Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen

Främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, se till att alla har tillgång till rättvisa samt bygga upp effektiva och ansvarsskyldiga och inkluderande institutioner på alla nivåer.

Ikon mål 16

Det sextonde Globala målet för hållbar utveckling slår fast att fredliga samhällen och frihet från våld utgör både ett mål och ett medel för hållbar utveckling. Inga varaktiga framsteg kan nås i en kontext präglad av våld, konflikt och hot om våld. En väl fungerande statsförvaltning med ansvarsfulla institutioner, transparens och rättsstatens principer har alla ett fundamentalt egenvärde.

Läs mer om mål 16 och delmålen

Forskare om Globala målet 16

"We need strong institutions to introduce new technologies" - se intervju med Niklas Harring, Statsvetenskap, Göteborgs universitet, om mål 16: Fredliga och inkluderande samhälen (på engelska, 2018).


Se intervju med Sverker Jagers, Statsvetenskap, Göteborgs universitet, om mål 16 (på engelska, 2017).

Läs mer

Varianter på demokrati (V-Dem) är ett internationellt forskningsprojekt vars syfte är att ta fram nya indikatorer på demokrati, i alla världens länder från år 1900 fram till idag. Göteborgs universitet är en parterna.
Läs mer om V-Dem

Vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet finns ämnet freds- och utvecklingsforskning. Forskningen fokuserar sambandet mellan fred, säkerhet och utveckling och verksamhetens syfte är att bidra till en ökad förståelse av orsakerna till konflikt och fattigdom, samt av förutsättningarna för utveckling och fred.
Läs mer om institutionen för globala studier

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-07-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?