Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny bok om miljöpolitik: "Alla politiker måste ta ställning numera"

Nyhet: 2017-10-18


I fredags släpptes Lennart J Lundqvists nya bok ”Miljöpolitik – i går, i dag, i morgon”. GMV anordnade samma dag ett seminarium tillsammans med CeCAR (Centrum för studier av kollektivt handlande) där Lennart presenterade sin bok.
– Jag ville sammanföra det jag skrivit på olika ställen, för att både visa utvecklingen och min egen forskarprofil. Och för att visa hur jag hade angripit frågor från nationell nivå ända upp till global nivå, säger Lennart J Lundqvist

Han är professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, med inriktning mot organisation och genomförandeprocesser inom miljöområdet. Och erfarenheten är lång: doktorandstudierna påbörjades 1967.
I boken diskuterar Lennart fyra olika sätt att möta den kommande globala knappheten på resurser. Men oavsett vilken modell vi väljer måste den bygga på medborgarnas delaktighet och statens förmåga att leda utvecklingen.


– Min viktigaste slutsats är vikten av demokrati, opinionsbildning och aktiva medborgare för att de här frågorna ska fortsätta att leva och växa. I Sverige har vi något unikt - utredningsväsendet och remissförfarandet - som gör att saker blir belysta på ett helt annat sätt. Då kommer villkoren fram för att det ska kunna genomföras.


Lennarts presentation följdes av en paneldiskussion med bland andra Katarina Gårdfeldt, föreståndare för GMV och Karl-Johan Bondeson, kommunekolog och tidigare sakkunnig hos miljöminister Åsa Romson (MP).


– Boken är en bra genomgång av svensk miljöpolitik från 60-talet fram till nu. Lennart lyfter fram det nödvändiga med att ha demokrati samtidigt som man ska hantera de tuffa miljöfrågorna. Det tycker jag han visar på ett väldigt bra sätt. Dilemmat, utmaningarna och möjligheterna, säger Karl-Johan Bondeson.


Lennart J Lundqvist tycker att miljöpolitik nu är betydligt viktigare för politikerna.


– Alla måste ta ställning nu i partierna, det gjorde de inte från början på samma sätt. De väcktes olika snabbt, men när det väl kom igång så gick det väldigt fort, säger han.

 

AV: Anna Wallin Adersjö

Läs nyheter som RSS

Prenumerera på nyheter

Följ oss på twitter

cyklar
Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2017-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gmv.gu.se/Aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//ny-bok-om-miljopolitik---alla-politiker-maste-ta-stallning-numera-.cid1523463
Utskriftsdatum: 2018-01-21