Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Rektor samfinansierar personalmobilitet i fler länder

Nyhet: 2022-01-17

Är din institution intresserad av utbildningssamarbeten i låg- och medelinkomstländer, Norden eller Baltikum? Nu finns samma möjligheter till samfinansiering av personalmobilitet i programmen Linnaeus-Palme och Nordplus som sedan tidigare finns inom Erasmus+. Rektor skjuter till 50 procent av bidragsbeloppet för att bidra till institutionens indirekta kostnader vid till exempel planeringsresor och lärarutbyten.

Sedan 2010 har universitetet samfinansierat indirekta kostnader för internationell personalmobilitet inom Erasmusprogrammet. I december 2021 fattade rektor beslut om att utöka samfinansieringen, så att den också gäller Linnaeus-Palme och de delar av Nordplusprogrammet som inte kan finansieras genom Erasmus+. Samfinansieringen innebär att rektor skjuter till 50 procent av det bidragsbelopp institutionen beviljats för personalmobilitet, för att täcka delar av de indirekta kostnader som bidraget ger upphov till.

Utomeuropeiskt lärarutbyte

Linnaeus-Palme är ett Sida-finansierat program som fokuserar på utbildningssamarbeten med lärosäten i låg-och medelinkomstländer.

– Varje år brukar Göteborgs universitet beviljas ungefär 15 till 20 projekt inom Linnaeus-Palme. Men flera institutioner har uppgett att det blir för kostsamt för dem att delta i programmet på grund av höga indirekta kostnader. Nu hoppas vi att den nya samfinansieringen ska underlätta för fler lärare att åka på utomeuropeiskt lärarutbyte genom fler ansökningar till Linnaeus-Palme programmet, säger Laila Johannesson vid International Centre.

Initiera nya nätverk

Nordplus-programmet ger möjligheter till samarbete mellan universitet och högskolor i Norden och Baltikum. För internationell personalmobilitet inom Nordplus hänvisar Nordiska ministerrådet till Erasmus+ programmet där det är möjligt.

– Men det kan finnas aktiviteter inom Nordplus-programmet där kraven för Erasmus+ personalmobilitet inte uppfylls. Till exempel resor för att initiera nya nätverk, om dessa resor är kortare än två dagar. Då kan institutionen istället få bidrag genom den nya samfinansieringen, säger Laila Johannesson.

International Centre har nu fått i uppdrag att ta fram en handläggningsordning för samfinansieringen.

  • Ansökan till Linnaeus-Palme partnerskap är öppen 1 februari – 15 mars (intern deadline på GU 22 februari)
  • Ansökan till Nordplus är öppen och stänger 1 februari.

Frågor? Kontakta Ansöknings-och projektstöd vid International Centre på icaps@gu.se

Läs mer om Linnaeus-Palme

Läs mer om Nordplus på UHRs sida

 

 

 

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gmv.gu.se/Aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//rektor-samfinansierar-personalmobilitet-i-fler-lander.cid1740921?feedbackForm=true&keepArticle=true&returnAddress=http%3A%2F%2Fgmv.gu.se%2FAktuellt%2Fnyheter%2FNyheter%2BDetalj%2F%2Frektor-samfinansierar-personalmobilitet-i-fler-lander.cid1740921%3FlanguageId%3D100000%26contentId%3D1740921%26disableRedirect%3Dtrue%26returnUrl%3Dhttp%253A%252F%252Fgmv.gu.se%252Fenglish%252Fnews-and-events%252Fnews-details%252F%252Fco-financing-of-staff-mobility-is-extended-to-more-countries.cid1740921&recipientName=Hanna+Wedel&encodedEmail=aGFubmEud2VkZWxAZ3Uuc2U&languageId=100000&contentId=1740921&disableRedirect=true&returnUrl=http%3A%2F%2Fgmv.gu.se%2Fenglish%2Fnews-and-events%2Fnews-details%2F%2Fco-financing-of-staff-mobility-is-extended-to-more-countries.cid1740921
Utskriftsdatum: 2023-10-03