Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Kontaktformulär








 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!




Den hala tvålen - ny rapport från Regeringskansliet

Nyhet: 2021-04-28

Rapporten Den hala tvålen - verktyg och metoder för social hållbarhet i fysisk planering som publicerades tidigare i april kartlägger verktyg och metoder som används för att åskådliggöra sociala värden i fysisk planering. Rapporten nämner flera Urban Futures och tidigare Mistra Urban Futures projekt och publikationer.

Finansdepartementet har tagit fram rapporten med Åsa von Sydow som ansvarig utredare. Slutsatsen som den över hundra sidor långa rapporten landar i är att trots att den sociala dimensionen betonas i samhällsbyggnadsprocessen och trots att det finns både verktyg och metoder så har inte perspektivet fått ett tydligt genomslag i fysisk planering och stadsutveckling.

Mamma och barn som går i staden

I rapporten nämns Projektet SIGURD stadsplaneringsinvesteringars effekter och värden där Urban Futures är en av parterna tillsammans med RISE (projektägare), Borås Stad, Göteborgs Stad, White och Ekan Management. I projektets fallstudier testas metoden SROI, Social Return on Investment, ett sätt att visa på andra värden än de ekonomiska i stadsbyggnadsinvesteringar. Parallellt har kunskapsbyggande skett genom en seminarieserie som belyst andra teorier, metoder, forskningsprojekt och utforskande praktik när det gäller hur effekter och värden synliggörs, beräknas eller värderas. Den 27 maj arrangeras en konferens om att styra mot socialt hållbara städer och stadsplaneringsinvesteringars effekter och värden.

- För att uppnå hållbara städer behöver vi säkerställa att investeringar som görs i den fysiska miljön tar hänsyn till sociala effekter och skapar värde för de människor som ska leva där under lång tid framöver, säger Jenni Strömstad, Urban Futures projektledare inom SIGURD. Genom projektet har det blivit än tydligare att det i stadsplanering måste finnas en helhetssyn, långsiktighet och omställning, inte bara för miljön utan också för den sociala hållbarheten fortsätter Jenni. Hur gör vi då? I konferensen Att styra mot socialt hållbara städer – Stadsplaneringsinvesteringars effekter och värden diskuterar vi hur aktörer inom stadsutveckling kan mäta och omvandla sociala värden till ekonomiska variabler i investeringskalkyler och samhällsekonomiska bedömningar. Välkomna till konferensen.

Läs rapporten Den hala tvålen - verktyg och metoder för social hållbarhet i fysisk planering.

Läs mer om konferensen Att styra mot socialt hållbara städer - Stadsplaneringsinvesteringars effekter och värden.

Publikationer som omnämns

Social hållbarhet ur ett samhällsplaneringsperspektiv – en kunskapsöversikt
Rätt verktyg för jobbet? En översikt över verktyg för social hållbarhetsanalys i städer

Urban Futures och Mistra Urban Futures projekt som omnämns

Dela[d] stad
SIGURD – stadsbyggnadsinvesteringars effekter och värden

Foto: KE ATLAS, via Unsplash.

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?