Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Urban Futures deltar på Frihamnsdagarna

Nyhet: 2023-08-17

För tredje året i rad deltar Urban Futures på Frihamnsdagarna. Fredagen den 1 september gästspelar Urban Lunch-time på Frihamnsdagarna som Urban Fika-time. Ämnet som diskuteras är hur prototyper kan hjälpa oss gå från ord till handling för stadens gemensamma platser.

Samrbete med utebio i Linnarhult

Årets tema för Frihamnsdagarna är Destination Framtid. För att kunna ställa om till ett mer hållbart samhälle behövs handling och insikt att vi hela tiden formar framtiden. Framtiden är inte sen, den är nu.

- Både våra parter och allt fler aktörer i samhället lyfter att vi måste gå från ord till handling och omsätta den kunskap som redan finns. Städer och samhällens utveckling tar tid och processerna som leder oss framåt är fyllda med målkonflikter. Vi vet inte alltid hur abstrakta visioner ska omsättas till en hållbar utveckling, men vi behöver våga testa, lära oss och utveckla det under resans gång. Att jobba med prototyper är ett sätt att gå från ord till handling. Därför vill vi i år lyfta det ämnet på Frihamnsdagarna, säger Sara Pettersson, verksamhetsledare, Urban Futures.

Under rubriken Framtiden är nu. Från ord till handling för stadens gemensamma platser har vi bjudit in Helena Hansson, Hudallah Ahmad och Henrik Kant att vända och vrida på olika aspekter av att arbeta med prototyper i ett samtal modererat av Rickard Öh. Porträttbilder talare

Helena Hansson är designforskare och lärare, HDK-Valand – Högskolan för konst och design, Göteborgs universitet och har arbetat med prototypiskt designarbete för att utveckla stadens gemensamma platser. I Linnarhult, i nordöstra Göteborg, Kisumu i Kenya, i Frihamnen och på Grönsakstorget har de som vistas på platserna engagerats i arbetet att utveckla olika prototyper. Helena kommer dela med sig av sina erfarenheter på seminariet.

I ett samtal diskuteras sedan vilka spelregler som finns? Ändras synen på prototypen och det inkluderande arbetssättet beroende på kontext? Hur kan man skala upp arbetet med prototyper? Vad är akademins roll? Samt de frågor som publiken tycker är intressanta att resonera kring.

Om seminariet

Titel: Framtiden är nu: Från ord till handling för stadens gemensamma platser
Tid och plats: Scen Framtid, fredag 1 september kl. 14:00-14:40.
Talare och panel: Helena Hansson, designforskare och lärare, HDK-Valand, Göteborgs universitet, Hudallah Ahmad, Byggnadsingenjör och tidigare ungdomsledare för organisationen TNB (Tidsnätverket i Bergsjön), Henrik Kant, Stadsbyggnadsdirektör, Göteborgs Stad och Rickard Öh, Enhetschef Publika Möten, Röhsska Museet (moderator).

Ingen anmälan, Först till kvarn gäller. Välkommen!

Läs mer på Frihamnsdagarna.se

Tips på intressanta seminarier om stadsutveckling

Under Frihamnsdagarna arrangeras många intressanta seminarier om stadsutveckling. Nedan hittar du några av de seminarier som engagerar eller arrangeras av Urban Futures parter. För aktuell information se programmet på Frihamnsdagarna.se.

Torsdag 31 augusti 2023

Framtidens transporter och resande
Unik mobilisering för Ukraina – hur Göteborg genom modig civilsamverkan löste boendefrågan
Hur ökar vi det hållbara resandet?
Funka-staden
Kan vi minska segregationen i Göteborg genom andra sätt att bygga och planera?
Civilsymbios
Ungt inflytande för framtidstro
Demokrati och medborgarservice, Göteborg Stad
Mina drömmars stad

Fredag 1 september 2023

Framtidsstaden för äldre
Kan riskkapital lyfta våra utsatta områden?
Tro och tvivel – SOM-institutets rapport om göteborgarnas förtroende och tillit
Bilder av varandra, ett samtal om förebilder
Framtidsstaden för unga
Växa vid vattnet – utmaningar när Göteborg bygger nytt vid älven
För ett bättre Göteborg – så löser vi framtidens utmaningar
Tillit i den framtidsbara staden
Göteborg 400 år – från vision till verklighet

Lördag 2 september 2023

Göteborgspolitiker i debatt om utsatta områden
Klimat- och energidebatt

Om Frihamnsdagarna

Frihamnsdagarna är en demokratisk mötesplats som är gratis för allmänheten att besöka. Evenemanget äger rum på Bananpiren i Göteborg den 31 augusti – 2 september 2023. Läs mer på Frihamnsdagarna.se.

Om Urban Lunch-time

Urban Lunch-time är Urban Futures eventserie som erbjuder intressanta och tankeväckande föreläsningar från både forskare och praktiker. Både projekt som Urban Futures engagerar sig i och inbjudna talare delar med sig av sina erfarenheter. Ämnet handlar alltid om stadsutveckling, men utifrån många olika perspektiv. Kommande tillfällen under hösten hittar du i vårt kalendarium.

Frågor?

Kontakta Sara Pettersson, verksamhetsledare, Urban Futures, sara.pettersson@chalmers.se eller Jenny Sjödin, kommunikationsansvarig, Urban Futures, jenny.sjodin@chalmers.se.

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?