• Salthalt i havet påverkar jätteostronets skal

[2019-12-05] Salthalten i våra hav förväntas ändras i takt med de globala klimatförändringar som pågår. I en ny avhandling undersöks hur salthalten påverkar det Japanska jätteostronets möjlighet att bygga upp sitt skal.

• Mindre översvämningar i städer med gröna tak

[2019-12-05] Mängden regn och extrem nederbörd väntas öka på våra nordliga breddgrader som en följd av klimatförändringar. Det kan få stora konsekvenser i städer som riskerar att översvämmas och få problem med förorenat stormvatten. Men avancerade gröna tak med mikrostrukturdesign kan vara lösningen tror forskare på Chalmers.

• Forskare efterlyser mer noggrannhet när det gäller indirekta effekter av miljöbeslut

[2019-12-05] "Läckage", eller leakage på engelska, är ett vanligt sätt att beskriva de indirekta effekter som ett miljöbeslut kan få utanför det egna landet eller området. Men eftersom effekterna kan vara både negativa och positiva, avsiktliga eller oavsiktliga, föreslår nu chalmersforskarna Mairon G Bastos Lima och Martin Persson en tydligare definition av dessa effekter. En ökad förståelse av de här effekterna skulle också gynna framtida miljöbeslut.

• Kan elvägar bidra till klimatmålen?

[2019-12-05] I Sverige finns flera projekt där man testar elvägar i skarpt läge. Tekniken, när man läser om den, låter busenkel. Men den ekonomiska insatsen är stor. Maria Taljegårds forskning handlar om elektrifiering av transportsektorn. Jämförelser mellan direkt elektrifiering, elfordon och elvägar, och indirekt elektrifiering som vätgas och elektrobränslen.

• Årlig konferens för Agenda 2030 i Väst lockade stor och bred publik

[2019-11-28] Den 20 november bjöd samverkansforumet Agenda 2030 i Väst, in till sin årliga konferens i Skövde, i samarbete med utbildningsturnén Glokala Sverige och CSR Västsverige. Det övergripande temat var hur en fördjupad kunskap om relationerna mellan de Globala målen kan bidra till maximal samhälls- och affärsnytta samtidigt som negativa bieffekter minimeras.

• Ny forskning: Vi skäms för våra klädinköp

[2019-11-28] Nu visar en ny studie från Göteborgs universitet att vi istället för att fundera kring hur hållbar klädindustrin egentligen är, riktar kritiken mot oss själva. - Vi mår dåligt över att vi misslyckas med att göra hållbara val när vi köper kläder och skor. Istället för att vända kritiken mot industrin som producerar och tillhandahåller kläder på ett sätt som inte är hållbart, skambelägger vi oss själva, säger Magdalena Petersson McIntyre, forskare.

• Chalmers startar två nya program

[2019-11-27] Rädda liv och förbättra folkhälsan med hjälp av nyskapande teknik eller lär dig att hantera globala samhällsutmaningar som vår klimatpåverkan. Dessa högaktuella ämnen står i fokus för Chalmers två nya civilingenjörsutbildningar Medicinteknik och Globala system som startar hösten 2020.

• Algodling på västkusten - ett miljövänligt vattenbruk

[2019-11-20] Det finns ett växande intresse för vattenbruk och odling av makroalger. I en ny avhandling undersöks de bästa förhållanden för att hållbart kunna odla brunalgen sockertare.

• Ny datafabrik ska stödja havsinnovation

[2019-11-19] Havet är djupt - men inte tillräckligt utforskat. Något Chalmersprofessorn Robin Teigland vill ändra på i samband med projektet Ocean Data Factory. Vad som i grunden startade som en idé för att skapa Sveriges första databas för havsrelaterad forskning, har nu utvecklats till en hel datafabrik för att stödja och utveckla innovation inom den marina miljön.

• Tillgången till vindkraft har ökat

[2019-11-19] Sedan år 2010 har den globala genomsnittliga vindhastigheten ökat och därmed också tillgången på energi för vindkraftsindustrin. Det visar en ny studie som publiceras i Nature Climate Change.