Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Interaktion forskning - policy

Forskning är viktigt för genomförandet av Agenda 2030. För att nå målen behövs nya kunskaper och bättre tillämpning av etablerad kunskap. Hur vi utformar, bedriver och kommunicerar forskning har betydelse för forskningens påverkan. Göteborgs centrum för hållbar utveckling har ambitionen att sprida, lyfta, stärka kunskap och stödja forskare som på olika sätt vill överbrygga gapet mellan forskning och beslutsfattande.

Som ett komplement till universitetens övriga arbete med nyttiggörande och samverkan ger vi sedan flera år kurser, föreläsningar och coaching riktade till forskare som på olika sätt vill bidra till att påverka beslutsfattare med sin forskning. Fokus ligger på beslutsfattande inom stat och kommun. Det kan till exempel handla om att ha kunskap om beslutsfattande och aktuella policyprocesser, att föra dialog med beslutsfattare under forskningsprocessen eller att forska tillsammans med andra aktörer.

Dessa erfarenheter kommer bland annat från universitetens olika centrumbildningar samt samverkansprojekt och plattformar vid Göteborgs centrum för hållbar utveckling som SDSN Norra Europa och Focali där mycket av den här typen av arbete sker i praktiken.

Här kan nedan kan du läsa mer om hur vi arbetar.

Guide för samverkan i forskningsprocessen

Ta del av vägledningsmaterialet Stakeholder interaction in research processes som Göteborgs centrum för hållbar utveckling varit med och utvecklat och som vi använder i våra kurser. Materialet som utvecklats i samarbete med Lunds universitet ger en kort kunskapsöversikt och innehåller frågor, råd och modeller att använda för forskare och forskargrupper som på ett strategiskt sätt vill involvera och kommunicera med olika intressenter. Innehållet i guiden baseras på resultatet från ett forskningsprojekt där man undersökt hur miljö- och klimatforskare interagerar med intressenter, och på vilket sätt det påverkar forskningsprocessen och möjligheten att nå ut med resultat till aktörer utanför universitetet. Guiden är ett levande dokument och vi tar gärna emot synpunkter.

Kurser inom interaktion forskning- policy

Vi ger kurser med forskare och forskargrupper som målgrupp. Dels ger vi årligen den öppna doktorandkursen Bridging research and policy for sustainable development, dels genomgör vi skräddarsydda kurser för forskargrupper. Kurserna ges i olika kontexter, både på Chalmers och Göteborgs universitet, i Sverige, Asien och Afrika.

Seminarier om nyttiggörande och samverkan under forskningsprocessen

Vi anordnar kontinuerligt seminarier på temat tillämpning och nyttiggörande av forskning i seminarieserien Utilisation and collaboration - Stakeholder interaction in research processes. Vi vill synliggöra det arbete som bedrivs på universiteten och bidra till lärande, diskussion och ökade kontakter mellan forskare med särskilt intresse för att överbrygga gapet mellan forskning och beslutsfattande.

Kontakta oss gärna med frågor och input

Kontakta oss gärna om du har frågor. Vi vill också gärna ha kontakt med forskare med egna erfarenheter inom området.
För våra kurser vill vi ta del av forskares arbetssätt och erfarenheter av att hantera dessa frågor. Kanske kan du vara gästföreläsare på kommande kurser?

Anders Ekbom
anders.ekbom@gu.se

Daniel Slunge
daniel.slunge@gu.se

GMV:s miljöekonomi och policy-grupp

Analys, utredningsarbete och utbildningar till myndigheter och organisationer.

Mer om nyttiggörande av forskning på Chalmers och Göteborgs universitet

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2018-02-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?