Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Centre for Sustainable Urban Futures

Ett forsknings- och kunskapscentrum för hållbar stadsutveckling i Västra Götaland

Centrum för hållbar stadsutveckling, ’Urban Futures’, är en mötesplats och arena för samverkan och gemensam kunskapsproduktion mellan praktik och forskning i Västra Götaland.

Samtliga aktiviteter inom centrumet syftar till att främja samverkan och kunskapsutveckling mellan forskning och praktik för att förverkliga rättvisa, gröna och tillgängliga städer, regioner och samhällen som utvecklas med respekt för allt liv och inom planetens gränser.

Centrumet drivs genom ett etablerat partnerskap mellan åtta deltagande parter som representerar både akademi och praktik: Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Göteborgsregionen, Göteborgs Stad, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet och RISE Research Institutes of Sweden.

Logos parter

 

Nyheter

 • Forskningens roll i samhällsförändringen

  Factivism, komplexitet, media, forskningen och forskarnas roll i samhällsförändringen var några av de ämnen som berördes på eventet Sustainability Conflicts in Housing, som var en del av ACT Sustainable, Göteborgs universitet och Chalmers hållbarhetsvecka. Älvstaden i Göteborg och flerbostadsbeståndet i Sverige var utgångpunkten för diskussionen.

  Publicerad onsdag 1 dec
 • Göteborg ökar takten för att bli klimatneutrala 2030

  Inom Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030 går nu 23 svenska städer före i klimatarbetet. Göteborg är en av nio städer som varit med sedan starten 2019 och arbetet fortsätter i och med att fas 2 drog igång 1 oktober. Urban Futures är fortsatt engagerade i arbetet och kommer leda ett akademiskt råd.

  Publicerad söndag 17 okt
 • Urban Futures såddprojekt - ny omgång att söka

  Varje år avsätter Chalmers 1 miljon för att stötta ett brett engagemang av Chalmersforskare inom Urban Futures. Satsningen pågår 2020-2024.

  Publicerad onsdag 1 sep
 • Hållbara städer är rättvisa - men hur når vi dit?

  Kan vi nå mer hållbara och rättvisa städer genom att sammanföra forskare och andra samhällsaktörer för gemensamt lärande och kunskapsutveckling? I den nyligen publicerade boken Realising Just Cities skriver vetenskapsjournalisten Leonie Roberts om insikter och lärdomar från stadsutvecklingsprojekt i skilda lokala kontexter i globala nord och syd.

  Publicerad onsdag 30 jun
 • Hur styr vi mot socialt hållbara städer?

  De investeringar vi gör i våra städer påverkar människors livsvillkor under lång tid framöver. Hur vi utvecklar och utformar staden påverkar inte bara den fysiska miljön, det påverkar också människors sociala förutsättningar. Men hur vet vi vilka effekter investeringarna får?

  Publicerad torsdag 24 jun
 • Ny bok om att arbeta tillsammans för en hållbar framtid - En guide till hållbara städer

  Många av samhällets utmaningar kräver bred och djupgående samverkan. De är helt enkelt så komplexa att ingen aktör kan lösa dem själva. Men hur kan olika samhällsaktörer tillsammans verka för en mer hållbar framtid, i en process där de lär från och med varandra?

  Publicerad tisdag 15 jun
 • Den hala tvålen - ny rapport från Regeringskansliet

  Rapporten Den hala tvålen - verktyg och metoder för social hållbarhet i fysisk planering som publicerades tidigare i april kartlägger verktyg och metoder som används för att åskådliggöra sociala värden i fysisk planering. Rapporten nämner flera Urban Futures och tidigare Mistra Urban Futures projekt och publikationer.

  Publicerad onsdag 28 apr
 • Viktig aktör för Göteborgs klimatarbete

  Urban Futures pekas ut som viktig aktör för att stödja den omställningsfunktion som Göteborgs stad kommer att utveckla och driva för att realisera intentionerna i det nyligen beslutade "Klimatkontrakt 2030".

  Publicerad tisdag 29 dec
 • Fyra nya projekt inom Urban Futures

  Urban Futures växlar upp. Under hösten har fyra nya projekt beviljats. Projekten Healing Heritage, Beslutsstöd för knäckfrågor, Urbana stationssamhällen och Normkritiska perspektiv på samhällsplanering har tillsammans en total budget på 7,5 miljoner kronor. Finansiärerna som stöttar projekten är Formas, CMB (Centrum för Management i Byggsektorn), Trafikverket och Vinnova.

  Publicerad onsdag 9 dec
 • Marcus Jahnke ny verksamhetsledare för Centre for Sustainable Urban Futures

  Marcus Jahnke är både design- och ingenjörsutbildad. Han är intresserad av maktstrukturer och har bland annat studerat och arbetat med normkritik och hur hierarkier påverkar staden. Med sina breda kunskaper och arbetslivserfarenhet är ambitionen att bli en inkluderande verksamhetsledare som får saker att hända för Centre for Sustainable Urban Futures, vid GMV.

  Publicerad torsdag 18 jun
 •  
 •  
Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-05-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?