Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning och utbildning inom hållbar utveckling

På Chalmers och Göteborgs universitet bedrivs framstående forskning om hållbar utveckling inom många olika ämnesområden. För studenter finns vid båda lärosätena många möjligheter att rikta in sig mot hållbar utveckling.

Göteborgs centrum för hållbar utvecklings arbete är inriktat på samverkansinsatser mellan Chalmers och Göteborgs universitet som bidrar till respektive universitets mål för hållbar utveckling och som skapar mervärden.

Forskning

Vi arbetar för att skapa mötesplatser för forskare från olika ämnesområden i syfte att öka det tvärvetenskapliga forskningssamarbetet inom och mellan Chalmers och Göteborgs universitet. Vårt mål är också att stärka finansieringen så att fler forskningsprojekt bidrar till de globala målen för hållbar utveckling.

Utbildning och lärande för hållbar utveckling

Utbildning är en nyckelfaktor till en hållbar samhällsutveckling.  I samverkan med andra enheter på Chalmers och Göteborgs universitet arbetar Göteborgs centrum för hållbar utveckling med att utveckla och integrera hållbar utveckling inom grund- och forskarutbildningen. Vi har också som mål att öka lärosätenas bidrag till de globala målen för hållbar utveckling genom studentengagemang och utbildningssamarbete nationellt och internationellt. Vi driver och medverkar i en rad olika projekt och satsningar inom lärande för hållbar utveckling.

Studentsamverkan

Vid Chalmers och Göteborgs universitet finns många aktiva studentföreningar inom hållbar utveckling, vilka samarbetar via Gothenburg Students for Sustainability Alliance, GSSA, som koordineras av Göteborgs centrum för hållbar utveckling.

Läs om hur vi arbetar med studentsamverkan

Forskarutbildning

Göteborgs centrum för hållbar utveckling arbetar med forskarutbildning inom hållbar utveckling på Chalmers och Göteborgs universitet genom att stå som värd för forskarskolor och doktorandkurser.

På Chalmers ansvarar vi för en forskarutbildningsplan inom ämnet miljövetenskap. Forskarstudenter som följer denna forskarutbildningsplan ingår i forskarskolan i miljövetenskap.

Vid Göteborgs universitet finns möjlighet att forskarstudera inom till exempel miljövetenskap, miljöekonomi och miljömedicin. Forskarstudierna sker på respektive institution. Det finns också en möjlighet att inom övriga forskarutbildningar välja problemställningar med inriktning mot hållbar utveckling. I sådana fall kan vi utgöra ett stöd och komma med förslag på biträdande handledare.

Doktorandkurser
Det ges många doktorandkurser inom hållbar utveckling både på Chalmers och på Göteborgs universitet. På Chalmers ges både gemensamma doktorandkurser samt kurser de olika institutionerna. Information om doktorandkurser ges under respektive fakultet på Göteborgs universitets webbplats. Göteborgs centrum för hållbar utveckling ger doktorandkursen Sustainability Opportunities – Exploring Sustainability at the Cross-roads of Science and Society och har initierat doktorandkursen From research to policy for sustainable development som ges inom ramen för Chalmers doktorandkurser inom Generic and transferable skills.

Stipendier och utlysningar

Information om aktuella utlysningar finns på Chalmers respektive Göteborgs universitets webbplats. Göteborgs centrum för hållbar utveckling annonserar kontinuerligt aktuella utlysningar i nyhetsbrevet som skickas varannan vecka.

Vi administrerar ett par utlysningar i samverkan med andra aktörer.

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2019-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?