Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Kontaktformulär








 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!




Hållbara städer är rättvisa - men hur når vi dit?

Nyhet: 2021-06-30

Kan vi nå mer hållbara och rättvisa städer genom att sammanföra forskare och andra samhällsaktörer för gemensamt lärande och kunskapsutveckling? I den nyligen publicerade boken Realising Just Cities skriver vetenskapsjournalisten Leonie Roberts om insikter och lärdomar från stadsutvecklingsprojekt i skilda lokala kontexter i globala nord och syd. Boken tar utgångspunkt i städer som nav för olika institutioner och samhällsaktörer att komma samman, förena kunskap med handling och genom dessa processer skapa möjligheter till mer rättvisa städer.

Illustration från boken - Leave no one behind Boken lyfter fram berättelser från forskningsprojekt i Kisumu i Kenya, Kapstaden i Sydafrika, Göteborg och Skåne i Sverige och Greater Manchester-Sheffield i Storbritanninen, och följer vilken betydelse de haft för utvecklingen av hållbara, rättvisa städer. Projekten har arbetatat med en rad olika frågor såsom transport, kultur, urbana matsystem och implementering av de globala hållbarhetsmålen, med koppling till hållbar stadsutveckling.

Genom skildringar av olika sammanhang, samarbeten och resultat, och mot bakgrund av färgstarka bilder och ett levande språk, utforskas skärningspunkten mellan rumslig, kulturell och miljömässig rättvisa. Berättelserna visar hur ett gemensamt lärande och kunskapsutveckling mellan olika aktörer leder till nya insikter och sätt att hantera och addressera stadens utmaningar.

Boken kan laddas ner från African Centre for Cities  och har skrivits i nära samarbete med forskare i den avslutade satsningen Mistra Urban Futures - ett internationellt center för hållbar stadsutveckling (2010-2019). African Centre for Cities var värd för Mistra Urban Futuresplattform i Kapstaden.
 

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://gmv.gu.se/urbanfutures/sv/aktuellt/nyheter/detalj//hallbara-stader-ar-rattvisa---men-hur-nar-vi-dit-.cid1722255?feedbackForm=true&keepArticle=true&returnAddress=http%3A%2F%2Fgmv.gu.se%2Furbanfutures%2Fsv%2Faktuellt%2Fnyheter%2Fdetalj%2F%2Fhallbara-stader-ar-rattvisa---men-hur-nar-vi-dit-.cid1722255&recipientName=Jenny+Sj%F6din&encodedEmail=amVubnkuc2pvZGluQGNoYWxtZXJzLnNl
Utskriftsdatum: 2024-04-25