Nyheter

• Forskare och tjänstemän söker tillsammans recepten för en grönare ekonomi i Afrika

[2021-12-03] Hur kan man skapa ekonomiska incitament för ett hållbart samhälle? Vilka styrmedel fungerar och hur skyddar man utsatta grupper? Forskare från Göteborgs universitet samt tjänstemän, beslutsfattare och forskare från fem östafrikanska länder diskuterade detta under en 3-dagars workshop i Uganda i slutet av november.

• Forskning om föroreningar av kemikalier är på efterkälken

[2021-12-02] Bara en bråkdel av alla de kemikalier som används i samhället har undersökts noggrant av forskare. En genomgång av de senaste 20 årens vetenskapliga publikationer om förorenande kemikalier, visar att fokus har legat på så få som sextiofem stycken. Detta trots att nya kemikalier utvecklas kontinuerligt. - Vi fann att väldigt få kemikalier dominerar den vetenskapliga litteraturen och för de resterande finns det en mycket liten kunskap. Forskningen behöver uppenbarligen komma ikapp, säger Erik Kristiansson, huvudförfattaren till den nya studien.

• Forskningens roll i samhällsförändringen

[2021-12-02] Factivism, komplexitet, media, forskningen och forskarnas roll i samhällsförändringen var några av de ämnen som berördes på eventet Sustainability Conflicts in Housing, som var en del av ACT Sustainable, Göteborgs universitet och Chalmers hållbarhetsvecka. Älvstaden i Göteborg och flerbostadsbeståndet i Sverige var utgångpunkten för diskussionen.

• Studentmedarbetare till Student Sustainability Hub sökes!

[2021-12-01] Göteborgs centrum för hållbar utveckling söker nu en studenmedarbetare till Student Sustainability Hub! Student Sustainability Hub samlar, koordinerar och stöttar studentinitiativ inom hållbar utveckling vid både Chalmers och Göteborgs universitet. Vi har som mål att skapa intresseväckande tvärvetenskapliga plattformar och aktiviteter där studenter kan utbyta kunskap och lära sig mer om hållbar utveckling. Våra aktiviteter genomförs av, för och med studenter vid båda lärosäten. Här hittar du information om hur du som student vid Göteborgs universitet och Chalmers kan engagera dig inom hållbarhetsfrågor under din studietid.

• Ledig tjänst: Student Sustainability Coordinator

[2021-12-01] GMV söker nu en medarbetare som vill vara med och utveckla studenters bidrag inom ramen för Göteborgs universitets miljöledningsarbete. Exempelvis genom att bidra i arbetet med att öka och kvalitetssäkra integreringen av hållbar utveckling i universitetets utbildningar, utveckla kommunikationen kring hållbarhetsfrågor till studenter, bidra med hållbarhetskompetens i upphandlingar eller medverka till att minska universitets klimatpåverkan.

• Klimatministern diskuterade COP26 med studentföreningarna

[2021-11-24] Miljö- och klimatminister Per Bolund träffade i måndags studenter från Chalmers och Göteborgs universitet för att prata om klimatet och resultaten av COP26-mötet i Glasgow. Mötet hölls på GMV - Göteborgs centrum för hållbar utveckling, där 15 studenter från sex hållbarhetsföreningar var representerade.

• Författare till bästsäljare om klimatet besökte Chalmers bokcirkel

[2021-11-24] Maja Lunde, författaren som skrivit världssuccéerna "Binas historia" och "Blå", samtalade om klimat och skönlitteratur med en forskare och en student från Chalmers under årets hållbarhetsvecka Act Sustainable. Författarbesöket arrangerades av bland andra Chalmers bibliotek som i sin bokcirkel - One Book One Chalmers - läste Lundes bok Blå förra året.

• Studenterna håller i taktpinnen på Chalmers och Göteborgs universitets hållbarhetsvecka

[2021-11-23] Med ett sprudlande mingel på Studenternas Hus som avslut har Chalmers och Göteborgs universitets hållbarhetsvecka Act Sustainable 2021 packat ihop för det här året. På scen fanns studenter och forskare som deltog på COP26 i Glasgow, tre studenter tog emot GUSTA-priset och danslärare framförde en koreografi som gestaltade årets tema: Faktivism ¿ Fatta din fakta!

• Forskare och studenter rapporterade från klimattoppmötet

[2021-11-23] Flera forskare och studenter från Göteborgs universitet deltog på FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow i början av november. Två av studenterna och två av forskarna berättade om sina upplevelser vid ett panelsamtal som avslutade hållbarhetsveckan Act Sustainable.

• Agenda 2030 i Väst söker student för avlönat uppdrag

[2021-11-09] Annons: Nu kan du som är student genom ett uppdrag för Agenda 2030 i Väst få en unik chans att bidra till satsningar inom hållbar utveckling i Västra Götaland. Målet med uppdraget är att ta fram ett underlag som ligger till grund för forumets strategiska prioriteringar mellan 2023 - 2025. Du får chansen att fördjupa dig i såväl forumets verksamhet som en överblick över det nationella och regionala Agenda 2030-läget.