• Målarbok förenklar samtal om Globala målen

[2020-05-27] Nu lanseras en målarbok med illustrationer som tolkar de globala målen för hållbar utveckling. Målarboken är gratis att ladda ned och ska göra det lättare att prata om hållbar utveckling med många olika grupper i samhället, inte minst barn och ungdomar. De fina illustrationerna är gjorda av sju unga volontärer från de nordiska länderna.

• IPBES vinnare av årets Win Win Gothenburg Sustainability Award

[2020-05-27] IPBES är årets vinnare av Win Win Gothenburg Sustainability Award. Den internationella forskningspanelen IPBES - Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services har sedan den bildades 2012 systematiskt kartlagt drivkrafterna bakom och konsekvenserna av förlorad biologisk mångfald. Panelen har med sin tvärvetenskapliga metodik försett myndigheter, beslutsfattare och allmänheten med ett unikt kunskapsunderlag och skapat förutsättningar för evidensbaserad lagstiftning och policy.

• Utsläpp från vägbyggen kan halveras med dagens teknik

[2020-05-20] ¿Byggsektorn står idag för en fjärdedel av utsläppen av koldioxid, i Sverige och globalt. För att undersöka möjligheterna till minskade utsläpp från vägbyggen har forskare på Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet detaljstuderat bygget av en åtta kilometer lång vägsträcka. De har räknat ut hur mycket utsläppen kan minska, nu och fram till år 2045. Allt är inräknat, från val av material och produktionsteknik till leverantörskedjor och transporter.

• Bredbart sätt att stabilisera lovande batterikoncept

[2020-05-20] Bilindustrin storsatsar på att våra fordon ska drivas med så kallade solid state-batterier. Nu presenterar forskare på Chalmers och Xi¿an Jiaotong-universitetet i Kina ett sätt som tar det lovande batterikonceptet närmare en storskalig produktion. Med hjälp av ett bredbart, smörliknande mellanlager i batteriet blir strömtätheten tio gånger så hög, samtidigt som både prestandan och säkerheten förbättras markant.

• Samskapande uppmärksammas på FN-nivå

[2020-05-19] Samskapande har varit ledordet för arbetet inom Mistra Urban Futures. Nu uppmärksammas centret av regeringskansliet och FN:s ekonomiska kommission för Europa, UNECE. Arbetssättet ses som ett sätt att förbättra forskningsutfall, övervinna motstridigheter och inkludera fler röster än traditionell forskning. Mistra Urban Futures har under 2010 till 2019 varit ett internationellt forsknings- och kunskapscentrum. Efter avslutad Mistrafinansiering ombildades centret i två initiativ ¿ Centre for Sustainable Urban Futures vid Göteborgs centrum för hållbar utveckling och Global Sustainable Futures, där den internationella verksamheten integreras.

• Klimatsatsning får internationellt genomslag

[2020-05-19] De 37 lärosäten runt om i Sverige som undertecknat Klimatramverket får pris för sitt systematiska arbete med att driva klimatomställningen och samtidigt minska de egna utsläppen. Bakom priset står organisationen International Sustainable Campus Network, ISCN.

• Nyckelområden för biologisk mångfald hotade - oavsett hur de definieras

[2020-05-15] Forskare från Sverige, USA och Storbritannien visar i nya studier att det är svårt att jämföra olika områden med varandra när det gäller värdet av att bevara biologisk mångfald. Dessutom är de områden som idag är avsatta för skydd av biologisk mångfald inte tillräckligt skyddade för att uppnå den mest grundläggande nivån av långsiktigt bevarande av biodiversitet.

• Pandemin lämnar tydliga spår i Göteborgarnas avloppsvatten

[2020-05-15] Virusmängden i de dagliga provtagningarna av avloppsvattnet som Heléne Norders grupp utför, speglar hur många som kommer att söka sjukvård för covid-19 en vecka senare.

• Ansök om Renovas miljöstipendium 2020

[2020-05-11] Renova donerar 100 000 kronor till ett forskningsstipendium för doktorander och unga forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet inom alla vetenskapsområden. Forskningen ska bedrivas inom miljöområdet och ha anknytning till Renovas verksamhet.

• Nu kan du hjälpa forskarna att vaka över Kosterhavet

[2020-05-06] Vill du lära dig mer om djurlivet i havet och samtidigt hjälpa havsforskare på Göteborgs universitet? Nu lanseras webbsidan Koster Seafloor Observatory, där allmänheten kan hjälpa forskarna genom att titta på videoklipp och identifiera arter i filmmaterialet.