Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Urban Futures - Centrum för hållbar stadsutveckling

Urban Futures – Centrum för hållbar stadsutveckling är en arena för samskapande mellan forskning och praktik. Vi arbetar med komplexa samhällsutmaningar utifrån olika perspektiv. Vi bygger kunskap och kapacitet som bidrar till omställning av våra städer och samhällen.

Samtliga aktiviteter inom centrumet syftar till att främja samverkan och kunskapsutveckling mellan forskning och praktik för att förverkliga rättvisa, gröna och tillgängliga städer, regioner och samhällen som utvecklas med respekt för allt liv och inom planetens gränser.

Centrumet drivs genom ett etablerat partnerskap mellan åtta deltagande parter som representerar både akademi och praktik: Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Göteborgsregionen, Göteborgs Stad, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet och RISE Research Institutes of Sweden.

Logos parter

Nyheter

 • Filmer om perspektiv på naturbaserade lösningar för klimatanpassning i städer

  Flera extrema väderhändelser har under den senaste tiden på ett tydligt sätt påmint oss om att klimatförändringarna är akuta och redan nu får stor påverkan på samhällen världen om, också i Sverige. För att stärka samhällets och ekosystemens förmåga att möta ett förändrat klimat behöver åtgärder för minskade utsläpp ske i samspel med klimatanpassning. Naturbaserade lösningar för klimatanpassning kan hjälpa oss att hantera de utmaningar vi står inför.

  Publicerad tisdag 21 nov
 • Möt doktoranderna inom Just Transitions

  Just Transitions - Forskarskola om ledning och organisering för rättvis urban och regional klimatomställning bygger kunskap och kompetens kring en av vår tids största utmaningar. Möt de sju doktorander som verkar i gränslandet mellan akademi och praktik. Doktoranderna ska undersöka hur en rättvis klimatomställning kan förverkligas på en lokal nivå.

  Publicerad onsdag 8 nov
 • Kan konflikter driva en rättvis klimatomställning?

  Den 19-20 september startar den första doktorandkursen inom forskarskolan Just Transitions. Forskarskolan bygger kunskap och kompetens kring hur en rättvis klimatomställning kan förverkligas på en lokal nivå. En del av svaret är konflikter och dilemman.

  Publicerad fredag 15 sep
 • Ansök nu till 2024 års såddprojekt och satsningen forskare i praktiken

  Chalmers har avsatt 750 000 SEK för att stötta ett brett engagemang av Chalmersforskare inom Urban Futures. Satsningen pågår 2020-2024. Utlysningen för 2024 är nu öppen.

  Publicerad torsdag 31 aug
 • Urban Futures deltar på Frihamnsdagarna

  För tredje året i rad deltar Urban Futures på Frihamnsdagarna. Fredagen den 1 september gästspelar Urban Lunch-time på Frihamnsdagarna som Urban Fika-time. Ämnet som diskuteras är hur prototyper kan hjälpa oss gå från ord till handling för stadens gemensamma platser.

  Publicerad torsdag 17 aug
 • Kick-off för Forskarskolan Just Transitions

  Den 19-20 juni träffades samtliga åtta parter från akademi och praktik inom Forskarskolan Just Transitions i Linköping för en kick-off. Forskarskolan ska bygga kunskap och kompetens kring hur en rättvis klimatomställning kan förverkligas i en lokal kontext.

  Publicerad torsdag 22 jun
 • Året som gått och blickar framåt

  Urban Futures verksamhetsberättelse 2022 finns nu att läsa.

  Publicerad tisdag 14 mar
 • Forskarskolan Just Transitions söker doktorander

  Doktorandtjänster finns nu att söka på Chalmers, Göteborgs universitet och Linköpings universitet inom Forskarskolan Just Transitions med fokus på ledning och organisering för en rättvis klimatomställning.

  Publicerad torsdag 16 feb
 • 39 miljoner till forskarskola om rättvis klimatomställning

  Forskarskolan Just Transitions med fokus på ledning och organisering för en rättvis klimatomställning beviljas 39 miljoner kronor under fem år av Formas, det statliga forskningsrådet för hållbar utveckling. Flera doktorandtjänster går att söka redan nu.

  Publicerad tisdag 7 feb
 • Julhälsning från Urban Futures

  När vi gemensamt summerar 2022 är det mycket vi kan vara stolta över.

  Publicerad onsdag 21 dec
 • Ny metod integrerar transportplanering och stadsutveckling

  I en ny rapport har en analys- och utvärderingsmetod utvecklas för att kunna utvärdera olika alternativ i utvecklingen av stationsnära områden. Förhoppningen är att metoden ska fungera som en brygga mellan olika aktörer som Trafikverket, regionen och kommunen och bidra till att skapa mer levande och tillgängliga stationssamhällen.

  Publicerad onsdag 9 nov
 • Marin kolonilott invigs i Frihamnen

  Den 3 november klockan 12 invigs den marina kolonilotten i Frihamnen i Göteborg. Invigningstalar gör stadsarkitekt Björn Siesjö och Ulf Dalnäs, vicedekan för samverkan på konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. En namntävling utlyses i samband med invigningen.

  Publicerad måndag 31 okt
 • Sara Petterson ny tf. verksamhetsledare för Urban Futures

  Sara Pettersson har tillträtt som tillförordnad verksamhetsledare för Urban Futures. Sara har en lång erfarenhet från Göteborgs Stad och har varit engagerad i Urban Futures sedan starten 2020.

  Publicerad onsdag 31 aug
 • Marin kolonilott och omställningshotell ska byggas i Frihamnen

  En mötesplats för framtidens mat från havet ska byggas i Frihamnen i Göteborg. Den består av en havsodling för alger och musslor och ett omställningshotell för hållbara lösningar. Allt ska vara klart att visas upp under Prototyp Göteborg som är en del av Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023.

