• Utlysning Göteborgs universitets interna klimatfond

[2018-09-12] Göteborgs universitet klimatkompenserar för flygresor i tjänst sedan 1/7 2011. Den 30/5 2016 fattade rektor ett nytt beslut om att medel från klimatkompensationen ska gå till universitets interna fond för utsläppsreducerande åtgärder, kallad ¿GU interna klimatfond¿.

• Eldrivna fordon ändrar spelplanen för städer och transporter

[2018-09-06] Den snabba utvecklingen av eldrivna fordon påverkar alla trafikslag. Men den utmanar också. Hur utformar vi staden med fler fordonstyper i rörelse? Eldrivna flyg, när kan det bli verklighet? På initiativseminariet ¿Electromobility ¿ Back to the future¿, 13 september, ställs frågorna på sin spets.

• Splittrad nyhetskonsumtion ökar klyftorna

[2018-08-29] Människors konsumtion av nyheter blir allt mer splittrad. En ny studie som publiceras av Nordicom vid Göteborgs universitet visar att växande klassklyftor och ett ökat informationsutbud har lett till att befolkningens nyhetsvärldar ser väsentligt olika ut, något som riskerar att öka samhällsklyftorna ytterligare.

• Ny version av verktygslåda för integrering av hållbar utveckling i utbildningen

[2018-08-27] Nu finns en ny version av Göteborgs universitets verktygslåda för hållbar utveckling i utbildningen. Verktygslådan är en gemensam resurs och kunskapsunderlag för medarbetare vid samtliga fakulteter vid Göteborgs universitet.

• Ny rörelse samlar unga för hållbar utveckling

[2018-08-22] Över 70 ungdomar och unga vuxna från Danmark, Estland, Färöarna, Finland, Tyskland, Island, Lettland, Litauen, Norge, Polen, Ryssland och Åland, samlades helgen 18-19 augusti i Mariehamn på Åland för en första ReGeneration 2030 Summit organiserad av den nystartade rörelsen ReGeneration 2030.

• "Vi måste odla mat på ett smartare sätt"

[2018-08-22] I juni ordnades en writeshop av Agriculture and Food Security. Syftet är att skriva en bok, med goda exempel från multifunctional landscapes.

• Joakim Sandberg blir gästprofessor i finans och humaniora

[2018-08-20] Joakim Sandberg, docent och forskningsledare vid Göteborgs universitet, har utsetts till gästprofessor i ekonomi och finans ur ett humanistiskt perspektiv vid Riksuniversitetet i Groningen, Nederländerna. Den tvärvetenskapliga professuren är den första i sitt slag och syftar till att skapa en djupare dialog mellan ekonomer och humanister.

• Vind- + solenergi= ny utmaning för vattenkraften

[2018-08-20] Vattenkraften har funnits i dryga hundra år, och gör idag närmare halva jobbet för att vi i Sverige ska ha konstant tillgång på el. Men med vind- och solenergins framsteg utsätts vattenkraften för nya prövningar.

• Klimatförnekelse starkt kopplad till högernationalism

[2018-08-20] Med Chalmers som nav etableras nu världens första, globala forskarnätverk om klimatförnekelse. Bland annat studeras hur högernationalismens framfart i Europa bidragit till att klimatförnekelse ökat ¿ där en rykande färsk forskningspublikation visar kopplingen mellan konservatism, främlingsfientlighet och klimatförnekelse.

• Professor Oliver Lindqvist har avlidit

[2018-08-17] Oliver Lindqvist, professor i oorganisk kemi, förgrundsgestalt för Chalmers miljöforskning och tidigare föreståndare för GMV, har avlidit vid en ålder av 75 år.