Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Pandemin lämnar tydliga spår i Göteborgarnas avloppsvatten

Nyhet: 2020-05-13

Heléne Norder, virolog och adjungerad professor vid Institutionen för biomedicinVirusmängden i de dagliga provtagningarna av avloppsvattnet som Heléne Norders grupp utför, speglar hur många som kommer att söka sjukvård för covid-19 en vecka senare.

En grupp virologer vid Institutionen för biomedicin som Heléne Norder leder, började redan 2016 undersöka förekomsten av partiklar från virus i Göteborgarnas avloppsvatten före och efter reningen i Ryaverket. För fyra år sedan kunde Heléns grupp visa att virus, som smittar människa och sprids fecal-oralt, påträffades i avloppsvattnet en till två veckor innan patienter söker sjukvård för dessa virus, till exempel viruset som orsakar vinterkräksjuka. Gruppen utvecklade tekniken 2018 till att också undersöka och identifiera vilka virus som finns i det renade avloppsvattnet.

Förändringar i virusmängden varje vecka

När coronaviruset spridits till Sverige började gruppen undersöka förekomsten av SARS-cov-2 i avloppsvatten med provtagning varje dag. Proverna analyseras för 12 olika virus, inklusive SARS-cov-2. Analyserna började vecka 7 (sportlovsveckan i Göteborg) och från vecka 8 kunde coronavirus påvisas i avloppsvattnet och har sedan dess påvisats. Vecka 16-17 (i slutet av april) ökade mängden virus markant i avloppsvattnet, alltså någon vecka innan antalet covid 19-patienter ökade tydligt i Göteborgsregionen.
- Det var stabilt höga nivåer under vecka 18, men nu har mängden coronavirus ökat ytterligare, säger Heléne Norder.

Viruspartiklar i det renade avloppsvattnet

Trots reningsprocessen, överlever en hel del virus partiklar och kommer med i vattnet ut från reningsverket. Heléns grupp har hittat partiklar från SARS-cov-2 även i proverna på det utgående avloppsvattnet som rinner ut i Göta älv och vidare till havet.
- Vi tror inte att det kan utgöra något problem, då coronaviruset troligtvis inte kan hålla sig smittsamt under en längre tid i vattnet, säger Heléne Norder.

Bildtext: Heléne Norder, virolog och adjungerad professor vid Institutionen för biomedicin

Foto:
Elin Lindström

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?