Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mål 5: Jämställdhet

Uppnå jämställdhet, och alla kvinnors och flickors egenmakt.

Ikon mål 5

Det femte Globala målet för hållbar utveckling slår fast att jämställdhet är ett mål i sig liksom en förutsättning för hållbar och fredlig utveckling. Jämställdhet uppnås när kvinnor och män, flickor och pojkar har lika rättigheter, villkor, möjligheter samt makt att själva forma sina liv och bidra till samhällets utveckling.

Läs mer om mål 5 och delmålen

Forskare om Globala målet 5

"States with higher gender equality also sign more environmental agreements" - se intervju med Annica Kronsell, Globala studier, Göteborgs universitet, om mål 5: Jämställdhet (på engelska).


Se filmad intervju med Helene Ahlborg, Chalmers, och Maria Edström, Göteborgs universitet i samband med forskarlunch på GMV 2017.


Se intervju med Eva-Maria Svensson, juridiska institutionen, Göteborgs universitet, om mål 5 (på engelska, 2017).

Läs mer

Centrum för genusforskning (GIG) är en resurs för forskare på Göteborgs universitet som öppnar för möjligheter till samverkansformer, mötesplatser och dialog kring forskning om kön och genus.
Läs mer om Centrum för genusforskning

Nationella sekretariatet för genusforskning
har som övergripande uppdrag är att öka genomslaget för forskning och kunskap om genus och jämställdhet inom akademin och i samhället som helhet.
Läs mer om Nationella sekretariatet för genusforskning

Genie är en satsning för att höja Chalmers excellens genom att öka andelen kvinnor i fakulteten och skapa en mer jämställd miljö. likhet med andra tekniska universitet har Chalmers en mycket låg andel kvinnor i fakulteten. Forskning visar emellertid att en jämnare könsbalans leder till ökad vetenskaplig framgång och bättre arbetsmiljö, både för män och kvinnor.
Läs mer om Genie

JiGU: Jämställdhetsintegrering vid Göteborgs universitet
Genom satsningen Jämställdhetsintegrering av högskolor och universitet (JiHU) har de statliga lärosätena tillsammans med Chalmers tekniska högskola och Högskolan i Jönköping haft ett särskilt uppdrag från regeringen att utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering under perioden 2016-2019.
Läs mer om JiGU
 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-07-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?