Att förverkliga tvärvetenskapliga ansökningar för hållbar utveckling

Nyhet: 2021-09-15

Hösten 2019 öppnade forskningsfinansiären Formas utlysningen "Att förverkliga de Globala hållbarhetsmålen". Syftet med satsningen på initialt 100 miljoner kronor var att skapa tvärvetenskaplig forskning med hög relevans för de globala målen för hållbar utveckling inom Formas ämnesområden. 174 ansökningar skickades in och i september 2020 meddelades att 11 ansökningar beviljats medel, varav inga från Chalmers eller Göteborgs universitet. I en rapport från GMV baserad på bland annat ansökningarna och intervjuer med 24 av de sökande har utfallet och processen analyserats och rapportförfattaren Madelene Ostwald föreslår flera åtgärder för fler framgångsrika framtida ansökningar och forskningssatsningar inom hållbar utveckling.

- Rapporten visar på hur enormt mycket tid som forskare lägger ned på att skriva ansökningar, att de redan etablerade tvärvetenskapliga forskningsmiljöerna dominerar bland de som beviljats medel och att det finns en hel del att göra för att förbättra ansökningsprocessen, säger rapportförfattaren Madelene Ostwald som är docent och arbetar med forskningsstrategier på GMV.

Syftet med rapporten "En analys av ansökningsinsatser från Göteborg till Formas riktade utlysning Att förverkliga de Globala hållbarhetsmålen", var att analysera varför inga ansökningar från lärosätena i Göteborg beviljades och föreslå åtgärder för framtida tvärvetenskapliga ansökningar. I rapporten konstaterar Madelene, efter intervjuer med 24 av de sökande, att arbetstiden som lagts ned för de 174 inskickade ansökningarna utgör omkring 35.000 arbetstimmar vilket motsvarar 18 årsarbeten! Omräknat i pengar motsvarar denna summa 14% av utlysningens medel som slutligen blev 210 miljoner kronor på grund av högt söktryck. I rapporten diskuteras hur effektivt detta arbetssätt är för forskarna och hur detta kan ses både som en utgift för lärosätena eller som en investering.

För Chalmers och Göteborgs universitets del skickades 30 ansökningar in men ingen beviljades, även om några låg väldigt nära till för att bli beviljade. Samtidigt var 9 av 11 beviljade ansökningar från Stockholm- och Uppsalaområdet. Utmärkande för de beviljade ansökningarna var att många kom från väletablerade tvärvetenskapliga forskningsmiljöer, var innovativa och hade frågeställningar med hög samhällsrelevans. Madelene tar i rapporten upp några tänkbara anledningar till resultatet och landar i rekommendationer för framtida möjliga åtgärder riktade till universitetsledningar, enskilda forskare, forskningsstöd, GMV och forskningsråden.

Ett urval rekommendationer från rapporten:

• Personer i ledande befattning bör arbetsplanera och synliggöra den interna ansökningsprocessen och prioritera strategiskt vilka ansökningar som är värda att skicka in. Hjälp forskare att prioritera och se till att dyrbar tid för ansökningsskrivning inte tas från redan beviljad forskning, undervisning eller fritid.
  • Forskare kan skapa läsgrupper och även be icke-akademiker att läsa ansökningarna. Eftersom ansökningarna bedöms av en panel med olika expertkompetenser, kommer ansökningar med en tydlig och lättbegriplig berättelse om forskningsprojektets syfte och relevans lyckas bättre.
  • Se forskningsansökningar som en investering, inte bara som en kostnad. Återanvänd idéer, kontakter och nätverk till andra ansökningar, men även till publikationer etc.
  • Göteborgs universitet och Chalmers bör etablera en komplett tvärvetenskaplig forskningsmiljö i Göteborg med forskning, utbildning och nyttiggörande.
  • Gör en lokal Globala målen-satsning i Göteborg, det finns många bra ansökningar till Formas-utlysningen att bygga vidare på.
  • Tydliggör vilka erbjudanden forskningsrådgivningen kan ge internt och på vilket sätt forskarna kan få stöd: hur ser verktygslådan från innovationskontor och motsvarande ut?

Framsida till rapporten En analys av ansökningsinsatser från Göteborg till Formas riktade utlysning ’Att förverkliga de Globala hållbarhetsmålen’ Ett stöd för framtida riktade forskningssatsningarRapporten finns att läsa här (pdf): "En analys av ansökningsinsatser från Göteborg till Formas riktade utlysning ’Att förverkliga de Globala hållbarhetsmålen’ - Ett stöd för framtida riktade forskningssatsningar”

AV: GMV

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03