Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Kontaktformulär








 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!




Framtidens städer diskuterades av tidigare nobelpristagare

Nyhet: 2021-12-22

Årets version av eventet Nobel Week Dialogue samlade den 9 december tidigare nobelpristagare, forskare och experter för att diskutera årets tema The City of the Future på Svenska Mässan i Göteborg och digitalt. Marcus Jahnke, verksamhetsledare för Urban Futures ledde ett samtal med rubriken Tackling Inequalities.

Poesiuppläsning Nobel Week Dialouge

Poesiuppläsning av Modise Sekgothe. © Nobel Prize Outreach. Foto: Anna Svanberg.

I eventets inledande samtal om nuläget i världen diskuterade forskare och experter bland annat hur Coronapandemin har visat på betydelsen av städer för att hantera kriser, men också hur pandemin resulterat i ökade ojämlikheter i många städer. Med tanke på städers betydelse för hållbarhet, och det faktum att 60% av de städer som kommer att finnas 2050 ännu inte byggts, är det avgörande att städer utvecklas medvetet menade bland andra Ann Legeby, professor i tillämpad stadsbyggnad vid KTH, Karen Seto, Professor i urbanforskning vid Yale University och Jan Vapaavuori, tidigare borgmästare för Helsingfors.

Andra samtal under Nobel Week Dialogue handlade bland annat om vad vi kan lära oss från antikens städer, det afrikanska perspektivet på stadsutveckling, klimatförändringar och hållbar urbanisering.

Democracy and the City

Ett mycket intressant samtal hade rubriken Democracy and the City. Här talade bland annat Nobelpristagaren i ekonomi 2018, Paul Romer och Sanna Ghotbi, medgrundare av Digidem Lab i Göteborg om vikten av demokratiutveckling för att skapa rättvisa städer. Sanna inledde samtalet med en presentation där hon delade med sig av sina erfarenheter av att stärka medborgardeltagande och invånarnas roll i planeringen och utvecklingen av städer. Sanna lyfte bland annat exempel från Porto Alegre, Brasilien som sedan 1989 arbetat med invånares delaktighet i stadens budgetprocess.

Tackling Inequalities

Sir Michael Marmot, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid University College i London inledde samtalet på temat Tackling Inequalities med en presentation där han bland annat pekade på att i stadsdelen Kensington & Chelsea, där Grenfell Tower brann 2017 och 72 personer miste livet, är skillnaden i medellivslängden mellan de fattigaste och rikaste 22 år. Han argumenterade att hälsa inte bara är en fråga om hur vården fungerar, utan om hur hela samhället fungerar, och att det krävs policies på alla nivåer i samhället för att minska ojämlikheter.

Scenen på Nobel Week Dialogue

På scenen från vänster: Marcus Jahnke och Ann Legeby. Digitalt deltagande från vänster: Sir Michael Marmot, Edward Glaeser och Gautam Bhan. © Nobel Prize Outreach. Foto: Anna Svanberg.

I panelsamtalet som följde, och som leddes av Marcus Jahnke, verksamhetsledare för Urban Futures, medverkade Gautam Bhan, seniorforskare vid Indian Institute for Human Settlements (IIHS), Edward Glaeser, Professor i urbanekonomi vid Harvard University, Ann Legeby, professor i tillämpad stadsbyggnad vid KTH och Sir Michael Marmot.

Samtalet fångade bland annat att ojämlikheter visar sig på många sätt i den byggda miljön och i hur vi skapar våra städer. I inledningen argumenterade Ann Legeby att arkitekturen spelar en viktig roll för att skapa ett mer rättvist samhälle. Hon påpekade också att för att förverkliga den rättvisa staden måste resurser fördelas jämlikt, och att medveten planering är ett viktigt verktyg för detta. Gautam Bhan menade på att det finns mycket att lära från globala syd där både det offentliga rummet liksom bostäder, till stor del skapas av invånarna, inte i första hand av tjänstepersoner. Han menade samtidigt att det inte betyder att lokala myndigheter kan avsäga sig sitt ansvar, tvärtom.

Sir Marmot pekade på länken mellan hälsa och sociala frågor och menade att lokala initiativ kan göra en enorm skillnad. Edward Glaeser lyfte det ekonomiska perspektivet och att städer alltid lockar både de rikaste och de fattigaste. Städers viktigaste funktion, menade han, är att omvandla fattiga barn till vuxna med helt andra ekonomiska förutsättningar. Sir Marmot avrundade samtalet med en anekdot från ett besök i Göteborg där han blev inspirerad av att på väg från flygplatsen se stora reklamskyltar med budskap om vikten av att föräldrar läser för sina barn. Han berättade också att han var helt överväldigad av att mötas av över 1 000 tjänstepersoner från Göteborgs stad som ägnade en heldag åt att diskutera frågan om ojämlikhet.

Passa på att se presentationerna och samtalen

Missa inte de många inspirerande och viktiga samtalen och presentationerna, och speciellt inte de vackra poesiuppläsningarna av Linn Björnsdotter och Modise Sekgothe. Se Nobel Week Dialogue.

Frågor? Kontakta Marcus Jahnke, verksamhetsledare, Urban Futures

 

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://gmv.gu.se/urbanfutures/sv/aktuellt/nyheter/detalj//framtidens-stader-diskuterades-av-tidigare-nobelpristagare.cid1735909?feedbackForm=true&keepArticle=true&returnAddress=http%3A%2F%2Fgmv.gu.se%2Furbanfutures%2Fsv%2Faktuellt%2Fnyheter%2Fdetalj%2F%2Fframtidens-stader-diskuterades-av-tidigare-nobelpristagare.cid1735909%3Fprint%3Dtrue&recipientName=Jenny+Sj%F6din&encodedEmail=amVubnkuc2pvZGluQGNoYWxtZXJzLnNl
Utskriftsdatum: 2024-04-16