Webbkarta

Forskarskolan Klimat & Mobilitet

I forskarskolan Klimat & Mobilitet har 19 doktorander från 13 institutioner vid Göteborgs universitet deltagit sedan starten 2002. Många har disputerat och under 2008 avslutades forskarskolan.

Mångvetenskap för framtiden

Allvarliga och snabba förändringar i jordens klimat hotar mänskligheten. Vad samhället och vetenskapen lyckas åstadkomma de närmaste 20 åren kommer att vara avgörande för vår civilisations framtid. En av de största utmaningarna ligger i att begränsa utsläppen av växthusgaser från transportsektorn, eftersom det är där utsläppen ökar mest.

Vid FN:s två senaste toppmöten (Rio de Janeiro 1992 och Johannesburg 2004) om hållbar utveckling utrycktes en tydlig önskan om att forskarvärlden måste öka sitt fokus på hållbarhetsfrågorna. Forskarskolan inom området Klimat och mobiliet är ett av Göteborgs universitets svar på det önskemålet.

Forskarskolan omfattar 19 forskarstuderande från ett flertal institutioner vi Göteborgs universitet. De är alla specialister inom sitt område men har klimatpåverkan kopplat till transporter som gemensam nämnare. I forskarskolans aktiviteter ingår gemensamma seminarier, kurser och forskningssamarbeten. Tanken är att deltagarna redan tidigt i sina forskarkarriärer ska få möjlighet att lära sig de språk och metoder som används inom andra discipliner för att i framtiden lättare kunna ta sig an komplexa problem.

Alla forskarutbildningsprojekt finns presenterade på den här webbplatsen (på engelska).

Organisation och historik

Forskarskolan startade hösten 2002 med rekrytering av tio forskarstudenter. I en andra omgång rekryterades ytterligare nio. Deltagarna kommer från fem olika fakulteter vid Göteborgs universitet: Samhällsvetenskapliga, Naturvetenskapliga, Humanistiska och Utbildningsvetenskapliga fakulteterna samt Handelshögskolan.

Göteborgs universitet finansierar forskarskolan med 12 miljoner kronor. Den drivs av Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV, som är en samarbetsorganisation mellan Göteborgs universitet och Chalmers.

Kontaktinformation

Forskarskolan Klimat och Mobilitet

Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV, 412 96 Göteborg

Besöksadress:
Aschebergsgatan 44

Telefon:
031-772 49 65

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2011-10-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vad är kakor?