Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Beslutsstöd för knäckfrågor - ett möte mellan teori och praktik för begreppslig ordning och reda

Stadsdel ovanifrån Samhällsbyggnadssektorn tampas med utmaningar som bland annat kan leda till förseningar, bristfälliga resultat och skenande budgetar. Utmaningarna benämns ofta som ‘komplexa problem’, ‘wicked problems’ eller ‘knäckfrågor’. Men begreppen används för att diskutera en mångfald av utmaningar som kan ha olika karaktär, vilket gör det svårt att komma vidare till lösningar.

Syftet med projektet var därför att bidra till en högre grad av klarhet kring de olika typer av situationer som i brist på mer nyanserade begrepp samlas ihop under vardagsbenämningen ‘knäckfrågor’ i samhällsbyggnadssektorn. Målet var att utveckla ett beslutsstöd baserat på en tydligare begreppsapparat. Begreppsapparaten ska kunna användas i det dagliga projektarbetet för att underlätta identifiering av olika typer av problem och beslut om åtgärder.

Projektet drevs i samarbete med CMBs Stadsutvecklingsgrupp och leddes av Kerstin Hemström, Urban Futures tillsammans med Nils Björling vid Arkitektur och Samhällsbyggnadsteknik, Chalmers.

Resultat

Rapport: Beslutsstöd för knäckfrågor - En modell för begreppslig ordning och reda

Fakta och kontakt

Samarbetsparter: Urban Futures (projektägare) och Chalmers.
Finansiär: CMB, Centrum för Management i Byggsektorn
Pågår: 2021
Kontaktperson: Kerstin Hemström, projektledare PhD, Urban Futures kerstin.hemstrom@chalmers.se

 

Foto Alireza Badiee via Unsplash
 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2022-04-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?