Avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning, uppnå en bättre kosthållning och främja ett hållbart jordbruk.
Det andra Globala målet för hållbar utveckling handlar om hur vi ska avskaffa hungern i hela världen. Tillgång till tillräcklig och näringsriktig mat är en mänsklig rättighet. I dag lever omkring 850 miljoner människor i världen i hunger, vilket hindrar många länders utveckling och tillväxt. Livsmedelsförsörjningen är särskilt beroende av välfungerande handel och marknader liksom av väl fungerande infrastruktur för transport och förvaring. Livsmedelssvinn och livsmedelsförluster längs hela värdekedjan är också ett stort problem.
“Many products and services can come from the same piece of land” - se intervju med Madelene Ostwald, Fysisk resursteori, Chalmers, om Globala målet 2: Ingen hunger (på engelska, 2018).
Se intervju med Kassa Teka, tidigare gästprofessor vid Chalmers, om mål 2 (på eneglska, 2017).
Focali - Forest, Climate, and Livelihood är ett multidisciplinärt forskningsnätverk som kopplar ihop skog, klimat och fattigdomsfrågor. Focali har sedan 2013 haft ett nära samarbete med det Sida finansierade jordbruksnätverket SIANI, vid SEI, kring temat skog, landskap och livsmedelssäkerhet.
Läs mer om Focali
Agroforestry Network drivs av Focali driver tillsammans med Vi-Skogen, SLU-Global och SIANI och syftar till att främja samverkan mellan forskning och bistånd med fokus på internationellt trädjordbruk.
Läs mer om Agroforestry Network
AgriFoSe2030
GMV samordnar ett tema inom det Sidafinansierade programmet AgriFoSe2030 - Agriculture for Food Security - Translating science into policy and practice.
Läs mer om AgriFoSe2030
Swedish Mariculture Research Center (SWEMARC) har som målsättning att genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning öka odlingen av mat från havet på ett miljösmart sätt.
Läs mer om SWEMARC
Avdelningen Livsmedelsvetenskaper vid institutionen för biologi och bioteknik, Chalmers bedriver forskning som syftar till att höja livsmedlens kvalitet, minska svinnet och använda alternativa källor för att producera näringsämnen på ett hållbart sätt. Det handlar bland annat om att ta vara på restprodukter och att förbättra olika egenskaper hos livsmedel.
Läs mer om avdelningen Livsmedelsvetenskaper
Mer om forskning relaterat till mål 2: Ingen hunger
På Göteborgs universitet finns forskare som undersöker flera aspekter av att bekämpa hungern, bland annat hur vi kan använda jordens resurser långsiktigt och i allt högre grad gå över till hållbart jord-, vatten- och skogsbruk.
Läs mer på naturvetenskapliga faktultetens webbsida
Ett webbverktyg för att beskriva verksamheters påverkan på Globala målen.
Ta del av podden Målmedvetenskap med forskare i stafettsamtal om Globala målen.