Pro Arte et Scientia till Deliang Chen

Nyhet: 2014-10-28

Deliang Chen, professor vid institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet, tilldelas utmärkelsen Pro Arte et Scientia 2014.

Utmärkelsen Pro Arte et Scientia (medalj i silver i 8:e storleken) inrättades vid Göteborgs universitet 1987 och tilldelas personer, företrädesvis med positioner i universitets omvärld, vars arbete främjat universitetets verksamhet.

Hur känns det att tilldelats Pro Arte et Scienctia?
Det känns jätteroligt såklart. Medaljen brukar ju inte tilldelas universitetens egna anställda, så jag blev riktigt glad över att universitet uppskattar mina internationella insatser för vetenskapen och global hållbarhet, och att man tycker att det är värdefullt för universitets verksamhet.

Vad betyder det för dig att ha fått det här utmärkelsen?
För mig betyder det egentligen inte så mycket men det är bra att universitetet uppmärksammar det internationella forskningsprogrammet ”Future Earth” som jag har varit med att utveckla och frågor som rör den globala hållbara utvecklingen.

Hur var prisutdelningen?
Det var högtidligt och fint. Jag bär sällan frack, men det gjorde jag då. På festen fanns det många trevliga personer som jag pratade med och jag gillade alla talen som hölls.

Motiveringen till priset lyder:
Deliang Chen, professor vid institutionen för geovetenskaper, är en världsledande klimatforskare. Han har bland annat valts ut av FN för att verka som en av två svenska huvudförfattare till IPCC:s femte utvärderingsrapport för klimatvetenskap och reglering av klimatfrågor.

Han är också en nyckelspelare för Earth System Science for Global Sustainability i Sverige och initierade utformningen av Future Earth, ett nytt internationellt forskningsprogram för global hållbarhet.

Deliang Chen har varit mycket framgångsrik och synlig i uppsökande verksamhet inom och utanför den akademiska världen. Han bidrar på ett betydelsefullt sätt till Göteborgs vision med ett uttalat samhällsansvar och globalt engagemang.

Pro Arte et Scientia delades ut i samband med universitetets promotionshögtid den 24 oktober 2014.

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03