Nyheter

• Göteborgs universitet bidrar till att bygga upp utbildning för hållbar miljöplanering i Asien

[2020-12-02] Genom att förbättra utbildning på mastersnivå vid sex universitet i Bangladesh, Laos och Vietnam inom ämnet strategisk miljöanalys, bidrar Göteborgs universitet i ett flerårigt EU-finansierat projekt till att stärka framtidens lärare, forskare och tjänstemän i arbetet för hållbar utveckling. Syftet med projektet är att långsiktigt bygga upp en hållbar miljöplanering på nationell, regional och lokal nivå. Utöver de asiatiska universiteten så ingår Aalborgs och Lissabons universitet i samarbetet. Projektet är en del av EUs Erasmus+ program, där Göteborgs universitet för första gången fungerar som projektledare. Här berättar programkoordinatorerna Anders Ekbom och Emelie César om arbetet.

• Innovation och mod rodde hållbarhetsveckan i land

[2020-11-27] Årets upplaga av Chalmers och Göteborgs universitets hållbarhetsvecka Act Sustainable 2020 har strömmat sin sista föreläsning och Zoomat sin sista workshop. Som för allt och alla har pandemin tvingat även Act Sustainable till omställning och anpassning. Det som vanligtvis är en vecka för studenter, forskare och personal att träffas på många olika platser i Göteborg blev, på vinst och förlust, istället en helt digital tillställning. Med nytänkande och mod nog att satsa kunde vi tillsammans genomföra en lyckad hållbarhetsvecka i ett helt nytt format.

• Ett Global Sustainable Futures Event: "Research collaboration in Low- and Middle-Income Countries - findings, lessons and ways forward for implementing Agenda 2030"

[2020-11-17] Samarbete över nationsgränser och akademiska discipliner är viktigare än någonsin. I praktiken står dock internationell samverkan ofta inför utmaningar som uppstår på grund av skillnader i sammanhang, incitament och traditioner. Vi i Global Sustainable Futures är övertygade om att dessa kan övervinnas och att vi kan göra bättre ifrån oss. Du är välkommen till en Global Sustainable Futures-halvdagskonferens som samlar personer med olika akademisk bakgrund och sammanhang med ett gemensamt intresse att samarbeta över gränserna för att lära av varandra, dela erfarenheter och för att övervinna hinder. Huvudtalare är professor Ernest Aryeetey, generalsekreterare, African Research Universities Alliance (ARUA) och Madelene Ostwald, docent och affilierad forskare vid Chalmers tekniska högskola, som kommer att tala på temat "Omsätt vetenskap till policy och praktik". Det kommer att finnas två parallella spår med ämnen och sido-sessioner att välja mellan. Ett 20-tal forskare och föreläsare är engagerade.

• Sista chansen, anmäl dig till Act Sustainable!

[2020-11-05] Nu är det snart sista chansen att anmäla sig till Act Sustinable. Onsdag är sista dagen att säkra sina digitala platser till Chalmers och Göteborgs universitets hållbarhetsvecka. Hela veckan är öppen för studenter, forskare och annan personal på universiteten och alla programpunkter arrangeras digitalt 16-20:e november. Årets Keynote Speaker är ingen mindre än Emma Frans som kommer prata om åsiktsbubblor och Fake News.

• Snart dags för Act Sustainable - "Jag hoppas att deltagarna ska känna sig som en självklar del av hållbarhetsomställningen"

[2020-10-30] Hallå där Karin Bylund, projektledare på Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) för Chalmers och Göteborgs universitets hållbarhetsvecka Act Sustainable som äger rum online 16-20 november.

• Havet i fokus i ny webbsatsning

[2020-10-09] Nu blir det enklare att hitta forskning, utbildningar och nyheter om havet från Göteborgs universitet. - Tidigare har den havsrelaterade verksamheten varit utspridd på olika delar av universitetets webb. När vi nu samlar den på en plats blir det tydligt vilken oerhörd bredd och kompetens som finns inom havsområdet, säger Lena Gipperth, föreståndare för Centrum för hav och samhälle.

• Ny handlingsplan sätter naturen i centrum

[2020-10-09] I en ny studie publicerad av European Forest Institute presenteras en handlingsplan för övergången till en cirkulär bioekonomi, där naturen och människans välfärd sätts i centrum.

• Banbrytande forskning om solenergi i EU-projekt

[2020-10-09] En specialdesignad molekyl och ett energisystem med unika förmågor för infångning och lagring av solenergi har presenterats av en grupp forskare på Chalmers under de senaste åren. Nu startar ett Chalmerslett EU-projekt där forskarna ska utveckla prototyper av den nya tekniken för framtida tillämpning i större skala, till exempel för uppvärmning av bostäder. Projektet har fått 4,3 miljoner Euro i anslag.

• Registreringarna till Act Sustainable 2020 öppna

[2020-10-06] Från och med nu är registreringarna till Act Sustainable öppna. Glöm inte att varje programpunkt kräver en egen registrering, men du kan anmäla dig till hur många programpunkter du vill.

• Göteborgs universitet har problem med sin e-post. Välj alternativa kontaktvägar för att komma i kontakt med universitetet

[2020-10-05] Sedan fredagen den 18 september har Göteborgs universitet stora problem med e-posten på grund av en serverkrasch. De senaste dagarna har en del fått tillbaka mejlen, men långt ifrån alla.¿