Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mål 4: God utbildning för alla

Säkerställa en inkluderande och jämlik utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla.

Ikon mål 4

Det fjärde Globala målet för hållbar utveckling slår fast att utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet. Trots det är 774 miljoner människor i världen inte läs- och skrivkunniga, varav två tredjedelar är kvinnor. Forskning visar att inkluderande utbildning av god kvalitet för alla är en av de viktigaste grunderna för välstånd, hälsa och jämställdhet i varje samhälle.

Läs mer om mål 4 och delmålen

Forskare om Globala målet 4

"A good teacher can highlight the important details" - se intervju med Alexina Thorén Williams, Kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet, om mål 4: God utbildning för alla (på engelska).


Se intervju med Arjen Wals, Göteborgs universiet, om mål 4 (på engelska, 2017).

Läs mer

Hållbar utveckling i utbildningen vid Chalmers och Göteborgs universitet
Att rusta studenter med kunskap för hållbar utveckling är en viktig uppgift för universitet och högskolor. På Chalmers läser alla studenter 7,5 poäng inom miljö och hållbar utveckling. Som civilingenjör finns möjlighet att specialisera sig inom området genom att läsa ett masterprogram med särskilt fokus på den typen av frågor. Göteborgs universitet tillämpar hållbarhetsmärkning av kurser och program.
Läs mer om hållbar utveckling i utbildningen på Chalmers
Läs mer om hållbarhetsmärkning av kurser och program vid Göteborgs universitet

Student hub och studentorganisationer inom hållbarhet
För studenter vid Chalmer soch Göteborgs universitet finns många möjligheter att engagera sig för hållbar utveckling under sin studietid. Göteborgs centru för hållbar utvecking (GMV) med sin Student hub koordinerar och stöttar olika studentinitiativ kopplade till hållbarhet samt nätverket Gothenburg Students for Sustainability Alliance (GSSA).
Läs mer om Student hub och studentorgansiationerna

Verktygslådor för integrering av hållbar utvecklig i utbildningen
GMV arbetar på uppdrag av Utbildningsnämnden vid Göteborgs universitet med att stödja lärande för hållbar utveckling, bland annat genom att utveckla verktygslådor för integrering av hållbar utveckling i utbildningen.
Läs mer om verktygslådorna

Lärarfortbildningar om Globala målen
GMV arrangerar fortbildningar för lärare på högstadiet och gymnasiet om de globala målen i samarbete med Globala skolan, Universeum och Världskulturmuseet. Genom att fortbilda lärare vill vi bidra till ökad kunskap om Globala målen bland skolelever.
Läs mer om fortbildningarna

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-07-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?