Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Centre for Sustainable Urban Futures

Vi arbetar med gemensam kunskapsproduktion

Den 1 januari 2020 ombildades Mistra Urban Futures tidigare plattform i Göteborg till Centre for Sustainable Urban Futures, Centrum för hållbar stadsutveckling. I dagligt tal kallat Urban Futures. Urban Futures är ett forsknings- och kunskapscentrum för hållbar stadsutveckling vid GMV, Göteborgs Centrum för hållbar utveckling.


Vilka Urban Futures är

Centre for Sustainable Urban Futures är ett forsknings- och kunskapscentrum som verkar för hållbar stadsutveckling. Ökad urbanisering i kombination med ohållbara och ojämlika levnadsmönster, och gränsöverskridande problem som klimatförändringar, minskad biologisk mångfald och social polarisering, är svåra att överblicka och hantera. De har ofta många orsaker, är svåra att greppa och beskriva, saknar tydliga lösningar, spänner över flera verksamhetsområden, ger ofta upphov till målkonflikter, och kan betraktas från många olika perspektiv. Sådana problem kräver djup samverkan mellan olika kompetenser. Ingen har ensam den kunskap, kapacitet eller de resurser som behövs för att realisera nödvändiga förändringar.

Samverkan och åtta deltagande partners

Samtliga aktiviteter inom Urban Futures syftar till att främja samverkan och kunskapsutveckling för att förverkliga rättvisa, gröna och tillgängliga städer. Centrumet drivs genom ett etablerat partnerskap mellan åtta deltagande parter som representerar både akademi och praktik: Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Göteborgs stad, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Västra Götalandsregionen (VGR), Göteborgsregionen (GR), IVL Svenska miljöinstitutet och RISE Research Institutes of Sweden AB. Genom långsiktig samverkan och engagemang i centrumet tar parterna gemensamt ansvar för att möta de samhällsutmaningar våra städer och regioner står inför. Centrumet arbetar transdisciplinärt med gemensam kunskapsproduktion och erbjuder en miljö där teori och praktik kan förenas.

Urban Futures verksamhet leds av en styrelse och en samordnargrupp, båda med representanter för samtliga åtta partnerorganisationer, och ett kansli på Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV).
Läs mer om vår organisation och pågående projektverksamheter och hur vi arbetar (arbetssätt) i flikarna ovan.

Urban Lunch-time våren 2021

 • 27/1 Seed-projects: Developing new ideas
 • 24/2 Urban Futures – nu och framåt
 • 23/3 
 • 21/4 Gestaltad livsmiljö
 • 25/5 CityAirSim – simuleringar av stadsluft


Visa intresse och anmäl dig till utskick om Urban Futures event.

 

Nyheter

 • Viktig aktör för Göteborgs klimatarbete

  Urban Futures pekas ut som viktig aktör för att stödja den omställningsfunktion som Göteborgs stad kommer att utveckla och driva för att realisera intentionerna i det nyligen beslutade "Klimatkontrakt 2030".

  Publicerad tisdag 29 dec
 • Fyra nya projekt inom Urban Futures

  Urban Futures växlar upp. Under hösten har fyra nya projekt beviljats. Projekten Healing Heritage, Beslutsstöd för knäckfrågor, Urbana stationssamhällen och Normkritiska perspektiv på samhällsplanering har tillsammans en total budget på 7,5 miljoner kronor. Finansiärerna som stöttar projekten är Formas, CMB (Centrum för Management i Byggsektorn), Trafikverket och Vinnova.

  Publicerad onsdag 9 dec
 • Marcus Jahnke ny verksamhetsledare för Centre for Sustainable Urban Futures

  Marcus Jahnke är både design- och ingenjörsutbildad. Han är intresserad av maktstrukturer och har bland annat studerat och arbetat med normkritik och hur hierarkier påverkar staden. Med sina breda kunskaper och arbetslivserfarenhet är ambitionen att bli en inkluderande verksamhetsledare som får saker att hända för Centre for Sustainable Urban Futures, vid GMV.

  Publicerad torsdag 18 jun
 • Ansökan öppen för Seed Projects Urban Futures och Chalmers 2021

  Chalmers Areas of Advance allokerar 1 Miljon SEK per år under perioden 2020-2024 för att stödja och supporta ett brett engagemang av och för Chalmers forskning inom Urban Futures. Läs mer på engelska nedan: Funds can primarily be used for seed projects to develop and test ideas through, for example, pre-studies or pilot projects around challenges and areas of interest for Urban Futures and its partners. Seed money from this call can only be used for Chalmers researchers but the project proposal should include at least one of the public partners from the Urban Futures consortium, the involvement of several partners is encouraged.

  Publicerad onsdag 14 okt
 • Mistra Urban Futures ombildas och byter namn till Urban Futures

  Forsknings- och kunskapcentrumet Mistra Urban Futures har under ett decennium arbetat för hållbar stadsutveckling, med bland andra Chalmers och Göteborgs universitet som partner. Forskningsstiftelsen Mistra upphörde vid årsskiftet sin tioåriga finansiering av verksamheten. Samtliga samarbetspartner i konsortiet fortsätter dock att satsa på och finansiera verksamheten i ytterligare fyra år.

  Publicerad torsdag 20 feb
 •  
Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-12-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?