Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Innovation och mod rodde hållbarhetsveckan i land

Nyhet: 2020-11-27

Årets upplaga av Chalmers och Göteborgs universitets hållbarhetsvecka Act Sustainable 2020 har strömmat sin sista föreläsning och Zoomat sin sista workshop. Som för allt och alla har pandemin tvingat även Act Sustainable till omställning och anpassning. Det som vanligtvis är en vecka för studenter, forskare och personal att träffas på många olika platser i Göteborg blev, på gott och ont, istället en helt digital tillställning. Med nytänkande och mod nog att satsa kunde vi tillsammans genomföra en lyckad hållbarhetsvecka i ett helt nytt format.

I år har Act Sustainable nått över 1000 personer. Förutom från Sverige har våra deltagare medverkat från bland annat Tyskland, USA och England och våra besökare har tittat från bland annat Norge, Japan, Iran och Tyskland. Flera sessioner var öppna för vem som helst att ta del av och allmänheten tog mer plats än vanligt. När fysisk distansering blev prioritet kunde hållbarhetsveckan närma sig nya grupper och medarrangörerna tog chansen att nyttjat den nya närheten i det digitala forumet med talare från runt om i världen.

- Jag är så otroligt stolt och tacksam för det vi har åstadkommit tillsammans. Inför har förutsättningarna hela tiden förändrats, ofta med kort varsel, men alla medarrangörer har hela tiden ställt om och anpassat upplägg och innehåll utan att kompromissa på kvalitet. Årets program har verkligen visat på bredden inom hållbar utveckling där många olika delar av universiteten har synts och tagit plats trots att vi inte kunnat vara på plats fysiskt. För mig har det varit extra roligt att se de studentledda sessionerna för det märks att studenterna verkligen känner sina målgrupper och lyfter ämnen som engagerar, säger Karin Bylund projektledare för Act Sustainable.

Under veckan höll studentorganisationer från Chalmers och Göteborgs universitet i lunchseminarier varje dag förutom onsdagen. Studenterna fördjupade sig i droger och Globala målen, hållbar stadsplanering, avfallshantering och växtbaserad kost tillsammans med forskare från Göteborgs universitet och Chalmers och externa gäster så som Anders Linden, medgrundare av Oumph, och Sandra Alm, Göteborgs Stad, Kretslopp och vatten.

Forskarkonferens för hållbar utveckling

För första gången någonsin genomfördes också Act Sustainable Research Conference, en forskakonferens för att samla forskarsamfundet i Göteborg och stärka akademins och forskningens roll i FN:s årtionde av handling för att nå Globala målen för hållbar utveckling.

- Jag är väldigt glad och stolt över programmet som styrgruppen lyckades sätta ihop tillsammans med den vetenskapliga kommittén, och att vi beslutade att ställa om konferensen till ett digitalt format. Ett viktigt budskap från konferensen, som kommer från keynote speaker Katherine Richardson, professor vid Köpenhamns universitet, var betoningen på samspelet mellan hållbarhetsmålen snarare än på själva målen, och hennes önskan om hållbarhetsvetenskap som bygger på alla vetenskapliga discipliner för att hantera de transformationer som behövs, säger Caroline Petersson projektledare för forskarnätverket för hållbar utveckling vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Forskarkonferensen arrangerades av Göteborg centrum för hållbar utveckling som en del av hållbarhetsveckan och understryker att hållbar utveckling och Act Sustainable är en vecka för alla på Chalmers och Göteborgs universitet. Deltagarna själva har lyft fram värdet av att mötas över gränserna och att få möjligheten att träffas digitalt och bredda sina nätverk.

Act Sustainable tar sikte mot 2021

Än så länge pågår fortfarande utvärderingsarbetet för Act Sustainable 2020 och Act Sustainable Research Conference, men projektledarna Karin Bylund och Caroline Petersson har redan Act Sustainable 2021 i siktet.

- Det här var första gången vi arrangerade en forskarkonferens som en del av Act Sustainable och jag tror vi i någon form kommer att göra om det under de kommande åren, säger Caroline Petersson, projektledare för forskarnätverket för hållbar utveckling vid Chalmers och Göteborgs universitet

Karin Bylund, projektledare för Act Sustainable, säger:

- Det här året har vi fått lära oss väldigt mycket nytt på väldigt kort tid, men framförallt har vi sett hur mycket vi kan åstadkomma när vi gör det tillsammans. Utvärderingsarbetet pågår ett tag till men vi vet redan nu att mycket av det vi lärt oss och testat för första gången i år bör få leva vidare kommande år. Det är också några av våra programpartners som redan antyder att de har Act Sustainable 2021 i tankarna och det är ju ett jättefint kvitto på att det här är ett uppskattat forum. Jag vill bara säga ett jättestort tack till alla som varit med på resan ända in mål och att jag hoppas få se er snart igen!

Act Sustainable är Chalmers och Göteborgs universitets årliga hållbarhetsvecka för studenter, forskare, lärare och annan personal. Veckan arrangeras av Göteborgs centrum för hållbar utveckling tillsammans med program- och samarbetspartner. Årets upplaga arrangerades 16–20 november helt digitalt. Har du frågor eller synpunkter om Act Sustainable hör av dig till projektledare Karin Bylund: karin.bylund@gu.se.

AV: Hugo Gustafsson

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?