Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Lärare lärde sig om hållbar hälsa

Nyhet: 2018-02-22

Drygt 70 kunskapssökande lärare samlades i tisdags på Universeum för att bli inspirerade av forskare från Chalmers och Göteborgs universitet som berättade om hälsa och hållbar utveckling. Lärarfortbildningen var en del av en serie om de globala målen och temat var denna gång det tredje målet: God hälsa och välbefinnande.

CarlFortbildningarna arrangeras av Göteborgs centrum för hållbar utveckling i samarbete med Universeum, Världskulturmuseet och Den globala skolan. Lärare från förskola och ända upp till vuxenutbildning deltog och fick först lyssna på två forskare: Gunilla Krantz från Göteborgs universitet och Carl Brunius från Chalmers.

- Jag älskar att prata om mat och hälsa. Vid ett sånt här tillfälle har man ju dessutom lyxen av att få prata med människor som har ett eget engagemang, som brinner för utbildning och kunskap och som själva aktivt har sökt sig till detta möte

Det säger Carl Brunius, docent i livsmedelsvetenskap på Chalmers. Han forskar om sambanden mellan mat och hälsa, bland annat om hur kosten samverkar med bakteriefloran i mage och tarmar och hur det påverkar vår ämnesomsättning. Genom att öka förståelsen för individuella skillnader på molekylnivå vill han utveckla konceptet precisionsnutrition: Rätt kost till rätt person vid rätt tillfälle

Carl berättar vidare att sambandet mellan mat och hälsa är ett tacksamt område att prata om eftersom det berör alla människor och man möts av många motsättande budskap. Det som driver honom till att medverka i sådana här samtal är glädjen av att få dela med sig av vad vi faktiskt vet, att belysa osakligheter och prata om allt det som vi ännu inte vet i frontlinjen av forskningen om mat och hälsa.

Den andra forskaren som medverkade i lärarfortbildningen var Gunilla Krantz som är professor i folkhälsovetenskap vid Institutionen för Medicin, Göteborgs universitet. Hon tog lärarna med på en global resa och belyste skillnader i hälsotillståndet mellan olika länder och visade på hur hälsan hänger ihop med jämställdhet och fattigdom.

Gunilla undervisar om global hälsa och folkhälsovetenskap och forskar bland annat om mäns och kvinnors hälsoutveckling utifrån genusperspektiv, partnervåld och mental ohälsa, våld i kris- och konfliktsituationer och om ojämlikhet i hälsa. Hon menar att lärare har en nyckelroll i det förebyggande hälsoarbetet där det ju bland annat handlar om att ta upp livsstilsfrågor såsom rökning, alkoholbruk, sexualitet, droger och våld.

- För mig är det viktigt att nå ut till andra grupper än dem jag möter inom universitetet, gärna de som kan hjälpa till att omsätta vad vi kommer fram till i praktiken! Att föreläsa för lärare ger mig mycket eftersom vi ofta i inom mina forskningsämnen hänvisar till skolan när det gäller att göra den unga generationen medveten om de hälsoproblem vi har både i vår egen befolkning och i andra länder med helt andra levnadsvillkor.

Efter föreläsningarna fick lärarna välja att besöka Universeum eller Världskulturmuseet där pedagoger höll två olika workshopar om hälsa. På Universeum fick lärarna göra tvål i det nya kemilabbet och diskutera sambandet mellan tillgång till tvål och hälsotillstånd och kopplingar till rent vatten och sanitet. Detta var den sjunde lärarfortbildningen om de globala målen som ges av samarbetspartnerna, så det återstår ytterligare 10 fortbildningar innan alla mål har gåtts igenom.

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?