Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mellanstaden - Att överbrygga glappet mellan förtätning och sociala värden

Gråberget mot BiskopsgådenMånga av dagens förtätningsprojekt tar gemensamma öppna ytor i anspråk. Dessa ytor har ofta ett stort socialt värde för lokalsamhället då de bidrar till social interaktion, rekreation och hälsa.

Trots att det finns metoder för att kartlägga sociala värden får detta arbete sällan genomslag i det byggda då det ofta saknas helhetsperspektiv genom hela planerings- och genomförandeprocessen samt verktyg för att hantera målkonflikter.

Projektet är en förstudie som syftar till att undersöka målkonflikter och organisatoriska aspekter som hindrar implementering av sociala värden i planeringsprocesser. Med utgångspunkt i en fallstudie av Göteborg riktas fokus mot de områden som ligger strax utanför centrala staden, som i Göteborgs stads utvecklingsstrategier kallas mellanstaden. Det långsiktiga syftet är att utveckla verktyg som lyfter fram ett helhetsperspektiv på sociala värden genom hela planerings- och genomförandeprocessen vid förtätning.

Projektet förväntas resultera i en större forskningsansökan med fokus på hur arbetet med befintliga sociala värden kan implementeras genom hela planerings- och genomförandeprocessen och därigenom få ett konkret genomslag i den byggda miljön.

Samarbetsparter: Chalmers Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik och Göteborgs Stad Miljöförvaltningen
Finansiär: Urban Futures
Pågår: 2021
Kontaktpersoner: Marco Adelfio, adelfio@chalmers.se och
Julia Fredriksson, julia.fredriksson@chalmers.se
 

Foto: Per A.J. Andersson, via Wikimedia commons

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?