Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mål 6: Rent vatten och sanitet för alla

Säkerställa tillgång till och hållbar vatten- och sanitetsförvaltning för alla.

Ikon mål 6

Det sjätte Globala målet för hållbar utveckling slår fast att vatten är en grundförutsättning för allt levande på jorden, och därmed också en förutsättning för en hållbar utveckling. En mycket stor andel individer som lever i fattigdom saknar tillgång till rent vatten och grundläggande sanitet. Vatten är också en förutsättning för världens livsmedelsproduktion och energiproduktion och därmed kan brist på vatten bli orsak till konflikt.

Läs mer om mål 6 och delmålen

Forskare om Globala målet 6

"It allows us to remove heavy metals from waters which was previously impossible" - se intervju med Björn Wickman, Fysi, Chalmers, om mål 6: Rent vatten och sanitet för alla (på engelska, 2018).


Se intervju med Lena Blom, Water Environment Technology, Chalmers, om mål 6 (på engelska, 2017).

Läs mer

DRICKS är en centrumbildning för dricksvattenforskning vid Chalmers med målet att tillsammans med andra bidra till en säkrare dricksvattenförsörjning.
Läs mer om DRICKS

Centrum för framtidens kemiska riskanalyser och styrning (FRAM) är ett centrum vid Göteborgs universitet vars forskning handlar om bland annat att förbättra hanteringen av kemikalier, skapa tydliga metoder för riskbedömning av kemikalieblandninga, samt förse olika institutioner och samhällen med alternativ för lagstiftning, såväl som instrument för riskbedömning.
Läs mer om FRAM

Sustainable Urban Water and Sanitation (SUWAS)
 är ett Sida-finansierade utbildningsprogram där Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) bidrar med en mentorroll för deltagare från Asien. Programmet syftar till att bidra till att länderna uppnår det sjätte globala målet genom att stödja individer och nyckelorganisationer att arbeta mot mer hållbara, inkluderande och integrerade vatten- och sanitetslösningar för människor i fattiga urbana områden.
Läs mer om SUWAS

Mer om forskning relaterat till mål 6
På Göteborgs universitet studerar forskare och studenter jordens tillgångar av ytvatten, grundvatten och hav. Det pågår studier av hur vatten används, och arbete med att förbättra saniteten. Ett annat viktigt område som forskargrupper är intresserade av är hur vi kan återvinna resurser från vattnet.
Läs mer på naturvetenskapliga fakultetens webbplats
 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-07-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?