Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hållbarhetsvecka ger tillsammanskraft för Chalmers och Göteborgs universitet

Nyhet: 2022-12-01

Med ett sprudlande mingel på Studenternas Hus som avslut har Chalmers och Göteborgs universitets hållbarhetsvecka Act Sustainable 2022 avslutats för det här året. På plats fanns, förutom bubbel och snittar, en Swap Shop, studenternas hållbarhetsföreningar och konstinstallationer. På scen fick fem studenter ta emot GUSTA-priset och danslärare framförde en gestaltning av årets tema: Demokrati i ett föränderligt klimat (Democracy in a Changing Climate).

Danslärarstudenter från Göteborgs universitet tolkar årets tema: Demokrati i ett föränderligt klimat (Democracy in a Changing Climate).

I en hel vecka har Studenternas Hus stått arean för Chalmers och Göteborgs universitets hållbarhetsvecka Act Sustainable 2022. Den fullspäckade veckan har bjudit studenter, forskare och personal på allt från föreläsningar, workshops och konstinstallationer till forskarkonferens och quiz. Allt på temat Demokrati i ett föränderligt klimat (Democracy in a Changing Climate).

Veckan är öppen för alla på universiteten men riktar sig i första hand till studenterna och det är dessutom en möjlighet för studenternas hållbarhetsföreningar att få en plattform för att lyfta sina egna frågor och möta sin publik. Varje dag hela veckan har en studentförening från Chalmers eller Göteborgs universitet arrangerat lunchevenemang tillsammans med inbjudna gäster.

– Tillsammanskraft är det som får Act Sustainable att bli något unikt, veckan hade aldrig varit den samma utan våra partners och deras tid, resurser och engagemang. Som vanligt är det studenternas insatser under veckan som sticker ut lite extra. Studentföreningarnas lunch-sessions visar att studenterna verkligen kan sina frågor och känner sin publik. Act Sustaianble är en arena av och för studenterna, och en plats där hela Chalmers och Göteborgs universitet kan mötas, säger Karin Bylund, projektledare för Act Sustainable.

Under torsdagen, hållbarhetsveckans fjärde dag, deltog Isabella Lövin i ett boksamtal om hennes senaste bok Oceankänslan med forskare från Chalmers och Göteborgs universitet.

Under veckan har besökarna bland annat kunnat ta del av föreläsningar av Staffan I Lindberg från V-Dem Institute och Gunilla Reischl från Utrikespolitiska institutet, workshops med Climate Fresk och Världskulturmuseet, boksamtal med Isabella Lövin och tre dagar forskarkonferens.

Här kan du läsa om boksamtalet med Isabella Lövin, arrangerat av Centrum för Hav och samhälle och Havsmiljöinstitutet: Isabella Lövin vill ha nya berättelser om havet | Göteborgs universitet (gu.se)

Här kan du läsa om en av GUSTA-prisets vinnare: Pris till uppsats om återanvändning som kulturvårdsmetod | Göteborgs universitet (gu.se)

Här kan du läsa mer om forskarkonferensens avslutande panelsamtal om samverkan och forskning för hållbar utveckling: Lärosäten i Västsverige diskuterade samarbete för hållbar utveckling - Göteborgs universitet (gu.se)

Hållbarhetsveckan Act Sustainable

Act Sustainable är Chalmers och Göteborgs universitets gemensamma hållbarhetsvecka. Här kan studenter, forskare, lärare och personal få inspiration och kunskap när de närmar sig varandra genom multidisciplinära perspektiv på hållbar utveckling. Veckan organiseras av Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV, vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Läs mer om Act Sustainable här: Till actsustainable.se (information på engelska)

AV: Hugo Gustafsson

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?