Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Centre for Sustainable Urban Futures

Vi arbetar med gemensam kunskapsproduktion

Den 1 januari 2020 ombildades Mistra Urban Futures tidigare plattform i Göteborg till Centre for Sustainable Urban Futures, Centrum för hållbar stadsutveckling. I dagligt tal kallat Urban Futures. Urban Futures är ett forsknings- och kunskapscentrum för hållbar stadsutveckling vid GMV, Göteborgs Centrum för hållbar utveckling.


Vilka Urban Futures är

Centre for Sustainable Urban Futures är ett forsknings- och kunskapscentrum som verkar för hållbar stadsutveckling. Ökad urbanisering i kombination med ohållbara och ojämlika levnadsmönster, och gränsöverskridande problem som klimatförändringar, minskad biologisk mångfald och social polarisering, är svåra att överblicka och hantera. De har ofta många orsaker, är svåra att greppa och beskriva, saknar tydliga lösningar, spänner över flera verksamhetsområden, ger ofta upphov till målkonflikter, och kan betraktas från många olika perspektiv. Sådana problem kräver djup samverkan mellan olika kompetenser. Ingen har ensam den kunskap, kapacitet eller de resurser som behövs för att realisera nödvändiga förändringar.
 

Samverkan och åtta deltagande partners

Samtliga aktiviteter inom Urban Futures syftar till att främja samverkan och kunskapsutveckling för att förverkliga rättvisa, gröna och tillgängliga städer. Centrumet drivs genom ett etablerat partnerskap mellan åtta deltagande parter som representerar både akademi och praktik: Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Göteborgs stad, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Västra Götalandsregionen (VGR), Göteborgsregionen (GR), IVL Svenska miljöinstitutet och RISE Research Institutes of Sweden AB. Genom långsiktig samverkan och engagemang i centrumet tar parterna gemensamt ansvar för att möta de samhällsutmaningar våra städer och regioner står inför. Centrumet arbetar transdisciplinärt med gemensam kunskapsproduktion och erbjuder en miljö där teori och praktik kan förenas.

Urban Futures verksamhet leds av en styrelse och en samordnargrupp, båda med representanter för samtliga åtta partnerorganisationer, och ett kansli på Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV).
Läs mer om vår organisation och pågående projektverksamheter i flikarna ovan.

Kommande Urban Lunch-time hösten 2020

• 16/9 tema kommer snart
• 23/10 Det Urbana Stationssamhället
• 24/11 Insatser i ”utsatta” områden – fungerar de?
• 8/12 Accessible Cities

 

Nyheter

 • Uppdragsutlysning för en "Local Partners impact study"

  Centre for Sustainable Urban Futures söker forskare för ett tidsbegränsat uppdrag: en utvärdering av tio år av transdisciplinär samverkan för hållbar stadsutveckling. Uppdraget går ut på att utvärdera hur centrets partnerskapsmodell fungerat och tydliggöra erfarenheter och lärdomar. Vad bör förvaltas, och vad behöver utvecklas, i det gemensamma arbetet för hållbar stadsutveckling?

  Publicerad tisdag 7 apr
 • Mistra Urban Futures ombildas och byter namn till Urban Futures

  Forsknings- och kunskapcentrumet Mistra Urban Futures har under ett decennium arbetat för hållbar stadsutveckling, med bland andra Chalmers och Göteborgs universitet som partner. Forskningsstiftelsen Mistra upphörde vid årsskiftet sin tioåriga finansiering av verksamheten. Samtliga samarbetspartner i konsortiet fortsätter dock att satsa på och finansiera verksamheten i ytterligare fyra år.

  Publicerad torsdag 20 feb
 • Marcus Jahnke ny verksamhetsledare för Centre for Sustainable Urban Futures

  Marcus Jahnke är både design- och ingenjörsutbildad. Han är intresserad av maktstrukturer och har bland annat studerat och arbetat med normkritik och hur hierarkier påverkar staden. Med sina breda kunskaper och arbetslivserfarenhet är ambitionen att bli en inkluderande verksamhetsledare som får saker att hända för Centre for Sustainable Urban Futures, vid GMV.

  Publicerad torsdag 18 jun
Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-06-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?