Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Hållbara studenter tar sjövägen till Island

Nyhet: 2017-06-02

Reykjavik. Foto: Ulrika Lundin.Studenterna ska bland annat besöka Reykjavik. Foto: Ulrika Lundin.

Den första helgen i juni reser 13 studenter från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet till Island för att studera den gröna energiomställningen i landet. För att minimera sin klimatpåverkan reser studenterna med båt istället för flyg. Resenärerna studerar bland annat juridik, miljöekonomi, kulturgeografi och statistik och gemensamt har de intresset för klimat och hållbarhetsfrågor. 

Bakom projektet, som går under namnet EnviroTravel, står organisationen Handels Students for Sustainability (HaSS) som är en förening för studenter vid Handelshögskolan som vill engagera sig för hållbar utveckling. Årets resa till Island finansieras av universitetets interna klimatfond.

– Det som intresserar mig mest är vilka faktorer som gjorde den isländska övergången till en förnybar energiförsörjning möjlig, i synnerhet ur politisk och ekonomisk synvinkel. Vad kan vi lära oss om svårigheter och möjligheter att bygga förnybara och hållbara energiförsörjningssystem i andra länder av den isländska modellen? säger Kajsa Ganhammar som studerar miljöekonomi och som är en av resenärerna.

Studerar hållbarhetsarbete i praktiken

Projektet EnviroTravel är ett av de största projekten inom HaSS och består av en resa utomlands för att studera hållbarhet. En grupp studenter får möjligheten att uppleva hållbarhetsarbete i praktiken inom ett valt område. Förra sommaren gick resan till Bangladesh för att studera textilindustrin ur ett hållbarhetsperspektiv och syftet med årets resa är att studera den gröna energiomställningen på Island.

– Island har gått från att vara ett starkt kol- och oljebaserat utvecklingsland till att bli ett välutvecklat industriland med en energiförsörjning helt från förnybara källor, främst tack vare en bra tillgång till vatten- och geotermisk kraft. Därför ses Island ofta som ett föregångsland i övergången till en mer hållbar energiförsörjning. Vårt syfte med detta projekt är att bli inspirerade och samla kunskap om Islands framgångsrika övergång till förnybar energiförsörjning. Vi intresserar oss särskilt för att se på denna övergång ur miljömässiga, ekonomiska, juridiska och logistiska synvinklar, säger Mia Bivered som studerar miljöekonomi och som också är projektledare för årets resa med EnviroTravel.

Studenterna har flera studiebesök inplanerade, bland annat på Reyjkavik University, University of Iceland, ett geotermiskt värmekraftverk och Islands statliga energibolag. De ska också träffa isländska miljöjurister och andra studenter som också intresserar sig särskilt för en hållbar samhällsutveckling.

Reser med båt istället för flyg

För att minimera sin klimatpåverkan reser studenterna med båt från Göteborg till Fredrikshavn och sedan vidare från Hirtshals via Färöarna till Seyðisfjörður på Island. Resan från Göteborg till Island tar tre dagar och med hjälp av tjänsten Svalna vid Chalmers har studenterna räknat ut att utsläppen av koldioxid är 38 procent lägre när de väljer att resa med båt istället för flyg.

– Resan kommer att ta några dagar men vi reser med gott samvete och får dessutom chansen att ta del av en fantastisk naturupplevelse, säger Mia Bivered.

Följ studenterna i EnviroTravel under resans gång på universitetets instagramkonto, Facebook och på HaSS hemsida.

Fakta om GU:s interna klimatfond
För att balansera universitetets koldioxidutsläpp från tjänsteresor med flyg klimatkompenserar universitetet i en intern klimatfond. Varje flygresa som görs i tjänsten kostar 118 kr i klimatkompensation enligt principen om att förorenaren betalar. Anställda och studenter kan söka medel ur fonden för olika projekt som bidrar till att minska universitetets negativa klimatpåverkan. Projekten ska ha en tydlig klimatrelevans, vara innovativa och genomförbara. 2016 utlystes cirka två miljoner kronor från fonden.

Läs mer om den interna klimatfonden och vilka som beviljats medel

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?