Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Forskningens roll i samhällsförändringen

Nyhet: 2021-12-01

Factivism, komplexitet, media, forskningen och forskarnas roll i samhällsförändringen var några av de ämnen som berördes på eventet Sustainability Conflicts in Housing, som var en del av ACT Sustainable, Göteborgs universitet och Chalmers hållbarhetsvecka. Älvstaden i Göteborg och flerbostadsbeståndet i Sverige var utgångpunkten för diskussionen.

Älvstaden – arenan för långsiktigt forskningsprojekt

Sara Brorström, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet presenterade sin forskning och delade med sig av sina erfarenheter av att följa och forska om Älvstaden i Göteborg. Ett stadsutvecklingsprojekt som hon studerat sedan starten 2011, då visionen började formuleras. Sara har sedan fortsatt studera när visionen och strategierna som togs fram skall förverkligas.

Sara Brorström presenterar på ACT SustainableSaras forskning är unik på många sätt och inkluderar 100 intervjuer, 700 timmars observationer, dokumentstudier och andra data. Att följa ett projekt så nära kommer inte utan utmaningar och några frågor som dyker upp är hur påverkas allt material hon samlat in av att forskaren är närvarande? Hur framförs kritik? Hur hålls personer som ingår i projektet? Hur framförs kritik? Hur hålls personer som ingår i projektet anonyma? Några av framgångsfaktorerna har varit att Sara inte har samma profession som de hon följer. Sara hävdar heller inte att hon är objektiv och det finns inga rätt och fel, utan flera alternativ som i sin tur har olika konsekvenser.

Bostäder, hyror och att vara aktivist

Vikten av att visa på komplexitet tog även Mikael Mangold, forskare på RISE Research Institutes of Sweden, upp. Mikael forskar om flerbostadsbeståndet i Sverige och tar tillsammans med sina kollegor fram beslutsunderlag till Boverket och Energimyndigheten. Mikael inledde sin föreläsning med att berätta att innan han blev forskare var han aktivist och har bland annat varit engagerad i Läkare utan gränser. Som aktivist vill man förändra världen, som forskare kan man göra det också, men då måste man samtidigt vara noga med vetenskaplig rigorositet, menar han.

Mikael Mangold presenterar på ACT SustainableMycket av Mikaels forskning bygger på siffror och statistik, bland annat om hur mycket hyresnivåer höjs när flerbostadshus renoveras och hur det skiljer sig mellan kommunala och privata aktörer. Men även statisk ska tolkas. Mycket handlar om att visa just på komplexitet, något som inte är helt enkelt, bland annat i relationen till media. Mikael var intervjuad nyligen i Uppdrag Granskning – Miljardprogrammet som sändes i början av november. Medverkan i programmet var inte helt självklar, då det medför frågor såsom hur forskningen kan komma att framställas och eventuellt vinklas samt hur det kan påverka relationen till samarbetsparter.

Factivism och komplexitet

Marcus Jahnke på ACT SustainableFactivism var årets tema på ACT Sustainable och reflektioner kring fakta diskuterades av panelen som förutom Sara Brorström och Mikael Mangold bestod av Lars Bankvall, chef förforskning och utveckling i Framtidenkoncernen, och Jennie Wiederholm, Energi- och miljöstrateg, Hyresgästföreningen. Att lyssna till en bredd av forskning från många olika discipliner var något som Jennie lyfte fram och Lars påpekade att det är viktigt att forskningen kommer till användning och blir en del av strategin framåt. Panelen summerades av dagens moderator, Marcus Jahnke, verksamhetsledare, Urban Futures, vi behöver förstå komplexiteten, organisationers politik och ha en dialog om utmaningarna inom stadsutveckling. Det handlar inte bara om fakta.

Eventet var en del av ACT Sustainable, Göteborgs universitet och Chalmers hållbarhetsvecka, som arrangeras av Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV.

Läs mer

Sara Brorströms forskning om Älvstaden
If Planning is Everything, Maybe it´s nothing?
If Sustainability is Everything, Maybe it´s nothing?
Nationell Byggnadsspecifik Information
Uppdrag granskning – Miljardprogrammet
ACT Sustainable

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?