Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mål 14: Hav och marina resurser

Bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt i syfte att uppnå en hållbar utveckling.

Ikon mål 14

Det fjortonde Globala målet för hållbar utveckling konstaterar att många av havens fiskbestånd är överutnyttjade och att det därför krävs en global ansträngning för att främja återuppbyggnaden av hotade bestånd. Skydd och restaurering av kust och havsområden är nyckelåtgärder för att bevara biologisk mångfald och fiskeresurser.  Andra hot mot haven och produktionen av livsmedel är föroreningar, marint skräp och havsförsurningen som visar på vikten av att koppla ihop havsfrågorna med arbetet med klimatförändringar.

Läs mer om mål 14 och delmålen

Forskare om Globala målet 14

"It requires a huge amount of coordination" - se intervju med David Langlet, juridiska institutionen, Göteborgs universitet, om mål 14: Hav och marina resurser (på engelska, 2018).


Se intervju med Bethanie Carney Almroth, biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet, om mål 14 (på engelska, 2017).

Läs mer

Centrum för hav och samhälle fungerar som ingång till havsrelaterad verksamhet vid Göteborgs universitet.
Läs mer om Centrum för hav och samhälle'

SWEMARC - Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning vid Göteborgs universitet har som målsättning att genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning öka odlingen av mat från havet på ett miljösmart sätt.
Läs mer om SWEMARC

Havsgruppen (Ocean Group) vid juridiska institutionen, Göteborgs universitet, arbetar med frågor kopplade till havet och förutsättningarna för att göra mänsklig användning och interaktion med haven ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar.
Läs mer om Havsgruppen vid juridiska institutionen

Mer om forskning relaterat till mål 14
Marin verksamhet har länge varit ett styrke- och profilområde för Göteborgs universitet. Forskningen som bedrivs handlar bland annat om studier av arter och biologisk mångfald, hur klimatförändringarna påverkar havet och hur havet kan användas för en hållbar produktion av mat och förnyelsebar energi.
Läs mer på naturvetenskapliga faktultetens webbplats

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-07-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?