Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Göteborgs universitet och Chalmers stärker samarbetet för hållbar utveckling

Nyhet: 2018-02-19

Eva Wiberg and Stefan Bengtsson with the Global goalsGöteborgs universitet och Chalmers har undertecknat ett förnyat samverkansavtal om hållbar utveckling, som också ger den gemensamma organisationen Göteborgs miljövetenskapliga centrum ett förnyat uppdrag. Det innebär en bredare ansats som täcker alla aspekter av hållbar utveckling med ett tydligare fokus på FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Organisationen byter samtidigt namn till Göteborgs centrum för hållbar utveckling.

Det samarbete som vuxit fram till dagens gemensamma organisation initierades redan i början av 1990-talet av 20 professorer på Chalmers och Göteborgs universitets naturvetenskapliga fakultet. Då bildades Sektionen för miljövetenskap. Verksamheten breddades successivt och år 2000 bytte organisationen namn till Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV.

Sedan dess har de miljövetenskapliga frågeställningarna som organisationen arbetat med kompletterats med fler aspekter av hållbar utveckling. Med det nya avtalet får den gemensamma organisationen ett tydligt uppdrag att arbeta med de globala målen för hållbar utveckling. Uppdraget innebär också att vara värd för det regionala nätverket SDSN Northern Europe, som är en del av det globala initiativet Sustainable Development Solutions Network, SDSN.

– Åtskilligt har hänt sedan miljöfrågor sågs som något främmande för en teknisk högskola. Därefter har miljöperspektiven integrerats med de ekonomiska och sociala dimensionerna av hållbar utveckling. Idag är forskning och undervisning med hållbarhetsfokus nödvändiga, självklara och viktiga inslag i hela vår verksamhet. Samverkan med ämnen och discipliner inom Göteborgs universitet har förstärkt denna utveckling. Tillsammans kan vi nu fortsätta att utveckla samarbetet och ännu bättre koppla mot andra aktörer lokalt och globalt, säger Chalmers rektor Stefan Bengtsson.

– För Göteborgs universitet är arbetet med hållbar utveckling en avgörande framtidsfråga och ska genomsyra alla delar av vår verksamhet. I vår ambition att bidra till lösningen av de globala samhällsutmaningarna är det också viktigt att vårt eget hållbarhetsarbete kopplar till FN:s 17 globala hållbarhetsmål, Agenda 2030. Genom det förnyade samverkansavtalet stärker vi tillsammans med Chalmers vårt gemensamma fokus på hållbar utveckling, säger Eva Wiberg, rektor Göteborgs universitet.

Göteborgs centrum för hållbar utveckling är organiserat direkt under de båda rektorerna och har som uppdrag att inspirera arbetet med hållbar utveckling inom Chalmers och Göteborgs universitet och skapa strategisk samverkan både inom akademin och med olika samhällsaktörer. Organisationen ska fortsätta vara en mötesplats mellan många olika kunskapsområden och en plattform för projekt, satsningar och nätverk. Ett annat viktigt uppdrag är att bidra med kunskapsförsörjning inom hållbar utveckling och arrangera utbildningar, seminarier och andra event för olika målgrupper.

Anders Ekbom, tillförordnad föreståndare för Göteborgs centrum för hållbar utveckling blickar nu framåt:
– Det förnyade samverkansavtalet och verksamhetsuppdraget innebär att vi nu med full kraft kan fortsätta arbeta med vår verksamhetsidé: att skapa samverkan för att generera och nyttiggöra kunskap om hållbar utveckling. Det finns en otrolig potential i samarbetet mellan Chalmers och Göteborgs universitet för att i samverkan med andra aktörer bidra till att hitta lösningar på samhällets globala utmaningar!
 

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?