckad hållbarhetsvecka i ett helt nytt format.

• Ett Global Sustainable Futures Event: "Research collaboration in Low- and Middle-Income Countries - findings, lessons and ways forward for implementing Agenda 2030"

[2020-11-17] Samarbete över nationsgränser och akademiska discipliner är viktigare än någonsin. I praktiken står dock internationell samverkan ofta inför utmaningar som uppstår på grund av skillnader i sammanhang, incitament och traditioner. Vi i Global Sustainable Futures är övertygade om att dessa kan övervinnas och att vi kan göra bättre ifrån oss. Du är välkommen till en Global Sustainable Futures-halvdagskonferens som samlar personer med olika akademisk bakgrund och sammanhang med ett gemensamt intresse att samarbeta över gränserna för att lära av varandra, dela erfarenheter och för att övervinna hinder. Huvudtalare är professor Ernest Aryeetey, generalsekreterare, African Research Universities Alliance (ARUA) och Madelene Ostwald, docent och affilierad forskare vid Chalmers tekniska högskola, som kommer att tala på temat "Omsätt vetenskap till policy och praktik". Det kommer att finnas två parallella spår med ämnen och sido-sessioner att välja mellan. Ett 20-tal forskare och föreläsare är engagerade.