  Publicerad onsdag 1 jun
 • Arbetet med urbana stationssamhällen fortsätter

  Projektet Urbana stationssamhällen - realisering av potentialer i stationsnära områden har beviljats 4,7 miljoner från Trafikverket. Projektet, som startar i september, är en direkt fortsättning på det pågående projektet Urbana stationssamhällen - förtätning av stationsnära områden för god tillgänglighet. Den analys- och utvärderingsmetod som nu håller på att utvecklas kommer att testas tillsammans med kommuner i Göteborgsregionen.

  Publicerad måndag 16 maj
 • Två nya projekt med Chalmersforskare drar igång

  Mellankommunal planering respektive design för ökad trygghet är fokus för två nya projekt. I höstas fanns det en möjlighet för Chalmersforskare att söka så kallad såddfinansiering tillsammans med representanter från övriga parter inom Urban Futures.

  Publicerad måndag 14 mar
 • Urban Futures utforskas genom design

  Vad händer när designstudenter undersöker Urban Futures genom slöjd? Det testades under torsdagen den 10 februari i och utanför Urban Futures och Gothenburg Centre for Sustainable Development (GMV) kontor i Göteborg.

  Publicerad måndag 14 feb
 • Stadsplanering för social hållbarhet kräver samverkan

  Hur vi bygger påverkar inte bara den fysiska miljön, det påverkar också människors livsvillkor. Projektet SIGURD har undersökt vilken betydelse olika stadsbyggnadsinvesteringar har för en hållbar samhällsutveckling. Fallstudier har genomförts på stadsdelsnivå i Borås (Medborgarlabb) och Göteborg (Backaplan).

  Publicerad tisdag 25 jan
 • Framtidens städer diskuterades av tidigare nobelpristagare

  Årets version av eventet Nobel Week Dialogue samlade den 9 december tidigare nobelpristagare, forskare och experter för att diskutera årets tema The City of the Future på Svenska Mässan i Göteborg och digitalt. Marcus Jahnke, verksamhetsledare för Urban Futures ledde ett samtal med rubriken Tackling Inequalities.

  Publicerad onsdag 22 dec
 • Forskningens roll i samhällsförändringen

  Factivism, komplexitet, media, forskningen och forskarnas roll i samhällsförändringen var några av de ämnen som berördes på eventet Sustainability Conflicts in Housing, som var en del av ACT Sustainable, Göteborgs universitet och Chalmers hållbarhetsvecka. Älvstaden i Göteborg och flerbostadsbeståndet i Sverige var utgångpunkten för diskussionen.

  Publicerad onsdag 1 dec
 • Göteborg ökar takten för att bli klimatneutrala 2030

  Inom Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030 går nu 23 svenska städer före i klimatarbetet. Göteborg är en av nio städer som varit med sedan starten 2019 och arbetet fortsätter i och med att fas 2 drog igång 1 oktober. Urban Futures är fortsatt engagerade i arbetet och kommer leda ett akademiskt råd.

  Publicerad söndag 17 okt
 • Hållbara städer är rättvisa - men hur når vi dit?

  Kan vi nå mer hållbara och rättvisa städer genom att sammanföra forskare och andra samhällsaktörer för gemensamt lärande och kunskapsutveckling? I den nyligen publicerade boken Realising Just Cities skriver vetenskapsjournalisten Leonie Roberts om insikter och lärdomar från stadsutvecklingsprojekt i skilda lokala kontexter i globala nord och syd.

  Publicerad onsdag 30 jun
 • Hur styr vi mot socialt hållbara städer?

  De investeringar vi gör i våra städer påverkar människors livsvillkor under lång tid framöver. Hur vi utvecklar och utformar staden påverkar inte bara den fysiska miljön, det påverkar också människors sociala förutsättningar. Men hur vet vi vilka effekter investeringarna får?

  Publicerad torsdag 24 jun
 • Ny bok om att arbeta tillsammans för en hållbar framtid - En guide till hållbara städer

  Många av samhällets utmaningar kräver bred och djupgående samverkan. De är helt enkelt så komplexa att ingen aktör kan lösa dem själva. Men hur kan olika samhällsaktörer tillsammans verka för en mer hållbar framtid, i en process där de lär från och med varandra?

  Publicerad tisdag 15 jun
 • Den hala tvålen - ny rapport från Regeringskansliet

  Rapporten Den hala tvålen - verktyg och metoder för social hållbarhet i fysisk planering som publicerades tidigare i april kartlägger verktyg och metoder som används för att åskådliggöra sociala värden i fysisk planering. Rapporten nämner flera Urban Futures och tidigare Mistra Urban Futures projekt och publikationer.

  Publicerad onsdag 28 apr
 • Viktig aktör för Göteborgs klimatarbete

  Urban Futures pekas ut som viktig aktör för att stödja den omställningsfunktion som Göteborgs stad kommer att utveckla och driva för att realisera intentionerna i det nyligen beslutade "Klimatkontrakt 2030".

  Publicerad tisdag 29 dec
 • Fyra nya projekt inom Urban Futures

  Urban Futures växlar upp. Under hösten har fyra nya projekt beviljats. Projekten Healing Heritage, Beslutsstöd för knäckfrågor, Urbana stationssamhällen och Normkritiska perspektiv på samhällsplanering har tillsammans en total budget på 7,5 miljoner kronor. Finansiärerna som stöttar projekten är Formas, CMB (Centrum för Management i Byggsektorn), Trafikverket och Vinnova.

  Publicerad onsdag 9 dec
Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2024-03-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?