Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Framtidens städer diskuterades av tidigare nobelpristagare

  [2021-12-22] Årets version av eventet Nobel Week Dialogue samlade den 9 december tidigare nobelpristagare, forskare och experter för att diskutera årets tema The City of the Future på Svenska Mässan i Göteborg och digitalt. Marcus Jahnke, verksamhetsledare för Urban Futures ledde ett samtal med rubriken Tackling Inequalities.

 • Ta del av Socialt byggande konferensen i efterhand

  [2021-12-13] Socialt byggande är en fråga som engagerar många och konferensen med samma namn lockade en engagerad publik när den ägde rum på Garveriet i Floda den 18-19 november.

 • Studentsamarbete uppmärksammas på lista över Sveriges främsta unga hållbarhetstalanger

  [2021-12-09] Studenternas hållbarhetsarbete på Chalmers och Göteborgs universitet uppmärksammas dubbelt när Aktuell Hållbarhet listar Sveriges främsta unga hållbarhetstalanger. Karin Bylund, projektledare för studentnätverket för hållbar utveckling och hållbarhetsveckan Act Sustainable samt Ellinor Axelsson, student på Chalmers entreprenörsskola är två av namnen på årets lista.

 • Forskare och tjänstemän söker tillsammans recepten för en grönare ekonomi i Afrika

  [2021-12-03] Hur kan man skapa ekonomiska incitament för ett hållbart samhälle? Vilka styrmedel fungerar och hur skyddar man utsatta grupper? Forskare från Göteborgs universitet samt tjänstemän, beslutsfattare och forskare från fem östafrikanska länder diskuterade detta under en 3-dagars workshop i Uganda i slutet av november.

 • Rapporter om stadsplaneringsinvesteringars effekter och värden

  [2021-12-02] Hur vi bygger och investerar i våra städer påverkar människors livsvillkor en lång tid framöver. Projektet SIGURD: Stadsplaneringsinvesteringar effekter och värden har undersökt hur aktörer inom stadsutveckling kan mäta och omvandla sociala värden till ekonomiska variabler i investeringskalkyler och samhällsekonomiska bedömningar.

 • Forskning om föroreningar av kemikalier är på efterkälken

  [2021-12-02] Bara en bråkdel av alla de kemikalier som används i samhället har undersökts noggrant av forskare. En genomgång av de senaste 20 årens vetenskapliga publikationer om förorenande kemikalier, visar att fokus har legat på så få som sextiofem stycken. Detta trots att nya kemikalier utvecklas kontinuerligt. - Vi fann att väldigt få kemikalier dominerar den vetenskapliga litteraturen och för de resterande finns det en mycket liten kunskap. Forskningen behöver uppenbarligen komma ikapp, säger Erik Kristiansson, huvudförfattaren till den nya studien.

 • Studentmedarbetare till Student Sustainability Hub sökes!

  [2021-12-01] Göteborgs centrum för hållbar utveckling söker nu en studenmedarbetare till Student Sustainability Hub! Student Sustainability Hub samlar, koordinerar och stöttar studentinitiativ inom hållbar utveckling vid både Chalmers och Göteborgs universitet. Vi har som mål att skapa intresseväckande tvärvetenskapliga plattformar och aktiviteter där studenter kan utbyta kunskap och lära sig mer om hållbar utveckling. Våra aktiviteter genomförs av, för och med studenter vid båda lärosäten. Här hittar du information om hur du som student vid Göteborgs universitet och Chalmers kan engagera dig inom hållbarhetsfrågor under din studietid.

 • Ledig tjänst: Student Sustainability Coordinator

  [2021-12-01] GMV söker nu en medarbetare som vill vara med och utveckla studenters bidrag inom ramen för Göteborgs universitets miljöledningsarbete. Exempelvis genom att bidra i arbetet med att öka och kvalitetssäkra integreringen av hållbar utveckling i universitetets utbildningar, utveckla kommunikationen kring hållbarhetsfrågor till studenter, bidra med hållbarhetskompetens i upphandlingar eller medverka till att minska universitets klimatpåverkan.

 • Forskningens roll i samhällsförändringen

  [2021-12-01] Factivism, komplexitet, media, forskningen och forskarnas roll i samhällsförändringen var några av de ämnen som berördes på eventet Sustainability Conflicts in Housing, som var en del av ACT Sustainable, Göteborgs universitet och Chalmers hållbarhetsvecka. Älvstaden i Göteborg och flerbostadsbeståndet i Sverige var utgångpunkten för diskussionen.

 • Klimatministern diskuterade COP26 med studentföreningarna

  [2021-11-24] Miljö- och klimatminister Per Bolund träffade i måndags studenter från Chalmers och Göteborgs universitet för att prata om klimatet och resultaten av COP26-mötet i Glasgow. Mötet hölls på GMV - Göteborgs centrum för hållbar utveckling, där 15 studenter från sex hållbarhetsföreningar var representerade.

Fler nyheter

Läs nyheter som RSS

Prenumerera på nyheter

Följ oss på Twitter

FÅ VÅRT NYHETSBREV

Få nyheter i din inkorg var tredje vecka om forskning, seminarier, konferenser och annat aktuellt inom hållbar utveckling vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Bli prenumerant

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-03-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?