Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Enklare att hitta forskare med särskild kunskap om de Globala målen

  [2021-03-25] I veckan lanserades en ny version av medlemsdatabasen för Forskarnätverket för hållbar utveckling, där en kan söka på forskare som bidrar med kunskap till ett eller flera av de Globala målen. Dessutom går det att söka på forskare med internationella forskningssamarbeten.

 • Rektorer lärde sig leda lärandet för hållbar utveckling

  [2021-03-24] I mitten av mars arrangerade GMV den tjugonde lärarfortbildningen om globala målen. Efter att ha gått igenom alla 17 mål på lika många fortbildningar och haft två tillfällen om hur alla målen är integrerade var fokus denna gång rektorernas roll i lärandet för hållbar utveckling. Vad har skolledare för ansvar för att intentionerna i Agenda 2030 lärs ut i alla stadier av det livslånga lärandet? Göteborgs universitets tidigare rektor Pam Fredman och forskaren Anna Mogren gav skolledarna inspiration och konkreta exempel på ledarskapets betydelse för att utbilda för hållbar utveckling.

 • Fakta är en sak - Värderingar en annan

  [2021-03-10] Vi hör ofta i debatten att vetenskapen kräver det ena eller det andra. Men argumentet är problematiskt menar Christian Azar, professor i miljö och energi på Chalmers. I sin keynote-presentation från Act Sustainable Research Conference diskuterar han relationen mellan vetenskap och politik samt ifrågasätter "Vetenskapen kräver"-retoriken.

 • Bolivia ur två synvinklar

  [2021-03-10] Under början av tjugohundratalet mobiliserades ursprungsbefolkningen och arbetarklassen i Bolivia i en protest mot ökande ojämlikheter och ett splittrat samhälle. Denna mobilisering förde så småningom Evo Morales till makten 2006 som landets första president från ursprungsbefolkningen.

 • Världsledande hållbarhetspris uppmärksammar anti-korruptionshjältar - här är årets finalister

  [2021-03-09] Årets tema för WIN WIN Gothenburg Sustainability Award är anti-korruption. Under vintern har det världsledande hållbarhetspriset sökt efter nomineringar av individer och organisationer som aktivt motarbetar korruption och därmed förbättrar möjligheterna för världens länder att nå FNs globala mål. Nu kan juryn presentera de fem finalister som har chans att vinna årets pris, med en prissumma på en miljon kronor.

 • Kommentera på nästa IPCC rapport

  [2021-03-03] FN:s internationella klimatpanel, IPCC, publicerar sin nästa rapport AR6 under 2022. Just nu granskas den av stor grupp av experter över hela världen för att rapporterna verkligen får med så mycket som möjligt av den senaste forskningen inom olika områden.

 • Bli sommarskoleambassadör på Göteborgs universitet

  [2021-02-11] Brinner du för hållbarhetsfrågor? Att prata och skriva på svenska och engelska är inga problem för dig? Du gillar kontakten med människor från alla världens hörn? Du är grym på det digitala samt vet hur man får studenter att engagera sig? Du är fantasifull, kan tänka utanför boxen och är initiativrik? Då är du precis den vi söker!

 • Fortsätt investera även i kris - för barnens skull

  [2021-02-10] Kristider tvingar många länder att arbeta med stora budgetunderskott. Internationella Valutafonden, IMF, kan bidra med finansiering men sådana tillskott är oftast förknippade med hårda villkor. I regel handlar det om krav på åtstramningar och besparingar, hellre än stimulansåtgärder för låntagarens nationella ekonomi.

 • Hållbara nyårskarameller

  [2020-12-22] 2020 drar sig mot sitt slut, men innan vi med hopp och raska kliv vänder blicken framåt är det viktigt att reflektera över det som varit. Här är året så som det sett ut från vår horisont genom ett urval av alla våra nyheter publicerade under 2020.

 • Program för grön ekonomi lanseras i Östafrika

  [2020-12-17] Environment for Development (EfD) och Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) samarbetar i ett omfattande program för kapacitetsutveckling i fem afrikanska länder. Detta innovativa program, som sjösätts i januari 2021, syftar till att stärka beslutsfattare i Östafrika i omställningen till en inkluderande grön ekonomi (IGE).

Fler nyheter

Läs nyheter som RSS

Prenumerera på nyheter

Följ oss på Twitter

FÅ VÅRT NYHETSBREV

Få nyheter i din inkorg var tredje vecka om forskning, seminarier, konferenser och annat aktuellt inom hållbar utveckling vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Bli prenumerant

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-03-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?