Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

MÅLMEDVETENSKAP - Avsnitt 1

Nyhet: 2018-03-21

I den här podcasten får forskare från Chalmers och Göteborgs universitet samtala med varandra om forskning, samverkan och FN:s Globala mål för hållbar utveckling.

Avsnitt 1: Katarina Gårdfeldt, Chalmers & Sverker Jagers, Göteborgs universitet

För att få ingång samtalsstafetten fick Katarina Gårdfeldt, Chalmers, vara första forskare på plats. Förutom forskare inom oorganisk miljökemi på Chalmers var Katarina vid inspelningstillfället dessutom föreståndare för Göteborgs centrum för hållbar utveckling och därmed en klippa på hållbar utveckling, forskning och samverkan. Numera är hon föreståndare för Polarforskningsinstitutet. Katarinas forskning handlar om hur kvicksilver sprids globalt och omvandlas i naturen samt hur klimatförändringarna påverkar detta. Den forskningen har tagit henne på polarexpeditioner både norr- och söderut. Till samtalet tog Katarina med sig mål 14: Hav och marina resurser och hon valde att bjuda in Sverker Jagers, Göteborgs universitet, som sin samtalspartner.

Sverker är professor i statsvetenskap och föreståndare för Centre for Collective Action Research, CeCAR, vid Göteborgs universitet. På CeCAR undersöks när, hur och varför storskaligt kollektivt handlande fungerar. När är vi människor villiga att offra lite av våra egna kortsiktiga självintressen för att tillsammans göra världen till en bättre plats på lång sikt? En viktig fråga att besvara om vi ska ställa om samhället mot hållbar utveckling och uppfylla de Globala målen. Sverkers forskningsintresse har ett brett anslag på området miljöpolitik och rör sig bland annat mellan opinion kopplat till miljöfrågor, relationen mellan demokrati och hållbar utveckling samt internationell politik främst på områdena klimatpolitik, havsförsurning och fiske. Förutom ett brinnande intresse för hållbar utveckling och mångårig erfarenhet av statsvetenskaplig forskning på området tog Sverker med sig mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen till samtalet med Katarina.

Avsnitt 1 spelades in i 10:an i Kemihuset på Campus Johanneberg, Chalmers.

Mer om MÅLMEDVETENSKAP!
 

AV:

Läs nyheter som RSS

Prenumerera på nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få nyheter i din inkorg varannan vecka om forskning, seminarier, konferenser och annat aktuellt inom hållbar utveckling vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2018-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?