Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Kemikalier och de globala målen

Nyhet: 2017-10-12

Frågan om kemikalier och föroreningar borde få större uppmärksamhet inom ramen för de de globala utvecklingsmålen. Generellt behöver mänskligheten fundera över hur och när man ska använda kemikalier. Det budskapet framförde forskaren Thomas Backhaus när han höll ett Sea and Society Talks om kemikalier i relation till de globala målen.

Thomas Backhaus forskar om kemikalier inom FRAM (center for Future Chemical Risk Assessment and Management Strategies). På ett seminarium i serien Sea and Society talks gav han en översiktlig bild över kemikaliers påverkan på miljön, och hur kemikalier kan relateras till de globala målen om hållbar utveckling.

Nya kemikalier tillkommer

Människan använder omkring 100 000 olika kemikalier i kommersiella produkter. Inget vet exakt hur många och nya kemikalier tillkommer hela tiden. En stor del av kemikalierna klassas som toxiska eller mycket toxiska. Thomas Backhaus visade att föroreningar kopplade till kemikalier berör många av de globala målen, bland annat målen om god hälsa, rent vatten, och hållbar konsumtion. När det gäller mål 14 om hav och marina resurser nämns inte kemikalier, trots att de har stor påverkan på havsmiljön.

Negativ trend

Backhaus lyfte fram Sverige som ett positivt exempel då det i de svenska miljömålen ingår ett mål om en giftfri miljö år 2020. Även om det är positivt att ha en sådan målsättning pekade Backhaus på att det kommer att bli väldigt svårt att uppnå målet. Rent generellt kan man se en generell negativ trend när det gäller kemiska föroreningar i miljön och riskerna för miljön har därmed ökat.

Även om det är tydligt att det finns stora risker med dagens kemikalieanvändning var Thomas Backhaus noga med att påpeka att han inte är ute efter att slå ner på kemikalier generellt, men att de överanvänds kraftigt idag. Han menar att vi måste ställa oss frågan när och varför det är motiverat att använda kemikalier vid framställning av olika produkter. För att tydliggöra resonemanget visade Backhaus två exempel på nya produkter som kanske inte kan klassas som nödvändiga; En selfie toaster som levererar brödskivor med selfies inrostade i brödet och en batteridriven spaghettigaffel.

Efter presentationen följde en diskussion om vilka typer av åtgärder som krävs för att minska kemikalieanvändningen i samhället. Slutsatsen blev att det handlar om en både juridiska regleringar, skatter, utbildning men även att enskilda konsumenter tar ansvar för vad de handlar.

Läs mer om FRAM här
 

AV:

Artikeln publicerades först på: havochsamhalle.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?